Ахтопол в три лесни стъпки

Водим те на още една разходка из чаровностите на нашето море

  • 27.07.2018
  • от Десислава Тимчева

Вероятно вече си планирал лятната отпуска до най-малката подробност. Но ако не си, а ти се иска да бъдеш поне малко спонтанен, представяме ти една от най-привлекателните родни морски дестинации.

Ахтопол е град за обичане. От онези, за които песните пеят, че освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи. Спокойствието те залива от момента, в който стъпваш на малката градска гара, до последните минути, в които се разделяш с морето и ти се иска никога да не го оставяш. Разходка из Ахтопол ще ти напомни какъв е смисълът на лятото – да избягаш от шумния град и да се потопиш в една тишина, която е почти оглушителна. Също както и вълните, които се разбиват в скалите на Ахтопол. Градът е изключително подходящ за семеен туризъм за тези, които искат да забравят за всичко друго освен за най-важното – че морето е тук и е наше, че

няма нищо по-хубаво от родното Черно море и че и то може да обещава както лукс, така и спокойствие и незабравими приключения.

Освен крайбрежни заведения, плуване в топлите морски води и спокойни разходки из града Ахтопол предлага и някои по-специални развлечения. А ако изминеш с нас целия маршрут, ще ти представим и нестандартното развлечение, което нашите приятели от Jacobs са ти приготвили за това лято. Познатият ни вече ескимос ще посети и Ахтопол. Продължавай да четеш!

МУЗЕЙ ИСТОРИЯ НА КОТВАТА

Тук можете да се запознаете с любопитни подробности за древното корабоплаване. Ще видите изложени всякакви предмети, свързани с морския живот като: корабни оръдия, монети, керамика, корабни камбани и друго корабно оборудване. Това, което прави музея уникален, е фактът, че той всъщност е частен.

Експозицията е съставена от предмети, намерени от жителите на Ахтопол и Царевец,

които поемат инициативата и даряват котви, котвени части и елементи от потънали кораби, намерени след водолазни дейности. Така за около година се оформя една от най-големите музейни експозиции, посветени на корабното дело. Може по природа да не си фен на морския живот и да го свързваш най-вече с пиратски набези и ром колкото ти сърце иска, но любопитството е неудържима сила, която може да те зареди с неочаквани знания.

КРЕПОСТТА АГАТОПОЛ

Агатопол е старото име на Ахтопол, което означава град на щастието. И не е трудно да отгатнеш защо. Хората са усмихнати и няма как да е другояче. Бавният живот и морските води предразполагат към  едно различно състояние на духа – безметежно.

Крепостта Агатопол, макар и до днес да са запазени само останки от нея, е най-голямата забележителност на града.

Разположена е на най-източната точка на Ахтопол. Разходка из останки на фона на вечно движещата се вода може да те накара да се върнеш назад във времето.  В епоха, в която са властвали траки, а морето е било източник на надежда и очакване за бъдещето, а не на развлечения и всекидневни плажни емоции. През 1971 г. крепостта е обявена за паметник на културата.

ЗАЛЕЗ ПРЕДИ ИЗГРЕВА

Най-хубавото оставяме за накрая. Дори и най-интересните градове, в които можеш да попиеш знания за далечната история, са нищо, ако не могат да ти предложат преживявания, които да останат с теб и в градската рутина.

Ахтопол е един от градовете на българското Черноморие, от които можеш да преживееш изгрев и залез на едно място.

Естествено, ако си готов да се будиш сутрин рано заедно с първите лъчи на слънцето, които обещават още един ден на незабравими преживявания. А залезите... те те карат да се чувстваш щастлив, че си жив.

И накрая най-нестандартното преживяване това лято е да се излежаваш на плажа и да пиеш любимото 3in1 Ice Coffee на Jacobs. Зиморничавият ни приятел идва и в Ахтопол. Ще можеш не само да се разхладиш с жадуваното кафе, но и да се снимаш с ескимоса, да се превърнеш самият ти в ескимос и да спечелиш чудесни награди. За повече инфо виж тук.

И като стана дума за интернационално присъствие, няма как да не забележиш на плажа тази година специалния гост на Jacobs. Той контрастира на всичко останало, идва от ледените кътчета на планетата и е в България, за да обиколи родните плажове. Ще го срещнеш на 28 юли в Ахтопол. Там ще има мобилен бар, в който любезен ескимос ще предлага на всеки желаещ безплатно перфектната разхлаждаща напитка за лятото - Jacobs 3 in 1 Ice Coffee. Също ще имаш възможност да се снимаш с него, а моментните забавни снимки ще можеш да вземеш веднага със себе си, а на тях ще откриеш уникален код. Него можеш да регистрираш на място с помощта на промоутър и следвайки стъпките на сайта да спечелиш кутия Jacobs 3in1 Ice Coffee или кайт в края на промоцията.

Какво повече да искаме за лято като никога досега?

Виж къде още можеш да намериш ескимоса това лято тук.