Литературен петък: Когато Том Ханкс пише, киното мълчи

Том Ханкс е носител на две статуетки „Оскар“, мултижанров творец, колекционер на пишещи машини и лицето, което помним от многократното гледане на „Форест Гъмп“

  • 02.11.2018
  • от Александра А.

В седмицата на будителите е хубаво да обърнем поглед към хората, които придават смисъл на света ни и го изпълват тихо със съдържание. Киното и литературата са едни от най-светлите изкуства и можем само и единствено да свалим шапките си пред лицето на персоните, които дават еднакво и на двете. През 1993 година на снимачната площадка на „Безсъници в Сиатъл“ Том Ханкс споделя с режисьорката Нора Ефрон, че всъщност понякога се проявява и като писател и има желание да създава кратки разкази, но не вярва в себе си. Тя обаче го насърчава и успява да повярва във всички лица на таланта му. И всъщност именно тези хора са будителите. Будители в сянка. Онези, които вярват в лудите ни мечти и колебливите ни таланти. Благодарение на Нора Ефрон съвсем скоро в ръцете си ще държим „Рядък модел“. Сборник със 17 разказа, които са обединени от страстта на Том Ханкс към пишещите машини. Макар и да не е писал разказите си на тях, актьорът има внушителна колекция, която наброява цели 150 модела!

"Нека живеем толкова, колкото искаме, а не да искаме толкова дълго, колкото живеем."

А какво има да ни каже един двукратен носител на „Оскар“? За какво говори кинозвездата в разказите си? Натиска бутончетата на всички наши човешки трепети. Погалва кризите с ведро чувство за хумор, усеща тръпчивия вкус на носталгията по простотата в живота. Говори нежно и с любов не само за предметите на бита, но и за изяществото в отношенията между хората. Книгата доказва, че редкият модел всъщност е Том Ханкс, защото от всяко изречение струи наличие на интелигентен и наблюдателен ум, който държи за ръката една открита и чувствителна душа.

"Ако си забавен, ако има нещо, което може да те разсмее, тогава всеки ден всичко ще е ок."

Том Ханкс отново ще ни събуди, но този път с шумното тракане на пишещите си машини и с ясния повик на литературата си. И в такива моменти киното временно може да замълчи и да разлиства страниците на една нова и изтънчена вселена.

„Първокачествена проза. Както можеше да се очаква.“

Ню Йорк Таймс

Ето кои литературни герои заслужават да бъдат наречени "будители".