OUYA

Ревю на 99-доларовата конзола

  • 03.09.2013
  • от Йордан Ангелов

Платформата OUYA е на път да революционизира гейминг средите. Конзолата е базирана на AndroidJellyBean. Идва в кубовидна форма и е изключително малка и компактна като размер. В себе си побира четириядрен процесор 1,7 GHz, 8 GBвградена памет и 1 GBRAM. Свързва се към телевизора посредством HDMI и се управлява с безжичен контролер. В стартовия комплект има само един джойстик, но без проблем може да свържете дори такива от Xboxили PS3. За момента са достъпни над 300 игри, които могат да бъдат открити в онлайн магазина.

OUYA, конзола

Въпреки ниската цена, OUYAсъздава усещане за много по-скъпо устройство. Това е факт поради вниманието към всеки детайл и качеството на материалите. А и защото все пак идва с контролер. Всички елементи по корпуса са от алуминий, пластмаса и гума, но всичко е разположено изключително прецизно. Теглото е около 300 грама въпреки размера, който в сравнение с PS3 прилича на странен аксесоар със съмнителни функции. Но все пак – има един бутон за включване отгоре, а портовете са HDMI, USB, microUSB и захранващ и се намират отзад.

Контролерът е доста обемист и различен, спрямо този на Xbox 360 и Sony. Ако сте с по-малки длани, ще ви е нужно време, да свикнете с него. Екшън утоните са означени с буквите O, U, Y и A(вместо геометрични фигури). Най-якото обаче е, че центъра на джойстика е тъчпад. Във все още ранния продукт се използва предимно за навигация и няма поддръжка за мултитъч.

OUYA, конзола

Отвореният интерефейс на OUYA позволява използване на всякакви контролери, така че ако имате конзола на Sonyили Microsoftу дома, може да използвате техните. Огромна изненада е решението да няма вградена батерия, а да трябва да се борите с вечната дилема АА или ААА батерии да вземете и коя марка алкални батерии са най-добри и дали си струва и т.н.

Операционната система на OUYA е Android Jelly Bean 4.1.2, който е маскиран почти до неузнаваемост. Единствено в менюто с опции и настройки виждаме познатия зелен робот от мобилните устройства.

OUYA, конзола

Броят на достъпните игри е над 300, като всеки ден излизат нови продукти. Скоростта на излизане обаче зависи от отворения характер на системата. Всеки може да модифицира, да отваря, да човърка и въобще да прави каквото си иска, софтуерно и хардуерно.

Колегите от HiComm са направили подробен материал, подкрепен с видео ревю. Хвърлете по един поглед.