Affection + Goatsucker – бандата с две лица

Докосваща авторска музика и страховити трибюти

0 коментара Сподели:

За никого не е тайна оживлението в родната клубна рок сцена през последните години. Все повече и все по-добри банди, които рядко може да чуете в ефира, но със сигурност ще ви отнесат главите на живо. Особено когато членовете им се обединяват около идеята за колективен дух като общо кратно на ярките им индивидуалности, какъвто е случаят с Affection и последвалия трибютен проект Goatsucker.

Още в далечната 2005 г. Георги Йонков привлича със силата на своята творческа гравитация други двама музиканти от Долината на розите – лиричният и малко мрачен Цветан Попов внася хипарски колорит и бас китара, а Хубен Хубенов оформя хубав ударен завършек. До ден-днешен Георги и Цветан се явяват своеобразна вокално-инструментална константа в бандата.

В тази конфигурация Affection печелят награда още с първото си участие на ежегодния национален поп-рок фестивал в гр. Несебър – заемат трето място с парчето „На тъмно”. Следващата година се придвижват със стъпка напред и окупират второто място с „Гледам”.

Двете песни, спечелили симпатиите на журито, стават част от дебютния албум “Бяло”, издаден три години след създаването на бандата – време, достатъчно да се сработят и изградят собствен стил. Албумът съчетава алтернативен и класически рок с мелодични аранжименти, а замислящите текстове са изцяло на български език.

След летящия старт за бандата настъпва турбулентен период – първо Цветан, а по-късно и Хубен напускат. На тяхно място идват басистът и вокал Георги Върбанов и барабанистът Красимир Мечев. В този състав гастролират ежеседмично из родните клубове и пъбове, отдадени на мисията да превърнат удоволствието от своето призвание в постоянно занимание. 

Със завръщането на Цветан, този път като соло китарист, триото се преобразува в квартет, който често пъти прераства и в по-голяма формация, включваща желаещите да посвирят заедно с тях на сцената.

През 2012 г. се появява вторият албум „Истински“, а парчето „Къде“ се завърта по няколко радиостанции. Следва поредната трансформация – Коко Гетов заема мястото на басиста Георги Върбанов.

По същото време се заражда и идеята за трибют на сиатълските легенди Pearl Jam.

През 2014 г. е извършена поредната и засега последна рокада, оформила днешния облик на групата: Иван Андонов – бас, и Виктор Маринов – барабани.

Третият студиен албум на Affection от 2017 г. носи различно настроение и емоционалност. „Променен” е по-твърд и непоколебим в посланията си и наситен със заряда на грънджа и алтернативната музика. Ето какво казва за него вокалистът Георги Йонков:

„Албумът е записан в рамките на няколко дни, но на две части – едната през лятото на 2016 г., а другата година по-късно. Смисълът на тази пауза беше да имаме повече време за импровизация директно пред публика. С това целяхме да съберем повече идеи до окончателното записване на албума и до голяма степен мисля, че се получи. Фактът, че подходихме по този начин, вероятно обяснява суровото му звучене. Много сме доволни от резултата.“

В края на 2016 г., точно между двете сесии за албума, групата се сдобива и с първия си официален видеоклип към сингъла „Déjà-vu”, режисиран и заснет от Павел Симеонов.

По време на обиколката за промото на албума бандата се запознава с Джовани Дундаков, с когото решават да посвирят на шега песни на Faith No More. Резултатът е повече от впечатляващ, а проектът с участието на Джо на клавирите получава името Goatsucker.

Ако сте били на участие на Affection или Goatsucker, вече сте усетили одухотвореното им присъствие на сцената, без значение дали изпълняват авторска музика, или правят трибют на любими банди. В случай че все още не сте ги виждали, може да поправите тази грешка на 21.02 в столичния клуб Sound Wave.

TEDx на 10 години.

Camp Session също стана на 10 години.

Посети ни в инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *