Jameson представя: 5-те любими филма на Ирен Леви

Пет човешки истории от Ирен Леви

0 коментара Сподели:

Ирен е от онези сетивни хора, които усещат живота повече от другите. Нежна, къдрокоса и с един от най-красивите гласове, които сме чували някога. В момента е водеща на "Малки истории" по БНТ, а появяванията й по телевизията се запомнят с умението да намира и разказва истории – затрогващи и истински. Горещо ти препоръчваме да прочетеш книгата й “Последно повикване”, една история за преследването на мечтите, разказана без претенция, в духовит и докосващ стил.  
Филмите на Ирен са като нея самата, красиви и приятно мъдри, без да ти навират поуката в очите.

ИМЕТО НА РОЗАТА (1986)
THE NAME OF THE ROSE

Една от добрите адаптации на известни романи, а именно бестселъра на Умберто Еко – „Името на розата“. Действието се развива през 14-и век и е история за френския монах Уилям от Баскервил, който разследва серия от убийства. Необичайни занимания за монах, вярно, но точно това прави книгата, както и филма толкова завладяващи – заради дълбокия духовен елемент.  В ролята е самият Шон Конъри, който успешно се справя със задачата да задържи вниманието на зрителя цели два часа. Трейлър. 

АМАДЕУС (1984)
AMADEUS

Една от най-добрите биографични драми, на които може да попаднеш. Филмът разказва за живота на Волфганг Амадеус Моцарт, както вече си се досетил, и най-вече за последните няколко години от неговия живот. Интересното е, че е избрана необичайна гледна точка – тази на Антонио Салиери, който на стари години и вече в лудница, си спомня за Моцарт, пречупвайки образа му през собствената си призма на атеизъм и посредственост.  Трейлър.

ФОРЕСТ ГЪМП (2014)
FORREST GUMP

Няма как да не си чувал за една от най-известните романтични драми в последните години, която спечели цели шест „Оскара“ – за сценарий, режисура, главен персонаж, монтаж, визуални ефекти, както и за най-добър филм, превръщайки го в instant classic. Драмата на Робърт Земекис е създадена по едноименния роман на Уинстън Грум и разказва за съдбата на Форест Гъмп, за когото лекарите установяват, че има коефициент на интелигентност под 75, като към този проблем се прибавя и физическият му недъг, заради който става обект на подигравки сред връстниците си. Бързо обаче нещата се променят и той се превръща от инвалид в човек, който захвърля патериците и постига в живота си много привидно невъзможни за положението му неща, като в цялата картинка е заплетена и жена (разбира се), но няма да ти спойлваме повече, ако не си го гледал, не се мотай. Трейлър.

АРИЗОНСКА МЕЧТА (1993)
ARIZONА DREAM

Загадъчен, но безспорно завладяващ филм, в центъра на който е уникалната актьорска игра на Джони Деп и Фей Дънауей. И е адски странен – не си много сигурен какво гледаш, дали е сън или някаква изкривена реалност, така и не разбираш. Емир Костурица създава атмосфера, в която нито публиката и сякаш нито актьорите знаят какво ще се случи в следващия момент. Сюрреализъм, който граничи с гениалност. А пък ако си фен на Горан Брегович и Иги Поп, си е точно филмът за теб. Трейлър.

ЛЕГЕНДА ЗА ПИАНИСТА (1999)
THE LEGEND OF 1900

Дори критиците са единодушни, че това е абсолютен шедьовър, с моменти на истинска магия. Но също са съгласни, че разделя хората на такива, които се влюбват в него и такива, които не го харесват изобщо. Сценарият, базиран на театралния монолог „Novecento“ от писателя Алесандро Барико, разказва историята на изоставено на борда на презокеански пътнически кораб бебе, което кръщават „1900“, на годината на неговото раждане. Момчето израства на борда на кораба, като постепенно се превръща във виртуозен пианист, а славата му се разнася отвъд пристанищата, където хвърля котва плаващият му дом. Трейлър.

Тагове: Jameson ирен леви
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *