До април 2026 г. трябва да имаме 8 медицински хеликоптера – ХХI век най-после дойде

До април 2026 г. България трябва да има пълна система с шест хеликоптера за спешна помощ и още два, които ще пристигнат малко по-късно – стискаме палци и си казваме "а дано"…

0 коментара Сподели:

Когато има позитивни новини, които да съобщим, обикновено сме най-щастливи, но в случая с тази чувствата ни са откровено смесени.

Да, прекрасно и фантастично е, че в България ВЕЧЕ имаме медицински хеликоптер за спешна помощ по въздуха, който беше доставен у нас през февруари 2024 г. Вчера дори екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух реализира първата си мисия.

Жена е била транспортирана от Шумен във Военномедицинската академия в София от изцяло български екип в рамките на час и петнайсет минути.

В началото на 2023 г. бяха поръчани шест медицински хеликоптера, като първият и засега единственият от тях се намира в София. Други два се очакват до края на 2024 г., а останалите три хеликоптера ще бъдат доставени поетапно до края на 2026 г.

Можем единствено да кажем – крайно време беше!

Адмирираме медицинските екипи и пилотите, които ще управляват новите хеликоптери, и се радваме, че най-после България ще влезе в XXI век – заедно с останалите европейски държави. Не адмирираме обаче, първо, че страната ни стартира прекалено късно опитите си да има такъв вид помощ – чак през 2020 г., и че

дълго време България беше единствената страна в Европейския съюз без въздушна медицинска помощ.

За щастие сега – цели четири години по-късно, до април 2026 г. трябва да имаме 8 хеликоптера за спешна помощ, разположени в 6 оперативни бази, които да покриват цяла България.

Четири от тях ще бъдат снабдени и с лебедка. Базите са така избрани, че всяка част от територията на страната да се покрива от поне два хеликоптера.

За още от същото – виж София с нова придобивка – концертна зала с 5000 места ще бъде построена срещу Централната жп гара

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *