FAMOUS IN FRONT

Михи и Стани от Famous In Front не се наричат диджеи, а просто меломани мечтатели, с едната цел да споделят музика

  • 20.02.2014
  • от Влади Герасимов
  • снимки: Надя Кънева

Представете се с няколко думи на хората, които не са имали щастието да ви слушат...
M: Ние сме млади, даже вече зрели, все още позитивни хора. И двамата сме завършили висше образование, понастоящем обаче сме избрали свободата и творчеството в живота. Винаги сме били близо до музиката на ниво хоби, но в последните 3 години нещата за нас се подредиха така, че качихме нивото на по-сериозно хоби.
С: Не се наричаме DJ, просто сме меломани, които обичат да споделят своята музика с други хора. Ние сме мечтатели, които гледат да правят нещата, които ни харесват, без да правим големи планове за бъдещето. Не обичаме да ни поставят в рамки и клишета.

Историята на Famous In Front започва от Memento, нали?
С: Така се получи, да, инцидентно. Ха-ха. Бяхме се събрали доста приятели на затворен ивент. Аз имах малък опит зад пулта, така че си взех десетина диска, един френд имаше грамофони и плочи и с него се въртяхме на няколко часа. В един момент излязох навън да пуша, момчето с грамофоните също се появи и се заговорихме. Музиката вътре си вървеше без паузи и когато влязох, Михаела беше поела нещата в нейни ръце, като миксираше по спомен. Влязох при нея зад пулта, за да и покажа някакви неща по миксера, тя взе че възприе бързо и така... Ха-ха.
М: Това беше на 23 септември 2008, няма да го забравя. Не беше планирано, just happened.
От Memento ни харесаха и започнаха да ни канят да пускаме в екип.

Откъде дойде името Famous In Front и какво искахте да кажете с него, звучи като послание?
M: Ицо Джуров от Memento ни натисна да си измислим псевдоним, защото много хора питали кои са момчето и момичето, които пускат. Имахме няколко дни за главоблъсканици, в които се спряхме на Famous In Front. Звучеше готино, а и имаше самоирония, много в наш стил.
С: Често пъти ползваме само абревиатурата като FIF, оттам пък много приятели започнаха да ни викат Фифърсите или Фифчетата.


А кога започнахте да сте наистина Famous, да ви пишат по афишите и да ви канят по различни клубове?
M: Ама ние все още не сме Famous, отсяхме си някаква маса хора, които идват на партита ни, но в никакъв случай не се взимаме на сериозно. След резиденцията в Memento имахме един много добър сезон в Mood, в Wake Up винаги се получава много яко. Общо взето, ходим на места, където наистина ни харесва и нямаме цензура в музиката.

По-различно ли би звучал сетът ви, ако не свирите Back2Back? 
С: О, да, със сигурност сме различни като стилове. Точно затова пък сетът ни е така начупен, богат и интересен. Пускаме както класически хаус, така и мелодично техно, важното е да има движение, да има грув.
М: Като цяло се допълваме, случва се понякога да се опитваме да се надсвирваме и тогава става много забавно. С времето ни се получава все по-добре и е много приятно, когато, без да се наговаряме предварително, водим микса в една посока като емоция и настроение.

Разкажете ни за вЪбанк...
С: Ние сме фенове на Берлин и всеки път когато ходим там, обикаляме разни ъндърграунд партита – легални и нелегални, провеждащи се в различни нестандартни локации и като се приберем тук, много ни липсват. 
М: Затова искахме нашия малък Берлин тук, в София. Да съберем всичките си познати и други свежи непознати, които се чувстват ощетени от музиката, която се пуска в софийските клубове и където всеки уикенд е едно и също. Оказа се, че има доста такива хора, които мислят като нас, и всички много се изкефиха на партито. Хората са отворени за промяна и успехът на вЪбанк го доказа.


Лесно ли се организира парти на нестандартно място и кое е най-важно, за да е то успешно?
М: На първо място трябва да си премислил добре всичко в главата си. Защото едно е да искаш, друго е да можеш и трето да го направиш. За подобен вид ъндърграун събития много важна е локацията, тя трябва да е на правилното място от гледна точка на комуникативност, безопасност, да е съобразена с живущите... оттам нататък трябва да създадеш атмосфера. Като музика, като организация на средата и информация, която да достигне до правилните хора, и, разбира се, късмет.
С: Не е лесно, определено е предизвикателно и интересно.

Споменахте, че ще пътувате отново към Берлин...
М: По-правилно е да се каже, че отиваме в Европа, първо в Берлин за месец, после ще свирим на едно парти в Милано, иска ни се да отскочим и до Лондон. Като цяло излизаме малко да заредим батериите, за да може да се върнем с пълна сила.

Запознай се и с Юлиян и Калин, които стоят зад проекта за късометражно кино - Кинематограф.