Японските любовни хотели

Интимни забавления в публично пространство

  • 27.07.2013
  • от Биляна Славейкова

Сексът дърпа японската икономика нагоре повече, отколкото го правят  изцъклените аниме образи, по които уж цял свят си пада. По време на обедната почивка костюмари отскачат да изпълнят по някоя и друга извратена фантазия в близкия любовен хотел. Така наричат онези сгради по предназначение, които веднъж са в абсурдна форма (от кораб до летяща чиния), а друг път пък имат съвсем обикновени фасади, без излишна претенция, при положение, че единственият им смисъл е повече от ясен. Това, по което непременно ще ги разпознаете са кичозните неонови надписи и често – липсата на прозорци. Първият, Hotel Love, се появил през 1968 в Осака, именно от него тръгва името на тези територии на секса.

Близо 40 000 са въпросните местенца в Япония към момента, приходите от тях годишно са повече от 4 трилиона йени, а около 2% от японците ги посещават всеки ден.

Тарифите са за почивка или преспиване, като нито една от двете думи не се използва по предназначение. Личният контакт е сведен до минимум, стаята се избира посредством машина - панел с бутони, на която са показани номерата на свободните. По-рядко има рецепционисти, с които клиентите се разплащат, но те задължително са зад добре затъмнено стъкло, подават само ръцете си, за да приберат банкнотите.

япоснки любовни хотели, секс

Именно заради тоталната анонимност някога тези хотели били гнезда на престъпност, проституция и enjokosai (срещи с компенсация – обикновено гимназистки предлагали секс на възрастни мъже срещу пари; тази практика предизвикала серия журналистически репортажи и разследвания през 90-те). Напоследък обаче имиджът на любовните хотели започва да се изчиства. Самата им идея се променила. Според някои тяхното развитие е пряко свързано с промяната на японците по отношение въпросите на сексуалността и брака. След 80-тeгодини общество започва да метаморфозира от такова, което се крепи на основа семейство, в такова,   където единицата индивид, започва да придобива смисъл. Това се отразява и на сексуалността в страната. Дълго притъпявана и крита зад ключалката, тя напира да се прояви без условности – на яве излизат подтиснакани желания и фетиши, които се нуждаят от своя терен. Това се оказват любовните хотели, превърнали се в огромна и изключително доходоносна индустрия. И ако до преди години японците със срам влизали в тях, сега го правят почти естествено.

Определят ги като незаменима част от живота в Япония, където личното пространство се измерва в сантиметри.

И днес  големи семейства живеят в малки домове, съответно възможността за сексуална близост на собствена територия е сведена до минимум. Ако прекарате седмица в близост до такъв хотел ще ви направи впечатление разнообразието на клиентелата, което пък има своето логично обяснение – стриктния график, по който живеят японците. През делничните дни, пиковите часове са по обяд, когато хора в работни облекла отиват... да разпуснат. Уикендите са запазени за младите японци. Пред хотелите се заформят малки опашки, на които двойки изчакат да се освободи следващата стая. Колкото и разкрепостена да изглежда концепцията на тези места за секс обаче, прави впечатление, че повечето от тях позволяват максимум двама души да наемат стая.  

япоснки любовни хотели, секс

Докато евтините са доста мизерни, скъпите любовни хотели разполагат с пищно украсени стаи, караоке машини, огледала, необикновено осветление и дори различни по стил стаи, които фетишистите оценяват. И докато в началото медиите дълго черпили теми от ниско моралната идея на любовните хотели, сега по-скоро интересът им се спира върху дизайна. Архитектурата им може да наподобява Дисниленд, да пресъздава готически постройки, интериорът да имитира джунгла, подземен свят и какво ли още не. Оборудвани са с удобства, с които много от хората не разполагат в домовете си – вани, масажни столове и други подобни.

Естествено, не всичко е цветя и кръгли легла, много от консервативните японци, които имат участие във властта смятат, че сексуалното поведение е задължително за регулиране, особено това на жените, и правят всичко по силите си да упражняват контрол. Японските бюрократи и политици не веднъж са осуетявали инвестиционни проекти свързани с любовните хотели. Има случаи консервативни японци да протестират срещу появата на хотели близо до техните домове, като някои от тях дори настоявали съществуващите такива да бъдат съборени, заради опасността да подкопаят морала и да съсипят семействата им.

Сексът все още е тема, която предизвиква дискомфорт при споменаването й в публичното пространство.

На женската сексуалност продължава да се гледа с недобро око – омъжените жени, които са част от традиционно японско семейство и вече майки често престават да представляват интерес за съпрузите си, които вече не ги виждат като сексуален обект. По-разкрепостеното поведение (дори със съпругът) се смята за проява на нисък морал и е причина за много от разводите в Япония. Докато за мъжът моралът има други параметри – любовните хотели се оказват удобен терен, където той да разграничи семейния от сексуалния живот, като последният споделя с друга жена. Зрелите отиват в секс хотелите, за да запазят пространството на дома от този акт, да изпълнят фантазиите си, без да ги пуснат под завивките на семейното легло. 36-годишният Masahiko от Токио пък разказа, че използват любовните хотели като място за евтина ваканция, където за малко да излезе от обичайния си ритъм .

япоснки любовни хотели, секс

Младите японци са в най-неизгодна позиция, заради напрежението, което им оказва по-възрастната и консервативна част от обществото. Чрез сексуалното си поведение те правят опит да бъда признати и възприети като възрастни, да се откъснат от семейната среда и ограничения. Невъзможността да правят секс в домовете си, превръща любовните хотели в тяхна единствена (пък и достъпна, заради ниската цена) алтернатива.

Странният парадокс е, че сексът като нещо толкова интимно, в едно уж толкова консервативно общество, по неизбежност започва да се случва в публичното пространство. Преместил се е от личния живот към обществената сцена и е станал много по-отворен от когато и да било. Любовните хотели са толкова сериозна част от живота на японците, колкото и сградите им от градския пейзаж – неоновите букви светят на всеки ъгъл.

 

Кралица Елизабет – най-популярният любовен хотел в Япония

япоснки любовни хотели, секс

Корабът Queen Elizabeth е акустирал в Kanawaga, съвсем близо до Токио. Стаите са съвсем като каюти, за да се почувстват посетителите като на истинския круизен кораб от 1969. Неотдавна на носа на Кралицата се появиха статуи на Джейк и Роуз от филма Титаник. Връзката не е от най-логичните, но кого го интересува, ако летящата поза на двамата води повече клиентела.