3 дами от 3 банди

Нежните вокали, без които тези музикални групи нямаше да са същите.

  • 12.04.2018
  • от Елица Стойчева

Макар всяка банда да забива яки парчета благодарение на груповата си работа, лицето, което най-често оглавява кориците на албума, е това на вокалиста. Групите с дълъг сценичен живот се броят на пръсти. Намират се и такива, които успяват да победят страничните ефекти на славата, егото, суетата и борбата за надмощие. Кои вокалистки изстреляха своите бендове начело на класациите от 80-те, та чак до 90-те и днес, ще видиш в нашата мини класация.

Vaya Con DiosГрупата с божествено име бързо се изстрелва по върховете на класациите. Те сякаш наистина вървят редом с Бога. Въпреки че са създадени в Белгия, в ритмите им винаги можеш да усетиш много латино сленг с извивки. Вокалистка е Дани Клейн. Тя преминава през различни банди, докато открие своя състав в инструментите на бенда Vaya Con Dios. Освен с музика, базирана на етно и фолклорни мотиви, групата печели почитатели и със силно изразените си социални позиции. Дани Клейн и бендът на Vaya Con Dios са редовни участници в протести, провокирани от проблемите с нелегални имигранти и сепаратистките движения в Белгия. На 8 април 2008 групата проявява смелостта да се включи в шествие към Европейския парламент в Страсбург по повод Международния ден на ромите, изпявайки техния химн „Джелем, джелем“. Симбиозата между участието на групата в болезнените теми и леките ритми, които изпълнява, карат милиони да купуват техните албуми и да симпатизират не само на музиката им. През 2014 групата направи свое прощално турне, но музиката им звучи, сякаш всичко ново тепърва предстои...

Sade

Да! Шаде е група. Освен неповторимия си глас и екзотична визия Шаде дава и името на своята група, която сътворява през '83. През годините групата решава единствено нейният фейс да се появява върху обложките на албумите. Останалите членове на състава са само мъже: Пол Денман (бас), Андрю Хол (клавиши) и Стюард Матмен (саксофон). Тези господа предвидливо дават път на гласа и лицето на Шаде, което се оказва безпогрешна рекламна стратегия. И тримата не спират, освен да свирят за нея, и да пишат текстовете за най-големите им общи хитове. През 2010 групата издаде едва шестия си албум. Прекрасен и силен. Главният сингъл Soldier of Love не слезе от топ чартовете със седмици, а най-вероятно и ти още го въртиш на плеъра си.

Boney M

При Бони М съотношението жени-мъже е изцяло в полза на първите. Трите женски вокала помагат на групата да се превърне в диско сензация, чиито песни успяват да поддържат градуса на купона и до днес. Истината е, че групата изминава труден и дълъг път, докато дойде пробивът. В началото трите дами Лиз Мичъл, Марсиа Барет, Мейзи Уилямс, придружени от единствения кавалер в лицето на Боби Фарел, обикалят до припадък дискотеки, клубове и панаири с надеждата за световна слава. Чудото се случва през 1976, когато ги канят в немско вечерно шоу и успяват да изпеят колко е кул Дади пред наистина голяма аудитория. За съжаление през 2015 единственият мъж в групата Боби Фарел почина от тежък инфаркт след концерт на групата в Санкт Петербург. Към днешна дата дори и без кръшния танцьор групата продължава сценичния си живот с различни турнета. През 2017 те гостуваха и у нас, като взеха участие в мащабния мюзикъл „Оркестър без име“. Трите дами изглеждат все така неотразимо и излъчват чудесна приятелска хармония.

Съвсем скоро, на родна земя, ще можеш да се насладиш на още една дама със силен глас.