ФРОЙД ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ФРОЙД

За разфасоването на чувствата...

0 коментара Сподели:

Е. Л. Доктороу  има една такава мисъл: „Историкът ще ви каже какво се е случило, а новелистът ще ви каже как го е почувствал”. Е, психотерапевтите отиват много по-далеч. Разфасоват чувствата на другите, при това без свян.

Човекът, който смята, че всеки „нормален” индивид е нормален донякъде (само доколкото не е невротик), освен със собствени трудове, може да се похвали с присъствието си в десетки фикционални произведения. Името на Фройд е спрягано и неформално във всякакви ситуации, с повод и без повод, с основание и без причини, концепциите му са възхвалявани, профанизирани, заклеймявани или надценявани, а личността му и до днес е жертва на безмилостно отричане. Хули и обиди обаче едва ли са го смущавали повече от паяк, полазил по рамото му. Иронията му е достатъчно красноречива: „Какъв прогрес сме постигнали само – през Средновековието биха ме изгорили на кладата. А днес горят книгите ми”.

Сигурното е, че Фройд е „бащата на психоанализата” и една от най-влиятелните личности на 20 век. Баща му, Яков Фройд, бил търговец на вълна, с 3 брака и общо дванайсет деца в актива си – същински погром на патриархалните ценности. Майката, Амалия, била последната от трите съпруги, чувствително по-млада от Яков, а Зигмунд бил първородният й син и тя го наричала „моят златен Зиги”. По всичко личи, че тук има замесен Едипов комплекс. Неслучайно след време кушетката се превръща в лаборатория.

Ето някои заглавия, подписани от златния Зиги, и справка за по-добрите романи feat. негово психотично…, извинете, психоаналитично височество.

„ПСИХОЛОГИЯ НА СЕКСУАЛНОСТТА”. Никой друг преди Фройд не се е опитвал систематично да изследва сексуалността и любовта. Той започва да говори открито за половия живот във време, когато това се е смятало за неприлично и обидно. Макар сексуалността да изпълнява изключително важна биологична функция, отрицателното отношение на човечеството към нея в продължение на хилядолетия наистина буди изумление. Сборникът със съставител Никола Атанасов съдържа 3 студии по темата: сексуалните отклонения, инфантилната сексуалност и преобразуванията в пубертета, както и възгледите на чичко Фройд за женската сексуалност, табутата около девствеността и сексуалното просвещаване на децата.

„ЛЮБОВНИЦАТА НА ФРОЙД”.

Заглавието ни спестява догадки около интригата, освен ако не знаете, че любовницата на Фройд е сестра на жена му.

Имало ли е наистина сексуална афера между по-малката сестра на Марта, Мина Бернейс, и светилото на психоанализата? По този въпрос спекулации колкото искаш, а ето че вече разполагаме и с роман. Според Фройд в качеството му на герой на тази щедра на провокации книга, светът е пълен с хора, копнеещи за всевъзможни неща – фетиши, бичуване, садизъм, дори робство. „На пациентите трябва да се казва истината, иначе никога няма да бъдат излекувани. Това са мъже и жени, които не могат да се хранят, не могат да спят, не могат да функционират. Някои са влюбени в съпруга на сестра си, други си мечтаят малкото им братче да умре. Желаят забранени неща. С всеки е така.

До един сме болни.

И е нужно да говорим за това.”

„ЛЕКЦИИ ЗА ВЪВЕДЕНИЕ В ПСИХОАНАЛИЗАТА”. Представителният сборник съдържа два цикъла от популярни лекции – двайсет и осем от тях професор Фройд изнася във Виенския университет по време на Първата световна война. По-късно ученият обогатява теорията си, в резултат се раждат още седем лекции. Любопитното е, че това издание обхваща и непревеждан досега материал: лекциите „Преразглеждане на теорията за сънищата“ и „Сънища и окултизъм“. Освен това съвсем не е необходимо да сте експерт в областта, за да разберете „какво е искал да каже авторът”.

„СЕСТРАТА НА ЗИГМУНД ФРОЙД”. След като Коперник доказва, че човешкият род не е центърът на вселената, Дарвин доказва, че човекът не е произлязъл от Бога, а от маймуните, Фройд доказва, че човекът не е онова, което мисли, че е. Романът на даровития македонски писател Гоце Смилевски е дръзка и проникновена творба, композирана съвършено. Разказвачът ни пренася във Виена в навечерието на Втората световна война. Нацистите позволяват на Фройд да напусне страната заедно с няколко близки и роднини, които следва да посочи. Той спасява своя доктор, икономките, кучето и сестрата на съпругата си, ала нито една от четирите си сестри, впоследствие изпратени в лагера в Терезин. Основан върху документалистика, този разтърсващ личен разказ е озвучен с гласа на Адолфина, най-малката сестра на Фройд.

„ПСИХОЛОГИЯ НА НЕСЪЗНАВАНОТО”. Не сме свикнали да разсъждаваме много-много над това, че човек всяка нощ сваля втората си кожа – своите одежди, а също и онези допълнения към телесните си органи, с които компенсира техни недостатъци – очила, перука, изкуствени зъби и т.н. Подготвяйки се за сън, той по аналогичен начин разсъблича и своята психика, отказва се от повечето си психични придобивки и така извънредно много се приближава и от двете страни до ситуацията, представляваща началото на жизнения му път. Тази книга е посветена именно на несъзнаваните психични процеси. В нея ще срещнете думички като изтласкване, отрицание, фетишизъм, невроза и други широко разпространени феномени.

„КОГАТО НИЦШЕ ПЛАКА”. Гениално съчетание на философия, психотерапия и драма. Ървин Ялом смесва факти и фикция, за да ни телепортира в изисканите среди на европейското общество от края на 19 век. Красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски лекар д-р Бройер да помогне на ексцентричния й приятел – самия Фридрих Ницше. Философът е изпаднал в дълбока физическа и психическа криза, породена от разпада на тройната им връзка с Паул Рее. Ницше е все още неизвестен, Фройд е начинаещ лекар, а свръхчовекът и психоанализата са в зората на своето случване. Развръзката на този интелектуален трилър го превръща в удоволствие за ценители.



Виж какво още четем?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *