Час по сърф with master Rick

Всичко, което трябва да знаеш за сърф къмпинг Keros

  • 18.08.2013
  • от Влади Герасимов

Това е Rick и освен че е сърф учител е и един от идеалозите на къмпинг Keros на остров Линмнос. След тези страници със сигурност ще се изкушиш за един дълъг trip.

Разкажи ни историята на къмпинг Keros... Идеята ви е страхотна. Всичко по първоначалния ви план ли се разви?
Когато на едно място се съберат трима приятели с големи мечти и много сърф настроение,  идеите сами се появяват. Винаги сме си мечтали за наше място, на което да си направим сърф училище и когато попаднахме в този рай за каране, не ни трябваше много време, за да последваме знака от съдбата. В същото време искахме хората, коио идват тук, да се чувстват добре не само когато са в морето, но и условията за спане да са на ниво. Така се появи Keros– първият изискан къмпинг в Гърция. Все още мечтаем и сме сигурни, че това, което правим в момента, ни харесва.


Къде се намира? Какво предлагате като условия?
Сърф клубът се намира на хълм над плажа Kerosв сърцето на защитена еко местност на остров Лимнос, в Гърция. Има страхотни панорамни гледки към залива и тюркоазените води. Предлагаме 5-звезден лукс в комфортни сафари палатки, които добавят ново значение към думата „къмпинг“. Въпреки изискаността поддържаме топла връзка с природата заради палатката, която е с интериорния дизайн на стая в бутиков хотел. За хардкор къмпингарите си има място, където да опънат своите палатки.

 

сърф, Keros

 

Кажи ни нещо повече за сърф училището. Предлагате само индивидуални уроци и избягвате групите...
Сърф училището е нашето място за забавление, около него се върти всичко. От самото начало искахме да имаме всякакви играчки, които да използваме на плажа. Ние сме международна организация по кайтбординг, предлагаме сертифицирани уроци със специализирани инструктори. Всеки човек се учи за различно, има различни слаби точки, поради което има нужда от персонално внимание. Случва се да обучаваме и по двама човека наведнъж, но само ако са на едно ниво.


Колко време продължава сезонът при вас?
Лимнос е страхотно място за целогодишни посещения. Гледките винаги са чудесни, всеки сезон предлага нещо уникално. Сърф къмпингът отваря в началото на май и работи чак до края на октомври.


През цялото време ли имате добри ветрове или е на периоди?
Юли, август и септември са най-натоварени. Тогава от североизток по Егейско море идват най-добрите ветрове. През септември и октомври пък на Лимнос условията са страхотни за по-напредналите сърфисти тогава има по големи вълни.

Какви са вашите посетители? Предимно аматьори или повече опитни сърфисти?
Разнородни са. От начинаещи до експерти; от фристайлъри до фрирайдъри. Сърф клуб Kerosе направен от сърфисти за сърфисти, така че всеки е добре дошъл. Сърфирането е безкрайно пътешествие, от което винаги има какво да научиш.


Колко време отнема на един начинаещ да стои на дъската, без да пада и да пори вълните с увереност?
Благодарение на екипировката днес уиндсърфът е изключително лесен. През първия час абсолютните начинаещи не само се научават да карат, но правят и първите си трикове. След петия час от подготовката за аматьори ученикът може да излезе в открити води и да се върне откъдето е тръгнал без проблем. Падането е част от играта, но както се казва, „юнак без рана не може“.

Освен за уиндсърф при вас условията са перфектни и за каране на кайт. Май трябва да си малко по луд за него...
Хората правят какви ли не глупости и щуротии през деня. Рисковано шофиране, разправии с тъщата... Ха-ха. Кайт сърфът е забавен и много по-сигурен от много други екстремни ситуации, които са навсякъде около нас. Стига да се научиш да го практикуваш правилно, си е много лесен и сигурен спорт. За да си добър, трябва да минеш училище като нашето. По този начин, освен че се научаваш как да не се пребиеш, разбираш, че уважението към другите на плажа е изключително важно.

сърф, Keros


Имате ли много посетители от България?
Много! Създадохме толкова много приятели за последните 6 години и сме впечатлени колко активни и готини са българите. Идват и малки деца с родителите си, които са много отдадени на уиндсърфа и кайтсърфа и напредват много бързо.


Сигурно е много скучно, когато няма вятър. Какво правите в такива дни?
Тази година имаме разнообразна програма, независеща от вятъра, включваща пътешествия с велосипеди, спускане с каяк, гмуркане с шнорхел, плажен волейбол и футбол, тичане, йога... Лимнос е страхотно място за откриване на много нови страсти и просто няма шанс да ти стане скучно. Тези, които са дошли да релаксират, пък имат възможност да се насладят на дневните ни спа палатки. Прилагаме лицеви процедури с местни съставки, различни стилове масажи пък подготвят всеки да участва в по-активните занимания през следващия ден.

След дълъг и изтощителен ден във водата трябва да се похапне нещо... Разбрахме, че имате страхотен ресторант в къмпинга, който се казва „При мама“. Звучи доста мило. Какво храна предлагате?
Всяка сутрин има закуска. Кафе, фрешове, зърнени закуски, омлет, бекон, наденички, гръцко сирене, палачинки, свежи плодови салати, местни печива, мед и мармалад от близкото село и още много. Вечерта има средиземноморска кухня с много гръцки рецепти. Вино, узо и бира също има в изобилие...


Това беше страхотен финал, искам резервация за ресторанта, моля...
Ха-ха... Добре дошъл си!