Стокхолм – острови и мостове

Неочаквано пътуване на север

0 коментара Сподели:
stockholm

Какво правите, когато получите неочакван подарък – пътуване към една от най-красивите столици на света – Стокхолм през ноември? Грабвате си всичките пуловери, шалове и шапки и се подготвяте за експедиция сред сняг и студ. Суровият климат на северните държави е понякога преувеличаван и всъщност можеш да се насладиш на приятни разходки под слънчевите лъчи, дори в началото на зимата.

Ако си представяте скандинавците като студени и депресирани хора, които работят от сутрин до здрач

и се прибират тъжни в апартаментите си, обзаведени от ИКЕА, където прекарват дългите си нощи, то много грешите. Всъщност въпреки малкото слънчева светлина и често мрачното време датчаните, шведите и норвежците са едни от най-щастливите нации на планетата. Така датчаните например са измислили „Хюга“, а шведите си имат своята Fika.

Fika е моментът от деня, в който зарязваш всичко и си правиш едно горещо ароматно кафе,

на което се наслаждаваш колкото можеш по-дълго. Fika е повод да си починеш и да заредиш, както и възможност за социална интеракция. Не е известно на въпроса „Искаш ли да пием/направим fika“ (fika може да бъде както съществително така и глагол) някой да е отговорил отрицателно. След паузата за кафе, необходима преди всяко сериозно начинание, настъпва моментът да се отправиш към стария град на Стокхолм – едно от най-приказните места познати за мен.

stockholm

Гамла Стан е средновековен град, сам по себе си пешеходен музей, изпълнен със спомени за отминалите времена, чаровни кафенета и ресторантчета и емблематичните за мястото цветни къщи. За по-любопитните има безплатна пешеходна обиколка на града. В Гамла стан се намира и музеят на Нобел. Аз се озовах там на самата церемония по награждаването, която се излъчваше на живо на големи екрани в музея. Когато обявиха наградата за литература на Боб Дилън, възрастен мъж с китара излезе пред публиката пред екраните и изсвири All along the watchtower, което направи преживяването още по автентично и запомнящо се.

stockholm

Ако, подобно на мен, попаднете в Стокхолм през студените месеци,

музеят на Нобел съвсем не е единственият музей, който ще разгледате. Приятните слънчеви обеди, в които можеш да се разхождаш покрай водата, приключват бързо и северният вятър те принуждава да потърсиш топли и уютни места за разглеждане. За щастие музеите на Стокхолм са точно такива. Със сигурност си заслужава да посетиш Vasamuseet – целия посветен на огромен военен кораб, потънал при първото си плаване.

Ако пък температурите са на твоя страна и предвидливо си отишъл в Стокхолм в по-топлите месеци на годината, тогава разглеждането на града по вода от малките туристически корабчета е задължителна част от програмата.

Стокхолм сега е само хубав спомен, но топлото и ароматно кафе като част от ежедневието се превърна в необходима съставка на щастието ми.

Виж какво се случва в Литва.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *