ИГРИТЕ НА ГЛАДА: ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ

Какво да очакваме от продължението на блокбъстъра?

  • 22.11.2013
  • от Стефан Димов

"Тор" продължава да властва по българските киносалони, като през миналия (трети за него) уикенд успя да събере впечатляващите 120 000 лв, а следващи в тройката се нареждат "Съветникът" с 95 000 лв и "Последният пенсионерски запой" с 77 000 лв. Тази седмица в класацията навлиза тежка артилерия блокбъстър или по-точно – втората част от "Игрите на глада – Възпламеняване". Предвид големия брой фенове на поредицата и факта, че това е един от най-силно рекламираните филми в България изобщо, не се и съмняваме, че "Възпламеняване" ще изкърти ... (във финансово отношение, разбира се).


ИГРИТЕ НА ГЛАДА: ВЪЗПЛАМЕНЯВАНЕ

режисьор: Франсис Лорънс
сценарист: Саймън Бюфой, Майкъл Арнд
в ролите:  Дженифър Лорънс, Джош Хътчирсън, Лиъм Хемсуърт, Доналд Съдърленд, Уди Харелсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц, Филип Сиймур Хофман, Стенли Тучи, Джефри Райт и др.
оценка в imdb: 7,8/10 (8637 гласа)
рейтинг в rottentomatoes: 95 % одобрение
рейтинг в metacritics: 74/100
очаквания: 5/10

Втората адаптация по хитовите романи на Сюзан Колинс идва с нов режисьор, а той е Франсис Лорънс – човека зад хитовите "Константин" и "Аз съм Легенда". След като първите "Игри на глада" излязоха през март 2012, лентата се превърна в една от най-касовите за годината, с приходи от 691 милиона долара при бюджет от 78. Продължението почти удвоява бюджета – 140 милиона, като се очаква през премиерния си уикенд да направи 165 милиона (което би го поставило на 4-то място за най-добър старт на всички времена) и общо около 950 милиона долара в световен мащаб.

Синопсисът на филма гласи:
Катнис Евърдийн (Дженифър Лорънс) се завръща у дома след като с Пийта Меларк (Джош Хътчирсън), момчето трибут от нейния Окръг 12, побеждават в 74-те Игри на глада. Победата означава да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на „Турнето на победителя” през всички окръзи в Панем.
По време на обиколката, Канис усеща, че в окръзите се надига бунт, но Капитолът все още държи нещата под контрол тъй като Президентът Сноу (Доналд Съдърленд) вече подготвя 75-тите юбилейни Игри на глада – съревнование, което може да промени Панем завинаги.

Консенсусът между критиците обобщава, че филма е находчив, умело режисиран и обогатен с по-задълбочено изследване на провокиращите теми от поредицата. Рейтингът на филма дори надминава този от първата част.


Ако все пак нямате намерение да допринасяте за така или иначе огромните приходи на "Игрите на глада: Възпламеняване", имате доста алтернативни варианти, след като фестивалът Киномания върви с пълна сила в София и в Пловдив.


Програма на Киномания в София

Програма на Киномания в Пловдив