Коза Ностра

Вълкът козината си мени, но нрава - не!

  • 23.09.2013
  • от Дамян Михов

Продуцентите в Америка разполагат с такъв набор от актьори, че понякога изобщо не се притесняват да работят сценарен материал на откровено средно ниво. На имена като Робърт Де Ниро, Мишел Пфайфър, Томи Лий Джоунс е достатъчно да им поднесеш яснота по отношение на мотивацията, добро ниво на двусмислен диалог, разбираем конфликт и на практика имаш филм. И за да е още по-интересно, същите тези професионалисти се впускат в комедия, където режисьор е Люк Бесон, темата - Коза Ностра, локацията - Френският бряг, а резултатът - рязко разграничаване от стандартните на Бруклинско-Вегаските подобия.

Коза Ностра

Фабулата се върти около мафиотско семейство, което е под програмата за защита на свидетелите и е изпратено във Франция, с цел по-малко проблеми. Но навиците трудно умират и лека по-лека обществото, към което странното Американско семейство опитва да се приобщи, започва да негодува и откровено да страда. Престрелки, взривове, намеци за нов гимназиален и квартален ред, стратегическо използване на тенис ракети и човешки слабости, и няколкото брутални, близки срещи от направо четвърти вид превръщат „Коза Ностра” в провокативна комедия, която се цели в голям периметър публика без да профанира нито жанра, нито актьорското присъствие. С две думи, ако не си наумите големи очаквания, то имената в главните роли, плюс няколкото млади техни подгласници и засуканият конфликт, вероятно ще предизвикат някоя друга усмивка и усещането за добре изкарано време.

Държава: САЩ, Франция / Жанр: Комедия / Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Диана Агрон, Джоузеф Перино, Винсънт Пасторе, Мишел Пфайфър, Робърт де Ниро, Томи Лий Джоунс, Джон Фреда, Кикардо Кордеро

Премиера в България: 13.09.2013
ОЦЕНКА: 7/10