ДА РАБОТИШ ЗА NBA

Общото между обложките на албуми и баскетболните потници

0 коментара Сподели:

Хванахме на къс пас Пацо Димитров в Монпелие. Той е един от графичните дизайнери на NBA в социалните им мрежи. Moже да се похвали и с работата си за рап звездата Future. Това е едно от малкото интервюта, които е давал за български медии, виж какво ни сподели за стълбицата на успеха.

Разкажи ни как се появи идеята ти за обложки на албуми върху баскетболни потници и как се стигна до NBA?
Доста спонтанно като цяло. През лятото на 2015 бях правил “Кецове Найки в разцветки на класически музикални албуми” и се получи доста добра реакция, защото беше споделено от доста големи сайтове и блогове, но винаги съм искал да събера някак си хип-хопа и баскетбола – две неща, които по принцип вървят ръка за ръка, и в крайна сметка ми дойде идеята за потници в разцветките и графиките на известни хип-хоп албуми, един вид начин да бъдат приближени още повече двете различни сфери.

До NBA се стигна няколко месеца по-късно, след като хора, работещи там, бяха открили Инстаграм профила ми (@pvtso) и чрез уебсайта ми и имейл адреса, който съм оставил там, се свързаха с мен и ме попитаха дали бих искал да бъда един от графичните дизайнери на социалните им мрежи.

Как се разви професионалният ти път до момента?
Ако трябва да съм честен, в една голяма възходяща градация. В началото, когато реших да се отдам напълно на това и да преследвам реализация в тази сфера, ми беше доста трудно както психически, така и финансово, защото малко хора знаеха за съществуването ми и нямах никакви заявки за работа. Като цяло градях портфолиото си на базата на въображението си и на мои си проекти.

Имало е моменти, в които съм бил почти отчаян, но все пак продължих да работя и да подобрявам това, което правя. И така с времето работата ми започна да бъде споделяна из големи сайтове, които не пропускаха да споменават името ми, и постепенно изградих сравнително голяма аудитория.

И в момента продължавам да се развивам и се опитвам да се възползвам максимално от предоставените ми възможности, предложения и създадените контакти. Най-доброто предстои тепърва, смея да твърдя.

Какво се случва с уебдизайна, какви са новите световни трендове и теб какво те вълнува напоследък?
В интерес на истината уебдизайн като дизайн на уебстраници, блогове и това, което се приема за уебдизайн, не ме влече особено и не се интересувам до такава степен.

Върху какво работиш и какво да очакваме от теб?
Колекция чорапи е следващата ми стъпка, за която работя вече почти половин година, но съм близо до финалната линия. Не са в партньорство с никой (освен бизнес партньор, разбира се) и имам цялостен контрол над креативния процес и визията на колекцията и бранда.

Това беше една от целите ми напоследък – да успея да представя своята собствена визия върху нещо материално, което мога да нарека напълно свое.

Работя и над album packaging-a на изпълнител, който беше номиниран за „Грами“ през миналата година, но не мога да разкрия детайли.

Имам много идеи, които искам да превърна в реалност, но се опитвам да правя всичко стъпка по стъпка и да не прекалявам. За всичко има време.

Какво е да твориш за звезди (т‘ва е тъпа дума) от ранга на Future?
Радващо, мотивиращо, динамично, а дори до някаква степен и хаотично, бих казал. Хората около него и тези, с които направихме потника, са перфекционисти, имат своите изисквания и знаят какво искат.

Не са слагали граници над креативния процес и имаха доверие във визията и идеята ми, но се мина през много вариации, цветове и малки детайли, докато получихме резултат, от който всички бяхме доволни.

Но всичкото това е голям опит и когато диджеят носи потника му по време на концерт в една от най-големите зали в ЛА, всичко си заслужава.

Какви онлайн издания следиш и какво ти се иска да виждаш по-често в интернет?
Rolling Stone, Pigeons & Planes, Sports Illustrated, NBA & HYPEBEAST бих казал, че са блоговете, които преобладават в историята на браузъра ми. Гледам и много неща в YouTube канала на VICE.

А какво бих искал да видя повече в интернет – заглавия, които не са базирани на желанието на даден уебсайт/страница да получат просто посещение на страницата си. По-малко memes също смятам, че няма да навреди за сметка на малко по-добре размислени и обосновани статии.

Кои са любимите ти артисти?

По мое мнение Kendrick Lamar определено в момента е на различно ниво от всеки един изпълнител/артист в света. И му се възхищавам за това, което прави, и за начина, по който го прави.

Съобщението в музиката му, страстта и перфекционизмът му са неща, от които всеки може само да черпи вдъхновение. Определено бих казал, че е любимият ми артист в момента. Други, които мога да отлича, са Frank Ocean, J. Cole, Flying Lotus & Chance the Rapper. Това са от сегашните, а по принцип all time бих добавил Erykah Badu, OutKast, Mos Def, Pink Floyd и най-вече Jimi Hendrix.

Защо правиш това, което правиш?
Защото ми дава свобода и ми позволява да изразявам себе си и идеите си по различен начин. Като цяло съм против идеята или по-скоро стереотипа “на работа всеки ден от 9 до 5, събота и неделя почивка и другата седмица пак същото отново” и смея да твърдя, че съм много щастлив с това, че разчитам на себе си и на възможностите си, и до огромна степен се опитвам да живея живота си, както на мен ми харесва, без да дължа сметка на когото и да е.

Кой е любимият ти NBA/NFL отбор?
В интерес на истината съм фен на всички отбори от Ню Йорк, следователно харесвам Knicks в NBA & Giants в NFL. Другият отбор, който подкрепям винаги в NBA, е Detroit Pistons. Но като цяло се опитвам да съм фен на играта, а не да робувам на играчи и отбори. Обичам да гледам двата спорта и се старая да оценявам всеки добър играч, макар че понякога е невъзможно.

Вълнуваш ли се от социални мрежи?
Инстаграм е единствената социална мрежа, където бих казал, че прекарвам повече време. Там най-лесно мога да контролирам нещата, които искам да виждам и които ме интересуват. Фейсбук ползвам предимно за комуникация с близките ми хора и от време на време да споделя нещо, което смятам, че си заслужава, но не прекарвам много време в него, защото е базиран на memes, тролване и напоследък негативизъм. Все неща, които мен не ме влекат по никакъв начин.

Плюс това прекалено много неща от личния живот на хората се споделят във Фейсбук, което ме отблъсква още повече.

Имам и Туитър, но там съм още по-непостоянен с посещенията си. Опитвал съм да се “зарибя”, но не е моето място явно.

Какво има в плеъра ти напоследък?
Neo funk & soul предимно.Хип-хоп също, както винаги, ха-ха. Много Flying Lotus & Kendrick Lamar. + BJ the Chicago Kid, Kaytranada, Flatbush Zombies, Erykah Badu (както винаги), D’Angelo, Gil Scott Heron. Това са изпълнителите, които са най-често в ротацията ми.

Четеш ли книги?
Като по-малък четях много и обичахкнигите, но с времето този интерес започна да поизчезва. За мен лично книгите загубиха чара си, когато настъпи моментът, в който интернет направи всичко, от което се интересувам, буквално на 3 секунди разстояние.

За нещата, хората и събитията, било то от миналото или настоящето, за които искам да прочета, има тонове информация и по този начин книгите заеха доста задна позиция. Другото, което е, ако трябва да съм напълно откровен – мислите на философи и техните разсъждения за света не будят интереса ми. Не че се мисля за повече от тях или знам повече, просто не намирам допирна точка с тях.

Какво искаш да ти се случи професионално и в коя точка на света виждаш, че това би се случило най-добре?
Искам да работя с възможно повече хора, чиито цели са да влияят на развитието на културата в добра светлина и които искат да продължават да развиват себе си и това, което правят. Относно мястото – САЩ, без съмнение. От дете ми е цел да заживея в Щатите и съм убеден, че рано или късно ще се случи и това.

Имам още какво да видя в Европа и имам време да и се насладя още малко, но целта определено е зад океана. The land of opportunity, вярвам в тези думи.

Какво трябваше да те питам, а не го направих?
Какво мисля за България и българите и дали бих се върнал (саркастичен съм, да си кажа, защото така написано, не знам дали ще се усети, ха-ха). Ти си първият човек, който го пропуска този въпрос. Но ако трябва да съм напълно сериозен – въпросите ми харесаха, различни са 🙂

ВИЖ ОЩЕ ЕДНО ИНТЕРЕСНО ИНТЕРВЮ ТУК!


 

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *