10 БГ предавания от близкото минало, по които изпитваме носталгия

Кои телевизионни шоута в ефира оставиха дупка след себе си

0 коментара Сподели:

„Не ги правят като едно време“ спокойно може да се отнесе за тв предаванията.

Сред шоутата от миналото има такива, които карат даже очите на големи мъже да се насълзяват само при споменаването им. Все пак всички тук сме израснали с едни и същи канали, по които нямаше чак толкова много неща за гледане, и на всички ни липсват едни и същи предавания. Пък и в този период на повсеместна скука съвсем резонно все по-често се отплесваме в спомени за „едно време“. Ето кои са предаванията, по които изпитваме най-силна носталгия:

Милион и едно желания

Ако си дете на 80-те, за теб това е било най-чакано и мечтано нещо по телевизията. Стартирало през 1986 като спиноф на суперхитовото неделното предаване „Седем дни за вас, деца“ с Лилия Вучкова, aka Кака Лили, „Милион и едно желания“ много скоро се превръща в институция, където в маратонски 6-часови сетове се бълват всички любими детски филмчета. С други думи своеобразното бест ъф дъ бест на соц блокбъстъри като „Арабела“, „Летящия чимшир“, „Призраци в блока“, „Семейство Мейзга“, „Бенджи, Закс и Звездния принц“, „Синьо лято“, „Седморката на Блейк“и „Ну, погоди!“. Форматът се оказва толкова успешен, че после щафетата поемат Владимир Люцканов (Бате Влади) и Лазара Златарева (Кака Лара), а желанията на зрителите, изпращани с аналогови писма, просто не секват и не секват!

Всяка неделя

Най-близкото до истинско токшоу, което някога сме имали в историята, е „Всяка неделя“ – опит да се направи бг аналог на The Tonight show с Джони Карсон. Понеже повечето сме били прекалено малки, за да разберем за какво точно си говори Чичо Кеворкян с другите чичковци и лелички, ние просто търпеливо сме си чакали „Пинко“ – нашите 5 минути щастие всяка една неделя.

Интересен факт:

Розовата пантера се ражда като герой съвсем непланирано. Анимацията е използвана в надписите на крими комедията от 1963 The Pink Panther с темата на Хенри Манчинии после става такъв хит, че получава собствено шоу. Във филма диамантът се казва така – оттам идва геройчето, което е буквално розова пантера, без име. „Пинко“ е българско изобретение – никъде по света не му викат така.

Хит минус 1

Много преди X Factor, „Гласът“ и „Талантите“ имаше само едно шоу за млади артисти и то беше „Хит минус 1“. Там например през 2005 е изгряла звездата на… Михаела Филева, която даже получила оферта да е ко-водеща на шоуто. Създател и водещ на „Хит минус едно“ е Кирил Ампов, иначе баща на Владимир Ампов – Графа. Даже първите изяви на бъдещата поп икона са именно в семейната група на родителите му „Спешен случай“, естествено увековечени в епизоди на „Хит минус 1“. Ако се вярва на Wikipedia, oт няколко години Кирил Ампов се е „пенсионирал“ от шоубизнеса и живее в село Дрен.Избрани моменти от шоуто обаче продължават да живеят завинаги онлайн.

Добро утро

„Добро утро“ e първообразът на магазинните предавания в българския тв ефир. Излъчва се в събота сутрин, което явно във времето преди тежките парти злоупотреби е било най-рейтинговият спот. Водещ е Александър Авджиев, а в рубриката „В едър план“ през студиото минават имена като Кейт Буш, Микеле Плачидо, Джейсън Донован, Шейкин Стивънс, Бони Тейлър, дует „Бакара“, Си Си Кеч, Джани Моранди, Франц Бекенбауер и много други популярни световни и родни знаменитости. Има и силует за познаване всяка седмица. Също така „Добро утро“ са пионерите в категорията забавни клипчета като например монтажи от филми или видео с щраусите в зоопарка, танцуващи под звуците на SNAP “I’ve Got The Power”. Регулярен комик там е старши научен сътрудник инж. Джони Пенков, а сред другите атракции са аеробиката в 8:40 и „Смърфовете“ в 8:50.

Риск печели, риск губи

Къци Вапцаров е звезда на безброй много шоута, но това е най-емблематичното му екранно проявление. Като всяко велико нещо „Риск печели, риск губи“ също е гениално в своята простота: Къци вика човек от публиката, има кръстословица, после карти на късмета (със сто уточнения чие ляво, дясно и средно), а ако участникът просто пръсне в играта, стига до лелеяната игра с момичетата на късмета и върти колелото. Сега звучи почти невероятно, но в определен период от историята „Риск печели, риск губи“ беше машина за производство на звезди. Клипчета с колекция от най-кринджи вицовете на Къци и вселенският хит „Трака Трак“ продължават да са вайръл феномен.

Бързи, смели, сръчни

Най-вероятно „Бързи, смели, сръчни“ е първото детско телевизионно предаване в ефира. Все пак тръгва на екран през 1969 – по това време хората още са отговаряли с „Добър вечер“ на водещите, защото са мислели, че ги чуват. Концепцията на шоуто е семпла и гениална – отбори от деца са разделени и се състезават в дисциплини като слалом между препятствия, скачане с чували и различни игри с топки. Да, точно така – игри с топки. Отборите обикновено носеха имена като „Ягодка“ и „Черешка“, а награди нямаше – младежите се съревноваваха за родината и най-вече за спорта. През 1979 предаването се радва на такава популярност, че се разраства до копродукция между българската, чешката и унгарската телевизия. През 80-те форматът е развит със спинофи като „При нас е весело“ и „Мама, тако и аз“. До ден-днешен изразът „бързи, смели, сръчни“ е останал като словосъчетание в българския език и нарицателно за определени дейности. Възпитанието не ни позволява да уточним какви.

Улицата

Най-близкото, което някога сме имали до любимия ни английски абсурдистки хумор в родния ефир, е „Улицата“. Шоуто стартира през 1992, а творческият му екип е впечатляващ – оттам тръгват кариерите на Кръстьо Лафазанов, Мая Новоселска, Христо Гърбов, Камен Донев, Тончо Токмакчиев и Теди Москов. Тема с продължение в скечовете на „Улицата“ са малките и смачкани от живота хора. Нещо, което може да бъде силно актуално и сега. В тази връзка учудващо, но хуморът на „Улицата“ е остарял чудесно и до ден-днешен предизвиква тъжен смях.

Като лъвовете

Джуниър лигата за млади изпълнители описва себе си като „национален телевизионен конкурс за музикални деца от 6 до 10 години, продиктуван от грижата за подпомагане на истинските музикални таланти на България, от тяхното ранно откриване и развитие в най-вярната естетическа посока, гарантирана от високо и качествено музикално образование“. Както и да е. Шоуто е гениално – деца, облечени в естрадни костюми и с подобаващ репертоар, се раздават с микрофон на сцена вместо с дезодорант в хола. Там са първите изяви на бъдещи суперзвезди като Мария, Веси Бонева и Криско, които можете да гледате в нета. Малко известен факт е, че песента на шоуто, онази, в която се пее за „голямата, лъвската слава“, е в изпълнение на Деян Неделчев, печално известен като Икебаната.

Минута е много

„Минута е много“ е може би най-успешното шоу по българска телевизия на всички времена – 756 епизода са излъчени от старта му през 1980. Дългогодишен водещ на предаването е актьорът Петър Вучков, а през 2003 той се сдобива с асистента си Стефан Спасов. „Минута е много“ е шоу за знаещите без световен аналог – никога в историята толкова сложни въпроси не са получавали при правилен отговор толкова малка награда. Налучкване не съществува като опция, а сложността във всяка от темите изисква поне научна степен като цялата тази битка на живот и смърт се води за награда тип хубава книга. В историята предаването ще остане също така с темата си (Pink Floyd – Time) и човечето Минутко, което през устата цип редеше култовите фрази: „Няма време!“, „Ами сега?“, „Грешка!“ и „Браво!“. „Минута е много“ ще е завинаги с нас, защото най-великите моменти от предаването владеят интернет, особено бележитите участия на Димо Падалски.

Адрес 4000

В годините преди Tinder, ако искаш да се запознаеш с някого, начинът е бил само един: да пуснеш писмо на „Адрес 4000“. Интересен факт – това е единственото шоу в този списък, което не се излъчва от София – „Адрес 4000“ се снима в пловдивския телевизионен център. Освен кратките обяви за запознанства в предаването се дискутират всевъзможни теми за самотата, брака, любовта и общуването между половете изобщо. Шоуто стартира през 1987 и продължава да се излъчва с успех дори в разгара на дейтинг сайтовете като Sladur, Elmaz и Gepime.

Виж кои са и предаванията, които пък ни убиват мозъчни клетки.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *