Воайорите от U-LICA софийска

Утре стрийтстайл сайтът празнува 2 години. Добър повод да си поговорим със симпатичната двойка, която стои зад него.

  • 12.09.2013
  • от Биляна Славейкова

Благовеста и Михаил са изключително симпатична двойка. Ако ги видиш, ще ги познаеш и харесаш. Ако пък те те видят и те харесат, ще те снимат. U-lica.com е техният сайт. Този петък става на 2 и макар и на тази крехка възраст, познава много и все добре изглеждащи мъже и жени, които кръстосват централното каре на София. Всички те са герои на позитивния сайт за стрийтстайл у нас и партито този петък (утре) в Мементо НДК е, за да отпразнуваме, че ги има. Поканен си.

Какво да очакваме в петък от вас?
Благовеста: Парти. Музика ще пускат Vajarov & Paci-Pac-Pac, като ще представим и част от артистите, които сме снимали. Иска ни се да им дадем това поле за изява. Сред тях е дизайнерката Мила Атева, която беше първият човек, който се съгласи да прави събитие с нас, макар да бяхме едва на два месеца. Кремена Славейкова, която също прави дрехи и беше част от рубриката, в която Джули Лепоева направи своя седмичен подбор. Поканили сме още Нева Балникова с нейните бижута, както и дизайнерката Мина Голева. Много държахме да представим хора, които създават нещо с ръцете си, които са интересни и имат нещо смислено да покажат.

Михаил: Някак се случва, че хората, които подбираме за сайта, много често по един или друг начин се занимават с нещо креативно. Поканили сме и графични дизайнери. Ще има визуализации, както и принтове по стените, един вид изложба. Говоря например за Калоян Тошев (Mozak), който прави страхотни неща. Покрай сайта се запознахме още с Константин Диамандиев, който пък има много интересна концепция - занимава се с лога, поръчваш на logowski.com, обясняваш какво искаш, до 24 часа той ти връща готово лого и ти му плащаш, колкото решиш. Поканили сме и няколко фотографи - Георги Андинов, Драгомир Дончев, Надя Кънева и Ясен Чорбаджийски. Ще се прожектират снимки, а на Boyscout разчитаме за видеоматериал, който подготвят специално за събитието - още се пази в тайна и ще има премиера в петък.

U-lica, фотография, стрийтстайл

Откъде черпите ентусиазъм да поддържате проект, който е ежедневен ангажимент?
М: Мотивацията идва от хората, хората харесват сайта. Започнахме като на шега. Всъщност доста често пасуваме, не успяваме всеки ден да пуснем нов герой, защото не правим компромиси, далеч не държим да качим някого на всяка цена.

Б: Още от самото начало интересът към сайта беше страхотен, което само по себе си е мотивиращо, като виждаш, че някой оценява това, в което хвърляш усилия, и му е интересно. В началото се виждахме да снимаме дори в обедната почивка, да не говорим за времето след работа или уикендите.

Промени ли се собственият ви стил покрай снимането на толкова много хора?
Б: При мен се получи нещо странно. Докато в началото бях тотално увлечена по манията на стрийтстайл блоговете, после усетих как сякаш нещата се изродиха, започнаха подобни постове да те заливат отвсякъде и да стават все по-малко интересни. Сега сякаш по не ми пука, че този сезон се носи бордо примерно.

Така и така хората, които търсите на улицата, не са тези, които са сляпо в тенденциите, а имат нещо по-особено, нали така?
Б: Да, повечето от нашите герои въобще не са спретнати според тенденциите. Идеята всъщност е да снимаме хора с индивидуалност, такива, на които им се получават нещата.

М: Съвсем възможно е да видиш двама души, облечени по един и същи начин. Но докато на единия тези дрехи му пасват, носи ги със самочувствие, на другия може да му личи, че се е напънал да изглежда по съответния начин и не е много в стила му.

Б: Уви, има хора по улиците, които малко са се напънали да изглеждат модерно. С идването на Zara, H&M и останалите марки от този клас, които сами по себе си налагат някакъв стил, това не е никак трудно. Всъщност и аз понякога излизам облечена от глава до пети в H&M, но сякаш търсим нещо по-друго в героите си.

М: Не дрехите са главното. Иначе често се шегуваме, че ако самите ние се видим на улицата, не бихме се снимали.

U-lica, фотография, стрийтстайл

Въвличат ли ви героите ви в разни истории?
М: Наскоро снимахме Анжела Недялкова. Тя е актриса, играеше главната роля в Аве. След като ние я снимахме, и тя искаше да ни снима как пеем Happy Birthday на неин приятел, някаква сделка си направихме. Оказа се, че учи операторско майсторство, и беше много забавно. 

Свенливи ли са хората, лесно ли се съгласяват да ги снимате?
М: Навиват се лесно, дори като им кажем, че сме от u-lica се радват и са поласкани.

Б: В началото по-често някой ни отказваше. Напоследък не се е случвало. Ние сменихме и подхода. Преди спирах хората с „Извинете?“ и те „Не, мерси!“, все едно ще им давам някаква листовка. Сега започвам със „Здрасти“ и скъсявам дистанцията. Вероятно думата си казва и това, че преди две години този тип блогове не бяха чак толкова популярни, сега е друго.

М: Всъщност май затова рядко снимаме хора над 40 години, защото им е странно, не знаят за какво ще ги снимаме и са по-неуверени.

Промени ли се стилът на хората за 2 години, особено на мъжете, все пак българският мъж признава само черното?
М: Хората започват да носят все по-малко черни и сиви дрехи. Аз като човек, който също носи доста семпли неща, започнах да вкарвам повече цвят. Забелязвам го и при другите.

Б: Интересно е, че много често виждаме ученици от 10 - 12 клас, които очевидно се интересуват и се обличат много яко. Но все пак не ми се иска да снимаме само тийнейджъри.

U-lica, фотография, стрийтстайл

Имате ли любими хора за снимки?
Б: Има хора, които всеки път като ги видим, и искаме да ги снимаме. Лили Гергишанова например всеки ден е като различен човек и винаги й се получава. Напоследък обаче се започна с някакви коментари, че в сайта попадат само наши познати, което не е така, но е факт, че определени интересни хора се движат в някакви среди, в рамките на които намираме герои за снимки.  Естествено попадаме и на такива герои, които никога не сме виждали и нямат общо с хората, които по един или друг начин са ни познати лица, дори и да не сме се запознавали или не сме си говорили.

Какви идеи имате за сайта занапред?
Б: Имаме нещо предвид, но искаме да го представим, когато е напълно завършено като идея. Продължаваме и с рубриката със селекторите, която всъщност се роди съвсем спонтанно. Бяхме на Culture Beat Pazar и помолихме Вероника Благоева да подбере петима души по неин вкус и да има своята седмица в сайта. После поканихме Светослав Петров от Boyscout, който много се постара с мъжката си селекция. Третата беше Джули.

М: Покрай u-lica всъщност се завързаха много приятелства, което е много готино и се надявамe да продължи да се случва, а ние ще си действаме. Малко по малко. 

Чети още за събитието, на което те очакваме утре след 21 часа в Мементо НДК.