Ретро, ама свежо by Ruth

Изпълва ни с малко носталгия, малко вяра и много надежда

  • 03.08.2017
  • от Рут Колева

Ретро реклами, ретро седмици, ретро етикети, умиление към миналото и крещящ патос към соца ни облива от всички страни - ежедневно.

Не че нещо, но ние, децата на демокрацията, малко трудно влизаме във филма „Ах, колко беше хубаво“, при все че детството ни мина съблюдавайки бедност, корупция, политически упадък и публични разстрели на мутри, а преди 2007-а почти не можеше да излезеш извън България без виза. За нас, набор 90+, новото време и интеграцията към Европа значат добро образование, отворен свят и възможност за реализация, но майната му какво мислим ние, в стария Созопол продават магнити на Бай Тошо и Сталин, от телевизора се пее „Бом-бом-бомбичка“ а немският Lidl (собственост на Schwartz – втория най-голям търговски конгломерат след Wallmart) ни приканва на ретро седмица с локум, луканка и захар на бучки, облечени в супер яки vintage опаковки.

Очевидно „ретрото“ работи и народът купува, но всичко това – отново не ни дава реална представа на нас, 90-ките, какво е било „по онова време“.

Без да навлизам в политически тези, които всеки здравомислещ човек може сам да си изгради посредством компютър и интернет, искам да обърна внимание на едно нещо, за което моето поколение не знае особено много – музиката по време на комунизма.

В годините на соца освен вечните Емил Димитров, Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Найдонов и сие има още стотици изпълнители, оркестри и музиканти, които потъват в забрава след 10 ноември 1989. Разбира се, за това сме си виновни предимно ние, с доза вина и в цялостната ни културна система, която не съумява да се адаптира към новия частен пазар.

Тук искам да ви представя няколко Retrojams, които не само няма да ви е срам да си пуснете пред приятели, а, напротив, ще кажете „Абе, по-онова време е било много яко бе де*ба!“.

Sofia Orchestra - Pithecanthropus robustus

Леа Иванова - Не си ли спомняш

Маргрет Николова - Ропотамо

Лиана Антонова - Дай да те целуна

ЕОБРТ - Любовна мелодия

Мария Косева - Мъже колкото пясъка в морето

Оркестър София - С теб е бил той

Райна Денева - Планинска нощ

Оптимисти - Под чадъра

Лиана Антонова - Пако, Пако

Камелия Тодорова - Теменуги

Райна Денева - В новия театър на едно градче

Маргрет Николова - Твоята китара

Паша Христова - Среща в неделя

Фирюза (от Тюркеменистан)

Георги Кордов - Всяка обич е песен

Емил Димитров - Елеонора

Фокстрот от Йосиф Цанков и Иван Стайков - Само ти

Михаил Йончев - Априлска звезда

Леа Иванова - Тръгвам си без шум

Христо Кидиков - Пролет

ЕОБРТ - Нежност

Камелия Тодорова - Прошепнати мечти

А сега очакваш няк'во сташно парче?