5 локации за водни спортове близо до София

Селекция от 5 места, на които да се разхладиш, ако не можеш да стигнеш до голямото синьо

0 коментара Сподели:

Водните спортове добиват все повече популярност и истината е, че са готин начин да разпуснеш след тежка работна седмица, да се освежиш от жегата и да вдигнеш адреналина. Трябва ти само добро настроение, желание за приключения и екипировка и доброто прекарване ти е в кърпа вързано.

Селектирахме 5 места далеч от морето, на които можеш да разнообразиш лятото и да пробваш нещо ново.

ЯЗОВИР КОПРИНКА
уиндсърф, sup, каяк

Леснодостъпен спот в сърцето на България. Само на 7 км от Казанлък дъхът ти ще спре от красивата гледка, която ще се открие пред теб. Освен нея „мокрото“, но изключително адреналиново място предлага условия за различни водни спортове – каяци, SUP, уиндсърф и рафт. В близост има заведения, където може да се хапне, горичка за хамаците и палатки, така че дори и да не случиш на прогноза за каране, пак да се чувстваш добре.

ЯЗОВИР КАЗИЧЕНЕ
yейкборд, водни ски

Казичене е „Меката на уейка в България“. Влекът тук е с четири мачти (съответно се правят четири завоя – „аматьорски“, „туристически“, „кравешки“ и „операторски“) и на него могат да се качат до 9 човека. Скоростта му средно е 30 км/ч, като може да стигне до 70 км/ч. Работи от сутрин до вечер, като прави две почивки в три и в шест часа. Тук можеш да намериш още плаж с шезлонги, ресторант и бунгала.

РЕКА  АРДА
рафтинг, каякинг

За практикуването на тези спортове е подходящо горното течение на река Арда (участъкът между водноелектрическа каскада Бял извор и язовир Кърджали). Въпреки капризите на водата, свързани с производството на ток, пътешествието по водоема е привлекателна експедиция през едни от най-дивите и красиви кътчета на Източните Родопи.

РЕКА СТРУМА
рафтинг, каякинг

Струма е най-популярната за каяк и рафтинг река у нас. Тя има най-дългото трасе за практикуването на тези спортове – 12 км, и няколко подходящи пролома – при Кожух планина и Рупите, Кресненски (Меката на бързите води в България), Земенски, както и проломът под Руенския манастир. Спускането в този район може да бъде съчетано с каньонинг по водопадите, преходи в Пирин и Рила и време за отдих сред красивата природа.

ЯЗОВИР ГОРНИ ДЪБНИК
кайт, уиндсърф

Това е един от най-големите язовири в Северна България. Залятата му площ е 11 800 декара. Намира се на 30 километра от Плевен и на 130 километра от София и е сред любимите спотове на феновете на кайта, уиндсърфа и изобщо на всичко, което може да се кара по вода. Пейзажът не е толкова живописен като при планинските водоизточници и мястото не е нищо особено, когато не си там, за да се гониш с вятъра.

 

Как ти звучи "Йога навсякъде, по всяко време"?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *