20-те парчета, които промениха хаус музиката

Има артисти и заглавия, които никога не бива да бъдат забравяни – селектирахме 20 от най-запомнящите се.

  • 09.10.2013
  • от Влади Герасимов


Все по рядко се издават хаус парчета, който да престояват в диджейския кейс по-дълго от месец-два... Искам да се върна малко назад в годините, когато нещата стояха по друг начин, когато съвременната хаус музика тепърва се формираше като стил. Тогава суровите, грубите и монотонни звуци се превърнаха в истински денс бомби и предизвикаха същинска еуфория в едва прохождащото хаус поколение. Парчета без срок на годност, които останаха завинаги във фонотеките и в сърцата ни. Те послужиха за вдъхновение на много продуценти и до ден-днешен често са ползвани като теми или акапели на много тракове.

1. Armand Van Helden - You Don't Know Me

Супер мега-гига-хитът от 1999 на Armand Van Helden – You Don't Know Me го изстреля в космоса на 12-инчовите златни. Той използва семпъл от старото диско парче на Carrie Lucas Dance With You и добави нови иновативни звуци, които качиха парчето за седмици в световните денс чартове.

2. Eddie Amador – House music

Много dj-и казват, че парчето на Eddie Amador – House Music, е най-доброто ever и може да се нарече дори химн за този стил в музиката. То излиза през 1997 за американския лейбъл Yoshitoshi Recordings и носи супер успех, както на звукозаписната къща, така и на Eddie, който впоследствие прави страхотна кариера и като dj.

3. David Morales – Needin You

Needin You превърна David Morales в David Morales. Парчето излезе през лятото на 1998 и почти моментално достигна своя пик на електронната сцена. Клипът е заснет по плажовете и клубовете в меката на хаус музиката Ибиса, където то на 100% то се вписва като усещане и атмосфера.

4. Pete Heller – Big Love

Годината отново е 1999 - та , особено продуктивна не само за американските продуценти, а й за техните европейски колеги. Първото силно парче на родения в Брайтън dj, Pete Heller е и супер попадение за едва стартиращия тогава Subliminal Records. Big Love е Big хит седмици наред в UK top 40, както и в много световни денс радиостанции.

5. Bob Sinclair – I Feel For You

Преди да се комерсиализира съвсем, Bob Sinclair беше супер як продуцент. През 2000 той беше един от първите, които експериментираха с фънки бийтовете, диско филтрите и гласовити диви, които разпяваха от началото на трака до самия край, без да са досадни.


6. Soulsearcher – Can't get enoughSoulsearcher е проект между английския продуцент Marc Pomeroy и американската певица Thea Austin. Техният пик в кариерата е през 1999, когато на бял свят излиза едно от най-любимите ми парчета – Can't get enough. Супер филинг, класа, истински качествен звук.

7. Stardust – Music Sounds Better With You

Сигурно знаеш, че зад проекта Stardust всъщност се крие Thomas от Daft Punk и още един френч хаус продуцент – Alan Braxe. Те се събират, правят този суперхит и това е всичко. Да съжаляваме или не – не знам, но сме много, много щастливи от продукта, който, няма как да ни омръзне.

8. Dj Tonka – She Knows You

Tonka е един от първите германски продуценти, които създават чист хаус саунд. На фона на твърдото и грубо техно около него той е изключително позитивен, лек и мелодичен. Още от средата на 90-те той започва да експериментира с различни семпли и филтри и така през 98-а стига до крайния вариант на She Knows You – супер лятно парче, което излиза в многомилионни тиражи.

9. Silicone Soul – Right On

За първи път Right On се появява на плоча през 2001 и помага на дуото от Глазгоу да станат истински известни. Радио и видео чартовете не свалят от ротация парчето цели месеци а dj-и все още въртят оригинала или някой от многото ремикси на Silicone Soul.

10. Nightcrawlers – Push The Feeling OnАнглийските продуценти Nightcrawlers излизат с Push The Feeling On още в началото на 90-те, като първо издават винил за вътрешна продажба, но след страхотния успех на сингъла година по-късно те преиздават и отделна партида за Щатите. От тогава до сега парчето е преиздадено още два пъти с нови ремикси и звучи все толкова актуално.

11. Roger Sanchez – Another Chance

Another Chance е парчето, с което Мr. Sanchez даде сериозна заявка за себе си и бе забелязан от целия музикален свят. Ако все още не се сещаш за мелодията, която е вдъхновена от I Won't Hold You Back на Toto, това е клипчето, в което едно момиче обикаля New York с едно голямо червено сърце и търси своята любов.

12. Room 5 – Make Luv

Make Luv се появи през 2003, продуцирано от един от Junior Jack, но в случая работещ под името Room 5. Италианският dj прави добър ход, като привлича Oliver Cheatham за глас на парчето и то получава необходимото, за да стане едно от най-яките, влизащи в моята селекция.

13. Junior Jack – My Feeling

My Feeling е част от хаус вълната на 90-те. Италианският DJ Junior Jack е от онези, които формираха и дадоха насока на това течение. Всички клубове и радиостанции спукваха от въртене трака и малкият Jack се превърна в много голямо име в бизнеса.

14. Shakedown – At Night (Original Mix)

Зад проекта на Shakedown всъщност стоят братя Kohler. През 2001 те разбиват англоамериканския монопол и излизат с парчето At Night. То добива огромна популярност извън Швейцарските Алпи и успява да се изкачи в челните места на денс класациите по цял свят.

15. Michael Gray – The Weekend

През 2004 британският DJ Michael Gray стана световно популярен с The Weekend. Страхотен клип, в който разни мадами танцуват и дефилират под звуците на все по-добре звучащите хаус мелодии.

16. The Ones – Flawless

В началото на 2001 се появи американската денс банда The Ones. Те се появиха с абсолютния си хит Flawless, който по-скоро звучеше като френч хаус и това му помогна да се приеме лесно и бързо от клубните фенове и на двата континента.

17. Shapeshifters – Lola's Theme

Британските диско хаус продуценти са добре познати у нас както с брилянтните си продукции, така и от онова супер парти през 2007, когато гостуваха с dj сет в Yalta. Три години по-рано те взривиха чатовете със супер парчето Lola's Theme, което все още е в ротация на големите радиостанции.

18. Moloko – Sing It Back

Началото на 1999 беше големият дебют за Roisin Murphy и Mark Brydon и техния съвместен проект Moloko. Sing It Back е парче, по което всички полудяха още от първото слушане и се превърна в един от най-еблематичните брит хаус хитове ever.

19. Spiller – Groove Jet

Groove Jet на Spiller предизвика страхотна еуфория в dj гилдията. Истината е, че ще запомним италианския дългун само с това парче, но той остава завинаги в историята със страхотния груув.

20. Mousse T – Horny

През 90-те Mousse T в оригинал Mustafa Gündoğdu, прави прилична кариера в Германия като dj, докато към края на същото десетилетие не влиза в студиото да запише Horny. След него той става един от най-търсените продуценти и dj-и за своето време.

Ако си на правилните вълни, виж и десетте най-секси хаус клипа.