Как се промени животът ни през 2017

7 неща, които ще запомним от годината

0 коментара Сподели:

България може и да не е центърът на света, но е нашият център на света. Гледайки назад към изминалата година, ни е някак трудно да приложим директно в живота си промяната в отношенията между Турция и ЕС или усилените ядрени опити на Северна Корея, а не е и нужно може би. Но има някои малки неща, които докоснаха ежедневния ни живот почти веднага. Кои са те?

Ето нашите седем предложения как 2017 промени живота ни. Кои са вашите? Очакваме да споделите в коментар.

Седмо: паднаха визите за Канада

В самия край на година, от 1 декември, се случи едно дългоочаквано събитие – отпадането на необходимостта от визи за българските граждани, които планират краткосрочно пътуване до Канада. Вече можем да пребиваваме в северноамериканската страна до шест месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване. Ще се възползвате ли през 2018?

Шесто: директни полети от София до къде ли не

През 2017 г. се заговори за директни полети от София до Ню Йорк, Чикаго, Торонто и къде ли не. Освен това някои нискотарифни компании значително увеличиха броя на директните полети от София до други европейски дестинации, а от 1 януари 2018 г. се очаква пускането на директна линия София – Баку. Пътуването в чужбина става по-лесно, по-достъпно и по-бързо, пък било то и с малки стъпки.

А вие докъде искате да летите директно?

Пето: 2017 е годината на Григор Димитров и българските тенис фенове

Нужно ли е да преразказваме още веднъж какво направи Григор Димитров през 2017? Освен че спечели турнира АТП в Лондон с пет последователни победи, изкачи се на трето място в световната ранглиста и разтопи от радост сърцата на българските фенове и фенки пред екраните, Гришо завършва за пръв път годината в челната десетка на световния тенис. Това може и да не дава пряко отражение върху ежедневието ни, но определено повлиява имиджа на страната ни навън. Сега вече освен за Христо Стоичков можем и за Григор Димитров да разменим по някоя дума с познати чужденци. Евала! Браво!

Четвърто: за първи път станахме втори на Евровизия

И като заговорихме за български постижения през годината, не можем да пропуснем успеха на Кристиян Костов и рекордното за България второ място на конкурса Евровизия. Нека си припомним още веднъж Beautiful Mess, докато разсъждаваме за отминалата година и в главата ни изплува един коментар от туитър по повод на участието ни (Beuatiful Mess – yeah, like the country):).

Трето: биткойн и България като мистериозен притежател на милиарди

Няма как да пропуснем да споменем и биткойн истерията, особено що се отнася до аферата около конфискацията на биткойни за милиарди, които се твърди, че българската държава е иззела. Дали това е така или не и как ще се процедира с този капитал, предстои да разберем. Но определено всички, решили да експериментират с биткойн, преди той да придобие рекордно висока стойност, са в неочаквано добра позиция. Докога? Не знаем, но от 18 декември най-спекулативният икономически инструмент в историята се предлага и на борсата.

Второ: #BG10xEU и #EU2018BG

През 2017 г. България отпразнува първата си десетгодишнина в Европейския съюз и започна усилено да се подготвя за поемането на Председателството на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г. Сякаш присъединяването ни към ЕС беше вчера и ние все сме си свикнали да сме новите в групата, последни на опашката и общо взето, пълни с извинения защо нещо няма да се случи при нас. Предстоящото председателство ще ни накара малко или много да се стегнем и да си отговорим веднъж завинаги: европейци ли сме и колко точно? И да, това е личен въпрос към всеки българин, въпрос на светоусещане и осъзнаване.

Първо: двойно по-дълги туитове

Дали това да бъде първото място в класацията ни или не, е спорно. Но защо ние го поставихме на първо място? Двойното увеличаване на дължината на туитовете от 140 на 280 символа издава поне две неща за това, как се е променил животът ни: (1) За никого не е тайна, че социалните медии отдавна са заели централна роля в живота ни – не само личния, но и обществения. Туитър е платформата, през която новият американски президент например предпочита да комуникира посланията си с човечеството (близо 45 милиона последователи); (2) Защо са ни нужни двойно повече символи? Да се изразяваме кратко и по същество предполага в главите ни да е протекъл съществен мисловен процес, а кой има време за това?

Далеч по-склонни сме да излеем хаотичния си поток от мисли директно, а Туитър все пак цели всеки човек да може лесно да изрази себе си в платформата.

Едва ли крайният резултат е да ни насърчат да мислим по-малко, но подобен ефект не е изключен.

Така че стига сме разсъждавали. Годината си отива, идва нова, а всичко това е редно да бъде отпразнувано подобаващо с чаша хубаво шампанско. За много години!

Ето и каква музика да слушаш през празниците.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *