5 литературни герои, достойни да бъдат наречени „будители“

Търсим из родната и световна литература

  • 01.11.2018
  • от Веселина Стефанова

В речника под думата „будител“ стои значението на деец, който е работил за просвещението и осъзнаването на българския народ. Будители обаче могат да се нарекат всички онези дейци, които вдъхновяват и са прекрасен пример за подражание с доблестните си действия.

Световната и родната литература изобилстват от такива персонажи, които стоят толкова високо в моралната стълбица, че със сигурност можем да се поучим от тях.

И докато миналата седмица изброихме едни от най-очарователните злодеи в литературата, то сега идва времето за тяхната противоположност. Героите, достойни да бъдат наречени „будители“.

1. Атикус Финч, „Да убиеш присмехулник“

Първият роман на Харпър Ли представя тази бащинска фигура като носител на едни от най-големите ценности. Атикус е скромен, но едновременно с това умее да отстоява позицията си. В едни размирни времена той прави своеобразен бунт, като става защитник на чернокож мъж, обвинен в престъпление. Грижовен баща, но и ерудиран адвокат, Атикус Финч прави своя принос в „пробуждането“ на американците.

2. Джейн Еър, „Джейн Еър“

Героинята на Шарлот Бронте е млада, умна и начетена, но едновременно с това изпълнена с желание да помага. За разлика от своите връстнички Джейн не се главозамайва от пари, имения и скъпи тоалети, а търси какво е скрито в сърцето на човек. Силният ѝ характер и вроденият усет я правят ценен пример за младите читателки (и не само), а любовта ѝ не се спира пред нищо. Притежава остър ум, който неслучайно я прави и преподавател за известно време.

3. Арагорн, „Властелинът на пръстените“

Безспорно достойното звание „будител“ върви ръка за ръка с позицията на лидер. За да ти се довери цял един народ и да те провъзгласи за крал, значи имаш не само доблест, но и смелост. Арагорн, син на Араторн, идва от стар кралски род, но му се налага да премине през множество изпитания, през много кръв и сълзи, за да седне отново на престола. Но най-вече за да влезе в сърцата на хората с достойните си постижения и силен героичен дух.

4. Рада Госпожина, „Под игото“

Обаятелният характер на тази млада госпожица е част от букет добродетели, които оформят образа на Рада. Останала без родители, но запазила вяра и силен нрав, тя е класически пример за добродетелен будител. С грижа и много търпение обучава ученичките си, но бяга от възможността да е център на внимание. Скромна, приветлива, умна и добра – това е примерът, който е достоен за възхищение.

5. Лазар Глаушев, „Железният светилник“

Димитър Талев описва Лазар като истински възрожденец от Преспа. Буден от малък, Лазар има доблестта да се опълчи на фанариотите и да подбужда българите в борбата за самостоятелна църква. Синът на Султана притежава всички черти, характерни за народния просветител – родолюбие, енергичност, високи морални ценности и революционен дух. С чисто сърце можем да го наречем будител.

Още книжни коментари и класации виж тук

Виж кои са най-големите злодеи в литературата, точно навреме за Хелоуин.