Трогателни истории в 6 думи

Най-кратките литературни шедьоври по примера на Хемингуей

0 коментара Сподели:

Какво можеш да разкажеш на някого с 6 думи, и то така, че да плениш мисълта и сърцето му? Оказва се, че можеш да кажеш доста. Вдъхновен от известната история от 6 думи на Ърнест Хемингуей

Продават се: Бебешки обувки, никога неносени

този кратък формат служи като тест за способностите на писателите от десетилетия да създават свои собствени кратки шедьоври. На базата на тези истории в 6 думи през 2006 г. се появява популярният проект Six Word Memoirs, а по-късно идеята намери нов живот в Tumblr и Reddit, където потребителите публикуват собствените си хиперкратки творения онлайн, за да покажат креативност.

Откъде започва всичко? Има две версии за това, как Хемингуей написва своя трогателен кратък разказ, който самият той определя като най-добрата си творба. Първата история говори за бас, на който писателят се хваща в бар, за това, как веднага ще напише история в само 6 думи, която ще трогне всеки читател. Печели баса. Другата мълва разказва за обяд с приятели, на който Хемингуей написва краткото си произведение на салфетка, след като отново е обявил облог на дружките си. Самият Ърнест Хемингуей е бил известен със структурата на изреченията си, предпочитал е да ги съчинява прости, но с голямо влияние над читателя.

Без някога да е подозирал,

Хемингуей дава началото на много силна вълна от почитатели на идеята да се опише цял живот само в 6 думи.

Онлайн списанието „Смит“ дава старта на модното течение. През януари 2006 г. двамата редактори на уебсайта Маги Родригес и Лари Смит обявяват конкурс, с който подтикват читателите да опишат живота си в 6 думи. Дори не подозират какъв интерес ще провокира това – всеки ден редакторите четат по над 500 мемоара, изпратени от хора на най-различна възраст и разнородни професии. Неусетно уебсайтът натрупва над милион свръхкратки предложения, а с помощта на хрумването си г-н Смит и онлайн списанието му стават повече от популярни. През 2008 г. излиза първата книга с публикувани истории от 6 думи, където са събрани фрази от най-различна тематика. Втората и третата книга излизат през 2009 г., разказвайки съответно за любовни драми и тийнейджърски преживелици, отново в 6 думи, разбира се.

През 2012 г. литературната тенденция е последвана от /r/sixwordstories на Reddit, а две години по-късно и от Tumblr. И двете онлайн места са пълни с публикации, бликащи от изобретателност и плам. Тези съкратени истории не попадат в нито един жанр, дори нямат общи нюанси, техните прилики са в стриктното спазване на задължителния лимит от думи.

Някои словосъчетания са смешни, някои от тях – интроспективни, а други са просто сърцераздирателни.

По-надолу ще се запознаем с някои от най-вълнуващите кратки разкази, публикувани до днес и на трите платформи.

Мога ли да задраскам съществуването си?

Камбана. Църква. Младоженец. „Къде е тя?“

Най-малките ковчези са най-тежките.

Сири, изтрий „Мама“ от контактите ми.

Сбогом, аварийно управление. Благодаря, че опита.

Тя обичаше цигарите…повече от живота…

Женени. Докато надебеляването не ни раздели.

Сам в леглото. Одеялото ми помръдва.

„Това е нашата тайна“, прошепна татко.

Донесох рози вкъщи. Бравата беше сменена.

Връзката ни имаше всичко. Освен химия.

Един куршум стига за цял живот.

Мама ме научи да се бръсна.

Срещнах половинката си. Тя своята не.

Татко замина. Върна се сгънат флаг.

Скочих. След това промених решението си.

Петдесета годишнина. „Моля, маса за един“.

Алкохолът ни събра и ни раздели.

Аз попитах. Ти отговори с мълчание.

Спя с нея. Мечтая за теб.

Мъчително, той замени „е“ с „беше“.

Писмата на Емили от Ирак спряха.

Дъжд. Двама непознати. Един чадър. Любов.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *