5 сериала, които да гледаме през януари

Защото светът е голям и спасение дебне от всеки торент

0 коментара Сподели:

След дългото безвремие на декемврийското пиянство идва потискащата реалност на студения и дълъг януари. И ако през февруари имаме надеждата, че следва март, а след него вече малко по малко зимата отпуска яката си прегръдка, то за първия месец на годината сякаш презглава се надпреварват да ни затискат отлаганите сметки, просрочените заеми, позабавените и позабравени служебни задължения и офис драми. Но ние си знаем, че имаме едно малко островче, на което да акостираме след натоварващото плуване в бурните води на деня, и това е островчето, на което можем да черпим с пълни шепи от животите и проблемите на едни други хора, далеч от нас и в същото време така близко. Кои са петте сериала, които могат да предложат малко глътка въздух в януарския замръз?

LOVESICK
БОЛНИ ОТ ЛЮБОВ

Едно зле измислено име може да удави наистина добро тв шоу. Когато тази поредица била излъчена за първи път по Канал 4 във Великобритания,  тя била озаглавена Scrotal Recall– умна закачка, на която явно сценаристи и режисьори не успели да устоят.  Така че зрителите, които очаквали комедия за модерния сексуален живот на съвременния човек, получили нежна история за мъж, наречен Дилан, който трябва да съобщи на всичките свои бивши гаджета, че има сексуално предавана болест (хламидия), като в същото време е влюбен и в най-добрата си приятелка. Поредицата е преди всичко ретроспекция към предишните връзки и сексуални партньори на персонажа. Заради лошото си име обаче сериалът, който иначе е страхотен, бързо бил изпратен с еднопосочен билет в страната на отдавна забравените продукции. За щастие комедията с изтънчен британски хумор е купена за втория й сезон от „Нетфликс“ и сега вече може да бъде гледана там… и знаете още къде.

CHANCE
ЧЕНС

Ако ще гледате този сериал, защото ви липсва Хю Лори в ролята на д-р Хаус – тогава по-добре се пригответе за огромно разочарование. Защото единствената прилика между Елдън Ченс и Грегъри Хаус е, че и двамата имат едно „д-р“ отпред. Персонажът на британския актьор е невропсихиатър, изпаднал, както самият той казва, в странна психологическа дупка. Докато пише доклади след доклади за своите дълбоко увредени пациенти – от жена, видяла баща си обезглавен в ужасяваща катастрофа, до травмиран от майка си азиатец, отглеждаш 73 птици, Ченс се опитва да се справи с разпадащия се брак и да плати за частното училище на щерка си. И двете – неуспешно. Но тогава съдбата прекрачва вратата в лицето на красива блондинка с раздвоение на личността. И още преди да кажете „фаталната жена“, Ченс, противно на практиката си досега, се впуска в опасно приключение в опит да спаси „дамата в беда“, рискувайки безопасността на семейството си. Сериала по романа на Кем Нън ни връща в добрите времена на филм ноар, отдалечавайки ни от всичко, което си мислехме, че знаем за Хю Лори.

AN AFRICAN CITY
АФРИКАНСКИ ГРАД

Ако сте от онези фанатични фенки на „Сексът и градът“, които са гледали сериала, докато не научат наизуст имената и поредността на всички любовници на Саманта, значи имате нужда от нещо наистина ново. Едва ли много от нас могат да кажат „вчера гледах един африкански сериал“, но, да… такова нещо има и хич не е лошо. Интернет поредицата „Африкански град“ разказва за живота и сексуалните подвизи на пет независими жителки на столицата на Гана Акра. Първият епизод започва с група елегантни дами, споделящи си за гаджета и дрехи на по чаша коктейл – сцена, типична за култовата поредица на HBO. Шегите са например за това, колко е трудно да си намериш вибратор в Западна Африка, а противоречивата комбинация от секс, блясък и жестоки истини за живота в този отрязък на света се показват чрез лошите пътища, неработещи телефони, липсата на електричество. Не е зле да се види най-малкото защото не се случва да гледаме всеки ден сериали от Африка. Нужно е само да потърсите в Youtube.

HUNG
УВИСНАЛ

Въпреки че е продукция от далечната 2009 година, сериалът, който според мен незаслужено има само три сезона, е една от най-добрите комедийни драми (т.нар. драмеди) напоследък. Поредицата разказва за бивша спортна звезда, учител в гимназия, принудил се да работи като жиголо. След като не му върви нито в училището, нито на терена с аматьорския бейзболен отбор, който тренира, той решава да използва единственото си предимство пред останалите – уменията в леглото и невероятните си мъжки дадености. Негова сводница става провалила се поетеса, намираща се в творческа криза, която успява да докара не толкова клиентки, колкото неприятности на жиголото си. И все пак Рей се хваща в ръце и вкарва целия си инструментариум в действие, за да издържа двете си деца.

AMERICAN GODS
АМЕРИКАНСКИ БОГОВЕ

Освободен от затвора, Шадоу открива, че светът му е преобърнат с краката нагоре. Жена му е загинала при странни обстоятелства, а някакъв мистериозен непознат му предлага работа, предупреждавайки го, че бурята идва, а битката ще е за всяка душа в Америка. „Изглежда имаш избор – или светът полудява, или полудяваш… ти“, казва г-н Уенздей към Шадоу. Очакваният микс от секс, ужаси и мистерия  подсказва само едно – един от най-дългоочакваните сериали на 2017 „Американски богове“ ще бъде хит. Екранизацията на едноименната книга – шедьовър на модерната фентъзи литература, е пътешествие дълбоко в иначе добре познатите ни митове и онова приказно бягство от битовизма, от който всички се нуждаем… поне от време на време.

Виж какво ти препоръчахме за декември от малкия екран.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *