България през погледа на един американец

Ако сте се чудили какво е усещането да си от Балтимор в България – описано е в тази статия

0 коментара Сподели:

Прекарах две седмици в България и понеже много от моите приятели не спират да ме питат „Как е там“, реших да си имам готов отговор, вместо всеки път да разказвам нещо. Искам да отбележа, че обичам България (макар да съм видял само София, Пловдив, Седемте рилски езера, Шипка и Бузлуджа). Така че, ако в този текст доловите мрънкане и оплакване, това не е критика към вашата държава – просто съм възпитан така. Макар че идвам от един от най-лошите градове (ако сте гледали The Wire, там съм израснал), но все пак в сравнение с всеки от Източния блок съм разглезен лигльо.

Затова и се изненадах от неща, които сигурно тук са нормални.

Никой не работи с усмивка

Първото нещо, което ти прави впечатление в България, са цените – всичко е толкова евтино, особено храната навън и алкохолът. Проблемът е, че повечето пъти са поднесени от апатични, незаинтересовани, невъзпитани и често изнервени сервитьори. Толкова игнориран от бармани не съм бил през целия си живот. Навсякъде виждаш много хора, които не обичат работата си, а и не са особено добри в нея. Там е и единственото място по света, където съм виждал нацупени стриптизьорки, които не танцуват, а само се подпират на пилона.

Виж повече: Чуждо гадже на родна земя

Хората харчат парите си по странен начин

В родния ми град редовно виждаш тунингован джип с въртящи се джанти в гетото, но тук се шокирах от количеството на луксозните превозни средства, пък и от качеството. Странно е, че точно в България видях най-новите модели коли – в държавата с най-лошите пътища (след Албания). Обясниха ми, че през 80-те се е чакало по 10 години, за да си купиш кола, така че разбирам защо хората искат да компенсират, но все пак… Странно е да даваш половината си годишна заплата за автомобил при наличието на толкова добър градски транспорт.

На много хора не им пука за много неща

Българите са нация от тийнейджъри – не мислят за бъдещето, не обичат да планират, не искат даже да се замислят за скучните неща.

Аз имам огромен студентски дълг и ако не спра да обикалям Европа с раница, скоро няма да го изплатя, но хората, с които си говорих, плащат огромни кредити за смартфони и телевизори с големи екрани. Същевременно, без значение дали могат да си го позволят или не, всички притежават собствено жилище и изплащат ипотеки. Тази странна логика малко обърква моя северноамерикански мозък. Също така е чаровно как никой дори не се старае да е политически коректен. При нас нещата са извън контрол, което е друга лоша крайност, но в България всеки използва всяка мръсна дума, без да се притеснява от последиците. 

Алкохолът е със статус на религия

Аз съм алкохолик и спрях да пия преди 5 години. Където и да отида по света, е достатъчно да кажа I'm good, thank you!, за да ме оставят на мира. В България това беше само началото на въпросите. Там да откажеш да пиеш се приема за лична обида, за която после трябва да се извиняваш и даваш обяснения. Отговорът „Алкохолик съм“ получи интересна (поне за мен) реакция: „Ние всички сме алкохолици, затова пием!“. Последваха и уверения, че от един шот нищо няма да ми стане и бирата не е алкохол. В тази връзка – българите нямат усещане, че минават в личната ти граница с въпросите си. Хора, с които се запознах там, на момента ме попитаха колко пари изкарвам и за кого съм гласувал. За щастие сексуалната ориентация е все още тема табу, така че оставих малко мистерия за себе си.

Виж повече: Къде да заведеш приятел чужденец в София

Отношението към чужденците е странно

Българите са много гостоприемни, даже понякога прекалено гостоприемни: те имат специално отношение към чужденците, така че няма как да приемат спокойно това, че идваш от Америка. Всички изведнъж искат да ти разкажат някоя безкрайна история, да споделят интересни факти за държавата си, да ти пуснат откъси от филми и музика. Опитват да те научат и да четеш кирилица или поне да знаеш една мръсна дума. Всеки посетител на България обаче най-вече трябва да опита гордостта на местната кухня – баница и шопска салата. Българите рядко приемат „Не“ за отговор. В случая на напитката боза и супата от свински вътрешности – бих посъветвал да подхождате внимателно, дори и да обидите някого. 

Късата версия е следната: България е страхотно място, ще прекарате незабравимо, само внимавайте какво ядете и колко пиете.

А тук виж как да си с тренди прическа и тук, и в чужбина

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *