Карл Юнг и неговите 5 фактора за цял живот

Дори щастливият живот не минава без тъмни моменти и думата ,,щастие‘‘ не би имала смисъл, ако не беше базирана на тъгата

0 коментара Сподели:

Щастието е като звездите, които не виждаш с просто око, когато ноемврийските облаци се настанят на небето. Щастието е като стар приятел, с когото не се срещаш често, но винаги ти се обажда за рождените дни. Щастието е… Тук следва безкрайна пауза и едно замислено личице. Хората, които нямат нужда от дефиниция за щастие, са го открили в лицето на любим човек, голямо семейство или удовлетворяваща работа. За всички други остава възможността да се доближат до мъдростта на големите мъже и жени, които оставят за нас ако не прости, то удовлетворителни отговори.

Аз не мога да се примиря, че има необясними неща в живота, и повиках на помощ стар, любим приятел, когото всички познавате – Карл Густав Юнг. Той е основател на аналитичната психология, приета от много съвременни жени по света като метод за самолечение. Още от дете Юнг сънува ярки образи и посвещава кариерата си на анализирането им. Когато се запознах с биографията му, си представих човек, който вижда света през очите на потиснатостта, самотата, но често на надеждата и позитивизма. Неговите 5 фактора за щастлив живот вдъхват увереността, че щастието не е рядкост и че можеш и сам да се пребориш за него. Ето ги и факторите:

1. Грижи се за ума и тялото си

Здрав дух в здраво тяло не е просто сентенция, загубила стойността си от постоянна употреба. Напълно вярна е. Когато пълниш мускулите си с кислород, те се движат по-качествено. Когато редовно тренираш ума си да ти служи, ще взимаш по-добри решения. Когато енергията преминава през цялото ти тяло, няма нещо, което да може да те спре. Здравето е това, което винаги ще е най-важното. Независимо дали си богат или разорен, или страдаш от разбито сърце, здравето ВИНАГИ ще бъде най-важно. А сега дишай дълбоко, зарежи чипса и си направи едно смути и ще видиш как нещата започват да се случват.

2. Работи в посока подобряване на връзките си

И тук не става въпрос за романтичната ти връзка, защото тя може и да не съществува към момента. Говоря за отношенията ти с всеки човек, който е в живота ти, прави го по-хубав и искаш да го задържиш при себе си. Те заслужават благодарността ти за всичките моменти, в които тяхната подкрепа е била двигател за постиженията ти, дори и да не го осъзнаваш. Има друг вид любов освен романтичната и съществува лоялност, която е способна да надживее последната ти връзка.

Дори когато си мислиш, че си достатъчно силен и сам да се бориш с живота, близките ти винаги ще знаят как да споделят успеха ти или бутилката ти вино.

3. Вгледай се в красотата, която те заобикаля

На работа си имаме една чаша сувенир, на която пише Enjoy the little things. Та в последно време си мисля защо вечно гоним големите неща: високи позиции на работа, големи пари, голяма любов. А защо не достатъчно пари и малка, но истинска любов. Кои са малките неща? Има дни, в които детската глъч не ме дразни, а, напротив, хорският смях е повече като нежна мелодия, отколкото като скърцане по черна дъска. Има дни, в които безплатните прегръдки могат да променят живота ти. Има дни, в които малките неща могат да спасят разсъдъка ти. Защото те винаги са наоколо, а големите… ех големите… отнемат време.

4. Наслаждавай се на живота и работата си

Тук няма много за казване, освен че животът е прекрасен. Наистина е! И е глупаво да го хабиш в мрънкане. Може би не работиш в мечтаната сфера или не виждаш пътища за реализация, но настоящото ти професионално занимание е твой избор и вместо да се оплакваш, когато стане трудно или безперспективно, просто вземи друго решение. Или намери нещо ново, или открий положителното в настоящето. Животът е изпълнен с толкова много възможности, че чак е плашещо колко малко време имаме, за да им се насладим.

5. Нещо, в което да вярваш

Не е тайна, че Юнг силно е вярвал в Господ. Част от кариерата си е посветил на връзката между религията и психологията. И ако Юнг е бил върл християнин, ти може да не си, дори не се налага да си религиозен, за да вярваш в нещо. Може да е сила, която е по-голяма от нас. Може да вярваш в собствените си възможности, може да вярваш, че шоколадовата торта е сродната ти душа или че любовта е най-могъщото чувство на света, или че науката ще ни спаси. Няма значение, просто вярвай в нещо.

Вярата пълни живота със смисъл и ни кара да се чувстваме по-малко сами.

А ето в какво вярвам аз: вярвам, че щастието е въпрос на избор, и няма да се уморя да го повтарям, докато има кой да ме слуша и да ми вярва. Можеш да избереш да си щастлив тук и сега, независимо какво се случва в живота ти. И всеки си има своята лична дефиниция за щастие. Според Юнг щастието не идва без определена доза мъка. И все пак болката е временно явление, докато щастието винаги ще те навестява, когато имаш нужда от него, също като онзи добър приятел, който така и не намира начин да излезе от живота ти напълно.

Ако искаш да си здрав и в чудесна форма, това е твоето място.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *