Отлежаването на една любовна история

Любовта и виното споделят много повече от една дата в средата на февруари

  • 14.02.2014
  • от Ванеса Виденова

В една връзка има четири основни етапа на развитие. Някои траят по-малко време, други – повече, трети сякаш продължават вечно. Дали ще бъдат осъзнати или неосъзнати, зависи единствено от това, колко сме способни да рационализираме. За съжаление това не е от най-лесните задачи, когато си във връзка, защото е трудно да се отделиш от емоциите си и да мислиш трезво.

Но на кого му е притрябвала трезвеност в любовта? Тя така или иначе е едно вечно опиянение с епизоди на бурна страст и последващи сцени, в която някой ти държи косата. Трябва просто да се изживее. Но за да стане това по най-пълноценния начин, е хубаво да познаваме и различаваме всеки етап.

ПЪРВИ ЕТАП: УВЛИЧАНЕ
Вино: ликьорно
Ключови реплики: „Имаме толкова много общи неща, не мога да повярам!“‚ „Нямам търпение да се видим отново“, „Мисля, че това е човекът за мен, усещам го“.

Да, всички го познаваме  добре - етапа на илюзиите и фантазиите.
Този непрестанен еуфоричен трип, задвижван от константни високи нива на серотонин и допамин. Етапа на „неволното“ поглеждане към  телефона по сто пъти в минута, приготвяне за срещата в седем вечерта от десет сутринта, харчене на безумни суми за бельо с всевъзможни пухчета и финтифлюшки, лъсване на всяко ъгълче в целия апартамент и естествено - храненето е сведено до една салата на ден (ако въобще се сетим за храна).

Като стана въпрос за храна - започват се всевъзможни експерименти в кухнята, завършващи с бърза поръчка от близкото заведение, прехвърляне в красиви съдове и театрално изваждане от фурната, когато Той се появи. Защото всяка жена знае слабото място на един мъж и преди десерта се стараем да се погрижим за основното ядене.
Въобще откъсваме се сякаш от всичко, което ни заземява, и небрежно слагаме розовите очила, без никакво намерение да ги сваляме скоро. Виното е ликьорно, защото опияняването е мигновено и много, много сладко. Първият поглед, първият допир, първата целувка, при това вино дозите са малки, но ефектът е убийствено силен.

Това състояние може да продължи от седмица до месеци, в редки случаи дори година, но малко по малко розовият ни свят започва да възвръща нормалния си цвят и предстои едно доста грубо..

ВТОРИ ЕТАП: ЗАЗЕМЯВАНЕ
Вино: сухо
Ключови реплики:  „Защо е облечен/а по този начин, изглежда нелепо“, „Всъщност май не е толкова забавен/забавна, колкото си мислех“, „Ще се концентрираш ли за секунда, за да ме чуеш?“.

Пърхането с крилца няма как да продължи твърде дълго така или иначе и падането на земята изведнъж поставя и двамата в съвсем друга светлина, която, меко казано, не действа особено ободряващо. Пуснало ли ви е веднъж, изискват се немалко усилия за върнете нещата в предишния им вид, а понякога е и загубена кауза. Гледате се и мръщите вежди през пет минути, опитвайки се да си спомните дали той винаги е трескал по масата като див селянин и е говорел меко и как е възможно да не ви е направило впечатление досега. Естествено той също чак сега осъзнава колко невротична мацка е забрал и в един момент от „Ние сме един за друг!“ рязко преминавате в „Не знам какво точно ни свързва“.

Пие се, но не е нищо особено. Повече му се чудиш и се опитваш да доловиш плодов елемент в аромата, но вкусът си е баш на евтино мерло.  
За съжаление този стадий не се преодолява лесно, особено ако сме били доста време сами преди това и егото владее съзнанието. Всъщност най-големият проблем е, че точно в този момент на двамата им хрумва „страхотната“ идея да не говорят по въпроса, а тихичко да предприемат акция: „Нека променим другия“ С любов де, естествено, как иначе?
Понякога този  етап е потенциално последен, защото подобни игрички водят или до раздяла или до едно безкрайно циклене и последвало безразличие просто защото явно не можете да говорите за тези неща или просто не желаете.  Във всеки случай, ако искате да продължите пътя си заедно, трябва да осъзнаете, че всъщност ще трябва да се правят...
 

ТРЕТИ ЕТАП: КОМПРОМИСИ
Вино: пенливо
Ключови реплики:  „Има нужда да поговорим за нас“, „Ако аз ще го правя, и ти трябва да го правиш“, „Няма как да е "твоята" или "моята", трябва да се срещнем някъде по средата“.   

Етапът, в който най-накрая балончето с проблемите стига до повърхността.
Най-хубавото е, че  точно в този момент на връзката вие започвате не само да показвате истинската си любов към другия, онази, която не е базирана само на думи, а и се изграждате и растете като личности, ставайки все по-малко егоистични.

Много хора казват, че истинската любов изкарва най-хубавите страни у всеки и понякога, когато е наистина силна, е способна дори да трансформира вечния ерген в най-романтичния и отдаден съпруг.
Но е рано да мислите за бели воали и брачни халки все още, това, че ще направите компромис, не означава, че всичко ще бъде розово от този момент нататък. Напротив, отворите ли си веднъж устата, ще се изкушавате да я отваряте и втори, и трети път, и в толкова начален етап на връзката, и двамата партньора ще бъдат по-скоро склонни да се съгласяват и да се стремят да бъдат всичко, от което половинката им се нуждае. Преминете ли обаче година от началото на отношенията ви или пък ако заживеете заедно, тогава вече наистина ще бъдете изправени пред истинското лице на компромисите и точно колко скъпо понякога костват те на същността ни. Всички онези малки, но всъщност големи неща, които ни правят свободни и без които ще чувстваме, че сякаш се задушаваме. Точно тогава започваме да се чудим колко точно сме способни да понесем, кое е допустимо и кое не, изграждат се твърдите граници и в този етап е много възможно някой да престъпи границата на другия, което да доведе до края на тези отношения.

Но и това е урок, който се научава и преодолява, когато успеете все пак да видите достатъчно ясно ситуацията, в която сте поставени и ако  успеете да свалите от себе си предразсъдъците и всички маски, с които сте се опитвали да скриете недостатъците, които сте смятали, че ще отблъснат другия. И когато и двамата сте „голи“ един пред друг и все пак намирате онова усещане вътре, което ви казва: „Виждам смисъл в това. В нас. Няма да си тръгна“, тогава можете да сте сигурни, че сте направили първата крачка към...


ЧЕТВЪРТИ ЕТАП: ИСТИНСКА ЛЮБОВ
Вино: благородно сладко
Ключови реплики: „Ти си аз.“

Блажено е благородно сладкото вино, виното на късния гроздобер.
Вино, чиито плодове са изживели своят живот и са били свидетели на нежното слънце и топлия дъжд, наравно с ветровитото време и буреносните облаци. Преживели толкова много, но все пак избрали да задържат в себе си най-важното - неповторимата сладост на един истински пълноценен живот.  
Едва 5% стигат до този етап. Пет явно е специално число, защото казват, че най-истинската любов разцъфва около петата година, но е възможно това да се случи и много по-рано.
Ще го познаете, защото това е времето, в което целият фалш си отива и започвате да се виждате като двама човека, които е трябвало да се срещнат и да бъдат заедно. Много напомня на първия етап, но е много по-истинско този път, защото я няма заблудата. Няма очаквания, няма „завинаги“, няма нетърпение или непрекъснати уверения, няма нужда дори от приказки - имате нужда просто да знаете, че другият е там и доверието между вас е непоклатимо.
През всичкото това време сте се опитвали да се нагаждате един спрямо друг, понякога дори за сметка на себе си, без да осъзнавате, че всъщност просто трябва да сте искрени, да говорите за проблемите си  и да имате търпението и любовта да ги решите заедно. По-дълбокото разбиране на другия води до по-хармонично и балансирано общуване и по-леко преминаване през трудностите, които цял живот ще имат епизодични участия във филма на вашия живот.

Disclaimer: Да не се бърка с другия възможен изходен вариант - "безразличието", в който за съжаление попадат много двойки, които са заедно от много дълго време. Вие не се карате, не се осъждате или обиждате, не се опитвате да промените другия, но не защото го обичате безвъзвратно, а защото вече не виждате смисъл в това.  Понякога белег за това е липсата на интимни отношения и като цяло сте по-скоро съквартиранти, отколкото улегнала двойка. За съжаление подобен тип стечения на обстоятелствата са необратими и връзката не може да бъде върната в предишен стадий. Или сте се наранили прекалено много или просто сте изгубили взаимното си уважение. Раздялата е препоръчителна, защото в един момент се заражда идеята, че може би появата на дете в картинката би оправила магически всичко и съживила любовта отново. Това естествено не се случва, още повече - детето се ражда в дисфункционално семейство и страда и се бори със същите проблеми през целия си живот след това.  

Затова е важно да взимате правилните решения в правилния момент и да разсъждавате колкото е възможно по-трезво. Истинската любов не е веднъж в живота. Нова винаги ще се появи, когато сме готови да се оставим на интуицията ни да ни заведе при нов човек.  И тогава трябва да сме достатъчно силни, за да дадем цялото си сърце за пореден път въпреки страха от това, че можем да бъдем наранени. Само така даваме ясна заявка, че търсим нещо истинско.

Как да рестартираме любовта си?