Туристически трикове

Няколко съвета как да пътуваш в Европа с минимум средства

  • 25.10.2013
  • от Вяра Чолакова

Не позволявай на страха от излишни разходи да попречи да осъществиш дългоочакваното си пътуване. Добре организиран, твоя Euro trip ще струва по-малко от последния ремонт на колата или шопинга на приятелката ти. Ето и някои полезни съвета, с които да направиш своята евро разходка възможна и изгодна:

Насочи се към по-малко търсените, но пък интересни местенца:
Париж и Лондон са горещите точки на древния континент, но те съветваме да ги оставиш за момент, в който имаш възможност да си позволиш по-щедра изненада за половинката. По-пресметливите биха се ориентирали към Средиземноморските чудеса и източната част от  Европа или доста нашумелите напоследък прекрасни градове- Дубровник(град-крепост), Краков и стара Будапеща.

Избягвай туристическите пакети:
Седем дневните обиколки с автобус и ваканционните пакети, безспорно са безгрижни начини да се скиташ из Европа, но допълнителните разходи за хапване и странични атракциони, определено ще поизпразнят джоба или кредитната ти карта. В никакъв случай туристическите пакети не са по-икономичният вариант. Регулирай сам туристическия си бюджет, бъди независим!

Couch surf:
Хотелската индустрия, дори и в най-евтините европейски дестинации, разчита на това, че всеки турист в нужда, бързичко ще заплати и по-висока цена за стая или апартамент. „Couch surfing’’ общностите (или couchsurfing организациите) предлагат интернет мрежа от домакини, които предоставят възможност за безплатно нощуване на разменни начала. Tази вълна е особено популярна в Европа предимно сред авантюристично настроените пътешественици. Ако си турсист с широки пръсти, ще бъде много полезно за теб да разгледаш сайта на тези организации couchsurfing.org.

Летене:
Eurail passes са страхотни сделки за летене за туристи с непланирана дестинация. И все пак тези конкретна идея могат да търсят измежду дузина  нискотарифни авиокомпании, превозващи туристи по целия свят за „стотинки”.  Полети като Истанбул-Мароко , Лондон-Рим могат да се намерят от 20 до 60 евро за еднопосочни билети. Всичко, което трябва да направиш е да избереш секция за търсен,е нискобюджетна авиокомпания или също да провериш любимият ни сайт skyscanner.net. Enjoy it!

Остави личния си багаж вкъщи:
Тези от вас, които пътуват активно през последните пет години, знаят че чекирането на багажа отнема все повече време, а и пари. Затова се стреми да взимаш по-малко от необходимото, нещата, които спокойно можеш да носиш на гърба си. Специалистите казват, че това е обикновено 10% от телесното ти тегло. Да, дами! Все пак всичко допълнително можете да закупите още при самото пристигане.

Снимай се:
Най-добрият начин да документираш неазбравимото си пътуване не е купуването на дрънкулки и тениски, освен ако не искаш да подпомагаш сувенирната индустрия. Малките цифрови фотоапарати ни позволяват да уловим стотици спомени от ваканцията без да разтваряме безвъзвратно джобовете си. Освен това снимките имат доживотна гаранция.

Купувай сувенири- картички:
Всеки обича картичките, защото са с колекционерна стойност. Старомоден начин да поздравиш лично някого и да го изненадаш, а и са в раздела с ниските цени, но с високо съдържание на искрено внимание. Опитай!

Пътувай с другарче (вземи половинката или намери такава), защото:
Идеалният вариант за пътуване е за двама човека. Ако сте трима- сте прекалено много, ако си сам е възможно да ти излезне доста скъпичко. Всъщност кой пътува сам?  Пътуването с партньор спрестява разходи по много неочаквани начини – специални оферти за двама. Ще се учудиш колко много можеш да спестиш, когато имаш с кого да си разделиш разходите.

Разхождай се:
Трамваи, автобуси, метро и таксита грабят от джобните ти скоростно. Туристическите разходки предлагат толкова много предимства- упражнения, фото-изгледи, а и по-голяма и вълнуваща гледка на града и околните забележителности, които винаги си мечтал да посетиш и разгледаш.

Избягвай скъпите ресторанти:
Обикновено туристическите гитове обичат да ни водят в тузарски ресторантчета (по предварителна уговорка със собствениците), които са си сериозен екстра разход. Има доста интересни и романтични местенца, които сами бихме селектирали според отделения си бюджет.

Бонус съвет: Избягвай силния сезон- лялтото.  Европа може да бъде също толкова забавна и красива през пролетта и есента. Дори и зимата може да се освободи място за незабравимо приключение в Алпите и Скандинавието. Пътуване по време на неактивния сезон означава по-ниски цени и по-малко тълпи.