На тятър съм, на тятър съм!

Зад всеки телефон стои човек

0 коментара Сподели:

20 и 21 октомври бяха премиерните дати на „На тятър съм“. Това е авторски спектакъл на Никола Стоянов. Сценографията е дело на Теодор Киряков. Композитор е Мирослав  Стойнов. Хореограф – Анна Кабакова. Ролите са разпределени между актьорите Лилия Гелева, Алиса Атанасова, Стефан Димитров, Велизар Емануилов и Веселин Петров. Общо взето, целият екип на спектакъла са млади и талантливи творци, с които българският театър има причина да се гордее. Авторът – Никола Стоянов, е добре познат от сериала „Революция Z “. Освен актьор и музикант той вече е и режисьор. Неговият позитивизъм и енергичност струят и от представлението му „На тятър съм“.

Темата е изключително актуална. Става въпрос за пречещите обстоятелства за гладкото протичане на спектаклите в театралните зали. Основният виновник са мобилните телефони. Представлението е на етюдна основа и е поднесено с много хумор. Можем да кажем, че един час се посмяхме от сърце. Актьорите се справят блестящо. Съвсем естествено, без каквото и да е усилие интерпретират многото персонажи, които всеки играе. Енергията, с която го правят, е достойна за уважение. Идейно отделните етюди са оригинално замислени от режисьора и освен да те разсмиват, успяват и да те замислят за болестта на нашето време. Сценографията е минималистична. Няма нищо излишно, което би те разсеяло от действието. Това решение за пореден път доказва, че не е нужно изобилие от визуални ефекти за създаване на успешна  творба.

На мобилните телефони можем да погледнем като на отделен персонаж, носител на конфликта. Те изобличават модерния човек като зависим от технологиите и неспособен да съществува свободно без тях.

Гледайки спектакъла, ще се сблъскаш с липсата на зрителска култура в театралните салони. Това, което най-много ни очарова, е, че в „На тятър съм“ няма дразнещ морализъм и поучителен патос. Всичко е поднесено съвсем леко и нашега. Осмиването на телефонизираната ни раса всъщност показва колко нелепо е станало обществото ни. Току виж някой зрител се засрами от себе си…

Съветваме те да не губиш време и да си вземеш билет за „На тятър съм“. Спектакълът е част от репертоара на Театрална работилница „Сфумато“. Следващите дати, на които се играе са 4 и и 27 ноември. Струва си да се види. Обещаваме, че ще е интересно и ще падне голям смях.

Ето още няколко интересни събития, които да посетиш тази седмциа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *