5 вида медитация и ползите от тях

Who looks outside dreams, who looks inside awakes

0 коментара Сподели:

Медитацията е едновременно мистично изживяване и нормална част от ежедневието, възможност да се докоснеш до вечността и метод да се справиш със стреса и да подобриш физическото и психическото си състояние. За да се насладиш на всички тези ползи, от теб се очаква просто… да не правиш нищо? За съжаление това не е толкова лесно. Ако си начинаещ в медитацията, всяка минута на концентрирано нищоправене ще ти се стори цяла вечност.

Пътят към спокойствието и щастието изглежда толкова лесен, но защо тогава ни е толкова трудно просто да седим кротко и да не мислим?

Ако и ти си от хилядите хора, които след няколко протяжни минути на тишина решаваш, че това не е за теб, почакай! Може би просто не си избрал подходящия тип медитация.

Тук събрахме петте вида медитации, които можеш да опиташ, за да откриеш точната за теб.

Визуализации

Един от популярните видове медитация, на който можеш да попаднеш по време на йога практика например. Или ако си потърсиш водена медитация в Youtube. Визуализацията изисква да се потопиш в думите на водещия и да си представяш нещата, за които говори. Те най-често са

морски брегове, огрени от слънцето планински поляни и други подобни красоти.

Наречи го контролирано мечтание. По време на визуализацията е доста лесно да се разсейваш, но все пак имаш към какво да се върнеш и е значително по-лесна от следващите практики.

Мантри

Мантрата, за разлика от визуализацията, разчита на звука вместо на изображението. За да медитираш с мантра, трябва да избереш подходяща сричка, дума или стихотворение, обикновено, написана на санскрит.

Повтарянето на думата предизвиква вибрация, която те кара да се съсредоточиш и вглъбиш.

Най-популярната мантра е Ом.

Подобен ефект могат да имат и утвържденията, които освен с вибрацията си могат да ти създадат позитивна нагласа към себе си и света.

Трансцедентална медитация

Този тип медитация е донякъде обвита в мистика. Подобно на горната медитация, трансцеденталната си служи с повтарянето на определена мантра, но тя е лично индивидуална за всеки.

За да научиш подходящите за теб думи, обаче трябва да посетиш специален център, в който учител да те въведе в тайното знание и да те насочи към правилното практикуване. Такъв център има дори и в България.

Випассана

Випассана медитацията също изисква специална подготовка. Преди да започнеш да я практикуваш, е хубаво да посетиш поне един десетдневен курс. Въпреки че тайни при нея няма,

за да достигнеш до способността да се отдадеш на випассана е необходимо да прекараш определен период от време в пълно мълчание и далеч от всякакви житейски грижи.

За целта випассана курсовете (в България се провеждат през май и септември) ти осигуряват десет дни живот в пълно мълчание, по време на който доброволци обслужват нуждите ти, а всяка вечер слушаш лекции за създаването на випассана от Буда и нейното приложение в живота.

След един подобен курс си готов да практикуваш и у дома, но можеш и да задълбочиш практиката си с по-дълги випассана медитации, които варират между месец и три месеца.

Медитация с движение

Тази медитация е за по-динамичните. Но не се заблуждавай, че ще ти бъде лесно. Медитацията с движение изисква не по-малко концентрация от предходните, но тук акцентът е върху това, което правиш и дишането. Има различни форми на движение, които са подходящи – ходещата медитация например изисква дълго вървене, в което мислиш единствено за стъпките и дъха си. Ошо също предлага вариант на динамична медитация, която е свързана със определени ритмични движения, които се променят в рамките на час.

Ошо: с духовност на Буда и плам на Зорбас Гъркът

Довери се на интуицията си и ще подобриш живота си

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *