10-те най-големи рап издънки пред закона

Рапърите винаги имат проблеми със закона, някои повече от останалите

0 коментара Сподели:

Поредният рап крими скандал се разрази покрай ареста на ASAP Rocky в Швеция, но това далеч не е най-лошата ситуация, в която е попадала някоя хип-хоп звезда.

Ето най-бележитите рап престъпления в историята: 

Jay-Z

През 1999 Jay-Z (още ерген) току-що е разцепил мрака с Hard Knock Life (Ghetto Anthem), покрай който Hard Knock Life…Vol. 2 става 5 пъти платинен. Единственото, което помрачава радостта му, са пиратските копия на диска, които буквално заливат Ню Йорк. Първоначално Jay-Z се бори с крадците на интелектуална собственост по рапърски, като ги псува по микрофона от всяко свое участие. Когато това не помага, той намира човек, намесен в схемата с дискове менте, в един клуб и го наръгва с нож. Джиза се предава на полицията, признава се за виновен по всички обвинения и по чудо се разминава с пробация вместо присъда от 15 години затвор. Даже и като малък Jay-Z е голям.

Gucci Mane

На Jay-Z може да му се е разминало наръгване, но Gucci Mane се отървава от дело за убийство. Камери показват как четирима души влизат в една сграда, но само трима излизат живи оттам. Полицията търси рапъра за смъртта на Pookie Loc, член на Black Mafia Family, престъпен синдикат, затънал до уши с търговията на наркотици. Свидетели потвърждават, че Gucci Mane е действал при самозащита, но пък по друг случай успява да отиде на 6-месечна почивка в затвора – напада промотър с щека за билярд. После се връща да долежава още два пъти, след като пропуска да изпълни часовете си общественополезен труд и нарушава условията на пробацията си. Класик.

Lil Wayne

Дърти саут рапърът Lil Wayne съвсем заслужено мрази Ню Йорк. През 2007, когато той вече е сериозна звезда на сцената, полицията го хваща да пуши марихуана до тур буса и при последвалото небрежно преджобване откриват пистолет в багажа му. По съвет на адвоката си хип-хоп звездата пледира „виновен“ и се озовава за година на топло в затвора Райкерс Айлънд. По-късно той възпял ситуацията с бележитата си рима: If I knew I was going to jail I would have fucked my attorney. Не е ясно какво се е случило с адвоката, когато Lil Wayne е излязъл на свобода.

Lil Kim

Мацките в рапа също се забъркват в неприятности. Foxy Brown например се озова в затвора, след като напердаши маникюристка след скандал за $20. Lil Kim обаче като истинска гангстерка е лежала една година и един ден заради престрелка пред радиостанцията Hot 97. Коравата мацка се опитала да отрича, че познава членовете на Junior M.A.F.I.A., замесени в случката, но записи от охранителните камери показали как те се движат в пакет. Накрая се оказало, че единият ѝ е бодигард, а другият мениджър. Властите в САЩ приемат лъжесвидетелстването доста насериозно, което довело и до ефективна присъда. Кофти тръпка.

Виж още: Гранддамите на хип-хопа

Slick Rick

Англоамериканският рапър може да остане в историята като един от най-семплираните артисти, но също така и като един от най-неуспешните престъпници. Slick Rick наема братовчед си от Ямайка за бодигард, но двамата си развалят отношенията и роднината решава да го обере. Опитът се проваля, но притеснен за живота си, Slick Rick се въоръжава до зъби. След като чува, че братовчед му дебне из квартала, той тръгва да го търси с бременното си гадже на седалката до него. Когато го намира на улицата, открива огън и застрелва, без да иска, невинен човек, като само ранява ямайканеца в крака. Следва полицейско преследване, при което рапърът се блъска в дърво и чупи двата крака на мацката. Влиза в затвора за десет години, от които излежава пет. Братовчедът е застрелян след година. Кариерата на Slick Rick свършва някъде там. 

DMX 

DMX е царят на грешните избори в живота: той има 15 деца, дължи 1,7 милиона долара във вид на данъци и има шанс да лежи 40 години в затвора. Неслучайно изтичат клипове с него как танцува хоро на сватба в Косово – най-вероятно е отишъл до там да се наяде. В продължение на години списъкът с арестите на рапъра задмина дискографията му. Сред престъпленията му са безразсъдно шофиране, насилие над животни, нарушени пробации, притежание на оръжие и наркотици. Също така е лежал за консумация на алкохол на сцената, което нарушава условията на пускането му под гаранция. Черешката на тортата е 6-месечен престой в затвора за невъзможност да плати издръжка в размер на $400 000 (WTF?!?). Явно да обяви фалит няма да е достатъчно – трябва да симулира смъртта си.

Ol' Dirty Bastard

Рап легендата ODB прекарва целия си живот в непрекъснати проблеми със закона. Сред провиненията му са извършване на терористични заплахи, притежание на наркотици с намерение за продажба, шофиране без книжка, минаване на червено и укриване от закона. През 1993, буквално месеци преди световния успех на Wu-Tang Clan, той прави неуспешен опит за въоръжен грабеж. После, вместо да плати на жена си $35 000 във вид на издръжки, той я напада. Към това се добавят редовните пистолети и пликчета със субстанции, които изпадат от него при всяка полицейска проверка. Това, че кара кола стил GTA, без да има право, също не помага. В съда Ol' Dirty Bastard нарича прокурора „донор на сперма“. Въпреки това успява да избегне затвора, като се записва в клиника за лечение на зависимости. После обаче избягва оттам през 2000 и влиза във всички полицейски сводки. Хващат го във Филаделфия на паркинг пред McDonald's, където се събира тълпа от деца за автографи. Той е осъден на 2 до 4 години затвор, но умира, преди да стигне до излежаването им. Междувременно се оказва, че Wu-Tang Clan са били разследвани от ФБР за убийство, търговия с наркотици и оръжия. Явно в олдскул рапа текстовете са били по действителна история.

Виж още: 8 нелепи БГ рап звезди

Shyne

Понякога дори рапърите са грешният човек на грешното място. В случая на Shyne това е манхатънски клуб в нощта на 27 декември 1999, където празнува с Шон Комбс (по това време Puff Daddy) и Дженифър Лопес (по това време негово гадже). Някаква компания се спречква с хип-хоп могула и хвърля шепа пари в лицето му. В България това е комплимент, в Америка явно е кръвна обида, защото се вадят пистолети и започва да се стреля наред. Хора са ранени сериозно. После има гонене по улиците. Shyne е арестуван по свидетелски показания и получава десетка по случая. Учудващо, затворът помага на кариерата му и албумът му на топло Godfather Buried Alive става златен. Според слуховете той е поел вината, за да не лежи Шон Комбс (вече P. Diddy). Shyne издава парчето You’re Welcome, в което публично ги потвърждава. Shyne излиза от затвора и моментално е депортиран в родния си Белиз. Останалите замесени в престрелката един по един умират през годините. До ден-днешен P. Diddy отказва да коментира случката.

2Pac

Бащата на генгста рапа всъщност е лежал в затвора само веднъж… за изнасилване. Дори сериозни прегрешения като това да застреля двама полицаи в почивния им ден след скандал на пътя му се разминават. Но случаят с 19-годишна фенка, която твърди, че е била принудена да задоволи с уста антуража му, го праща на топло. Шокиращо, албумът му Me Against the World става номер едно в Billboard 200, превръщайки Тупак в първия артист с подобно постижение от затвора. През годините упорито витае слухът, че фенката всъщност е ревнувала Тупак, след като го видяла с друга мацка, и си измислила цялата история. Междувременно обаче той има доста по-сериозни проблеми – при инсцениран обир в звукозаписно студио рап иконата е прострелян пет пъти и хвърля обвинение към някогашния си приятел Notorious B.I.G. Разразилата се впоследствие рап война между Източния и Западния бряг е смятана за най-вероятната причина за убийствата на двамата рапъри.

Snoop Dogg

В съвремието Snoop Dogg е почти анимационен герой, но в началото на 90-те, когато изгрява звездата му, рапърът е още пресен от гетото и проблемите му със закона са на всяка крачка. През 1993, едва на 22, Snoop Dogg язди високо вълната от участието си в The Chronic на Dr. Dre. Малко преди да излезе дебютът му, обаче той се забърква в ситуация, която приключва със смъртта на един от участниците. Убитият минал покрай къщата на Snoop, разменили си по няколко псувни и знаци на противоположни банди, после имало преследване, накрая станала престрелка. Бодигардът на Snoop Dogg натиснал спусъка, но рапърът карал колата, превръщайки се в съучастник в убийството. Дебютът на Snoop става четири пъти платинен, а Murder Was the Case е вселенски хит, но на всеки лайв той обявява от микрофона, че е невинен. Междувременно процесът се превръща в пълен цирк, отразен от всички медии като ВИП гостите в залата включват имена, като MC Hammer, Devante от Jodeci и Suge Knight. Накрая стрелбата е определена като самозащита със свидетелски показания и Snoop Dogg е оправдан. След произнасяне на присъдата той навежда глава, събира ръце и тегли една молитва, което се превръща в една от най-известните снимки от съдебна зала на всички времена.

Ето и кои са петте яки БГ рапъри от новата вълна

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *