Наръчник на новака във фитнеса

Как да оцелееш и да се приспособиш във фитнес средата

  • 17.02.2014
  • от Боряна Янева

Вече сме февруари и новогодишните обещания, които си дадохме, бавно избледняват. Моето беше свързано със започване на някакъв спорт. И тъй като точно в съседния вход имам най-прекрасния фитнес на света (разбирай 3 етажа; пътеки и най-вдъхновяващия уред на света: огромна гума, която идва в комплект с два гигантски чука), някак естествено изборът ми спря на него. През годините съм припарвала боязливо до различни фитнес зали, но сега, след почти два месеца, смея да твърдя, че започвам да се ориентирам в стоманената джунгла от дъмбели, лостове и тежки машини. Все пак, ако човек се реши да тръгне на фитнес, има някои насоки, които биха го подготвили какво да очаква, в случай че като мен до този момент е бил крайно неподготвен.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ МЕСТНИТЕ?
Фитнес залите са обител на много любопитни индивиди. Ако искаме да се смесим незабелязано с тях, трябва да знаем с кого си имаме работа.

Виж повече: Какво да правим в София: един ден в столицата

НАЦЕПЕНИТЕ БАТКИ
Изразът е безумно словосъчетание, който избягвам да употребявам всекидневно, но някак си ми се стори подходящ да опише всичките огромни мъжаги, които от ранна зора до полунощ неуморно ваят мускул върху мускул. Макар изглеждащи свирепо, повечето с готовност биха помогнали. Те обаче не стават за раздумка над гирите, защото са там с цел и тя не е да бъбрят, шокиращо, знам. Макар че ще пуфтят с изкривени от напрежение лица, те няма да ви се пречкат и няма защо да се чувствате застрашени от тях. Тренирайте във взаимна хармония и разбирателство рамо до рамо, като неписаното правило е, че щом вие си позволявате да гледате как огромните им рамене изтласкват тежести с размерите на младо теле, то и те имат право да поглеждат към едва натъпкания ви в клин задник. Моят съвет е да си намерите фитнес, където батките остават без горнище сравнително рядко. Не че не оценяваме плочки, на които можеш да си наредиш зряла гауда, но все пак сме там да вършим работа, не да съзерцаваме огледалото час и половина.МАЦКИТЕ, КОИТО ВДИГАТ СОБСТВЕНОТО СИ ТЕГЛО ОТ ЛЕЖАНКА
Фитнесът не е само за мъже, там има и много жени, чието тяло лесно може да бъде вашият най-голям мотиватор. Отново не се чувствайте застрашени, но и в никакъв случай не им подражавайте. Това, че те загряват с 10-килограмова гирички, не значи, че вие също трябва да започнете от там. Те тичат на пътеката, носейки тежести на китките си, вие се опитайте да направите поне 30 минути, без да издъхнете. Мацките са там доста повече от месец и да се състезавате с тях е повече от безсмислено. Моят съвет е да сте любезни с тях не само защото могат да ви набият, но и защото биха могли да ви дадат доста полезни съвети относно уреди и правилно хранене.

КИФЛИТЕ
Те идват силно гримирани на фитнес и лениво карат колело докато разцъкват на телефона или четат списание. След това взимат последните 4-килограмови гирички точно под носа ви, за да се търкалят с тях, правейки нещо като йога. Игнор и по-далеч от тях.

ПОЗЬОРИТЕ
Те могат да са нацепени батки, но и някакви хилави такива. Познават се по факта, че на 3-тата минута захвърлят горнището, надуват гърди и се разхождат като петльовци напред-назад из фитнеса, не пропускайки да огледат зле епилираното си тяло във всяка отразяваща повърхност. Когато все пак започнат да тренират, те викат, сякаш са стъпили на парче лего, и тряскат железата така, че на всеки да му стане ясно под какво напрежение и под какво натоварване работят. Тях може да познаете и по миниатюрните краченца, защото все пропускат деня за крака. В краката няма нищо блъскащо и показно, затова те се съсредоточават на горната си половина, ставайки лееееееко несиметрични като същински Попай. Игнор и на тях.

Виж повече: 5 съвета за здравословно хранене, които никога не трябва да следваш

ДРУГИТЕ НОВАЦИ, КОИТО УПОРСТВАТ КАТО ТЕБ
Те са неориентирани, скачат от уред на уред, за да пробват всичко, разхвърлят и забравят кърпи и бутилки с вода навсякъде. Но са упорити, волеви и също като вас са там отскоро. Уважавайте другарите си по съдба и в никакъв случай не им се смейте на некадърното клатушкане по степ-тренажора. Със сигурност и вие все още изглеждате подобно нелепо. Тренирайте заедно и усилено и след няколко месеца няма да може да се познаете.КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ФИТНЕС?
Има доста прилични фитнеси, които са на все по-достъпни цени, затова не е нужно да пестите левче от тренировка, за да се вкарате в мазето на някое училище, където стаилата се миризма никога няма да бъде пусната на свобода. Изберете място, което държи на хигиената и има правила. Например в моя фитнес след всяко ползване на уред сме задължени да си го дезинфекцираме. Това мен изобщо не ме натоварва допълнително и знам, че потта, която се лее от мен си е само моя. Също така е добре фитнесът, който изберете, да предлага уникалните удобства като душове, хавлии или поне съблекалня. Важно е все пак и залата да ви е на удобно място, защото не искате времето, прекарано в задръстване, стигайки до там, да е правопропорционално на времето, прекарано вътре. Не на последно място направете една-две тренировки в избрания фитнес, преди да се хвърлите към месечна карта. Оставете се да усетите дали се чувствате комфортно в обстановката, дали не е така гъчкано от хора, че да чакате за някой уред на опашка, и дали се виждате как идвате в точно това място няколко пъти в седмицата.

КАКВО ДА ОБЛЕЧЕМ И КАКВО ДА НОСИМ?
Вземете си кърпа или някаква малка хавлия, защото няма нужда да капете по пода като разтичаща се амфибия. Удобни обувки, някакви спортни дрехи, които да не запарват и които да са ви удобни. Като станете фитнес прота, може да си вземете и някакви ръкавици, за да не станете като вица: Как се познава, че един мъж ходи на фитнес? Като прокара ръка по женско бедро, да остави бримки по чорапогащника! И ако за мъжете мазолестите ръце са приемливи, то една дама не може да раздира бримки. Дръжте косата си вързана, защото не e нужно да ви се мотае наоколо. Също така избягвайте грима, там сме да се потим като животни, а това невинаги върви добре с грим. И не забравяйте да се хидратирате, затова едно малко шише вода няма да ви е излишно. Ако сте сами, може да вземете телефона, за да слушате надъхваща музика, но не прекарвайте времето на него, чекирайки се от всеки уред.

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?
Правилният фитнес и правилните дрехи нищо не означават, ако тренировките ни за нищо не стават. Не е нужно всеки път да тренираме с инструктор, но поне първия път може да се доверим на професионалист, който да изготви режим и програма, която после сами да следваме. Освен това той ще ни научи на търпение и ще ни мотивира, защото всички си мислим, че след месец вече ще сме в топ форма, но действителността бързо ни блъсва в носа. Приемаме, че там ще си отвисим доста часове, и започваме търпеливо да работим. Пък плочките ще си ги броим наесен.

Прочети и текста на Боряна Янева за 5-те вида досадници, които не ти се иска да срещаш в градския транспорт.