Най-популярните сладкиши в Коледна Европа.

Ето кои ще са най-сладките неща на празничната трапеза в Англия, Германия, Италия и Франция.

  • 21.12.2013
  • от Влади Герасимов

Няма нищо по-хубаво от аромата на прясно изпечени сладки, козунаци или пудинги, особено преплетен с цялата магията около наближаващите празници. Коледните сладкиши са нещо много повече от вкусен десерта. Техният цвят, форма, аромат, декорация са характерни и различни за всяко кътче по света. Истината е, че много от традиционните европейски коледни сладкиши се приготвят от няколко дни до седмица-две преди Kоледа. Така че, ако си харесаш някои, запретвай ръкави.  

Англия

В Обединеното кралството няма Коледа без пудинг. Традицията повелява в него да се пъхне монета от 6 пенса и да бъде украсен с клонче имел. Цялото семейство се включва в  приготвянето му, като носи по една от съставките на пудинга, и си пожелава нещо, което да се сбъдне през годината. Пудингът се прави около две седмици преди Коледа. Готовият сладкиш се оставя да престои на хладно и проветриво място, където да "узрее" до празника.
Много хора обаче предпочитат пая пред пудинга или маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. Коледен кейк, плътен плодов сладкиш с марципан и глазура също допълват богатото меню.
 

Германия

В Германия на Коледа се консумират огромен брой сладкиши – бисквити с джинджифил и подправки, торти във формата на елха или коледна звезда, сладки с марципан и великолепен коледен кейк. Всяка година близки и приятели си разменят дребни сладки с канела, които ползват и за украса на коледната елха. На трапезата задължително присъства т.нар. коледен щолен. Той съдържа стафиди, парченца марципан, поръсен е обилно с пудра захар, която наподобява сняг. В началото на декември щоленът вече се поставя на витрината на магазините, което е знак за приближаващите празници. Други традиционно немски сладки се правят от вафлени кори, шоколад и захар във формата на къщички.
 

Италия

Най-популярният празничен сладкиш за италианците е панетонето. Сладък хляб, който с орехи и стафиди, приличен на голяма свещ, чиято височина варира от 15 до 20 см. Много наподобява козунак, с разликата, че не се изисква много месене, а дълго втасване. Панетонето по традиция се приготвя 2–3 дни, като първоначално се прави закваска, а след като се замеси тестото, се оставя да втасва почти цяло денонощие. На третия ден оформеният хляб втасва за трети път и тогава се пече. Препоръчително е да се хапва веднага след изпичане, за да усетиш истинския му вкус. На 24 и 25 декември в Италия празнуват и Деня на дървото. Емблематична за италианците на този ден е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш.
 

Франция

Коледното руло бюш дьо Ноел е задължително за всяка празнична трапеза във Франция. Това е руло във формата на пънче, с пълнеж от кестенов крем и залято с шоколад или поръсено с пудра захар. Сладкишът е традиционен, тъй като олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година и е символ на благоденствие. Парижките сладкари измайсторили сладкиша  края на XIX век. В Прованс коледното меню се нарича “голямата вечеря”, защото завършва с 13 десерта. Всеки десерт олицетворява дванадесетте апостоли и Христос. Стафидите, лешниците и смокините символизират идването на Христос от Средния изток. Белият и кафявият шоколад олицетворяват доброто и злото. Останалите десерти са сладко от дюля, pompe a l'huile (плоско хлебче, приготвено със зехтин), тънки вафлички, пресни и консервирани плодове като портокали, круши, стафиди, пъпеши. Много често се сервират маслени бисквитки и callisons (вид бонбони).