Райън Гослинг в една космическа одисея

Мокрият сън на всяка хипстърка в обувките на Нийл Армстронг под режисурата на Деймиън Шазел в „Първият човек“

0 коментара Сподели:

Кой знае защо отне на Холивуд почти 50 години да пренесе на големия екран една от най-вълнуващите космически истории, но се радваме, че забавянето даде шанс на Деймиън Шазел и Райън Гослинг да се доредят до проекта. „Първият човек“ е уникален филм по един много интересен начин – той е толкова реалистичен, че за два часа и малко всеки в публиката осъзнава какво точно е чувството да си астронавт от зората на космическата надпревара и то е доста стягащо врата: рисковете, саможертвите, скокът в неизвестното, а и всички тези вибрации, тътен, пламъци и въртящи се уреди с неразбираеми показатели.

Има по-добри спейс филми от този, има и по-добри биографични, но със сигурност никой не е представял толкова земна героичност в Космоса досега.

Все пак става дума за първия човек, стъпил на Луната, но в историята няма и полъх на патос – това е мъж, който трябва да служи за пример на всички ревльовци от съвременното кино, защото съдбата не спря да му сипва с най-големия черпак, сума ти народ покрай него измря, от близки по-близки, а той просто стисна зъби и си свърши работата – (spoiler alert за феновете на конспирациите) кацна на Луната. На Райън Гослинг тази роля му отива, гледали сме го като силния мълчалив тип, който говори с очи, не с думи в Drive и The Place Beyond the Pines. Тук той скача на следващо ниво, като изпълнението му е може би най-доброто в иначе странната му и изпълнена с обрати кариера. Деймиън Шазел пък доказва, че е сред най-добрите съвременни режисьори с трети филм поред в десетката след минималистичната драма Whiplashи синескопичния триумф за сетивата La La Land. Вместо да направи хедтрик с още една музикална история, той е предпочел също като героя на филма си да отиде там, където никой досега не е стъпвал.

Съдбата обича смелите, а публиката обича героите – особено ако са толкова истински.

Един страхотен филм, който си струва да се гледа на IMAX, макар да не е 3D – гарантирам ви,  ефектът няма да е същият на малък екран, още повече от замунда.

Виж и още нещо ново, което те чака през октомври в киносалоните.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *