МОМИЧЕТО С ЧЕРВЕНИТЕ КОСИ

За Амара и йогата с цигулка

0 коментара Сподели:

Йога – древната система от двигателни упражнения, отдавна се превърна в предпочитан метод за спорт и релакс, доста често изместващ дори фитнеса. Вероятно това се дължи на факта, че йога не е просто спорт, а начин на хранене и дихателни упражнения. Цяла философия, в която се търсят и припознават наистина много хора.

И така, в търсене на правилната йога в града попаднах на две твърде вълнуващи дами – Надя Динева и Венда Беспалова.

Запознай се с тези очарователни жени, които извисяват духовните вибрации на града с йога и цигулка. Не поотделно, а заедно! Точно така, йогата с цигулка е най-новата практика на красивото студио Амара, където всъщност се случи и нашата среща.

ВИЖ КАКВО НАУЧИХМЕ ОТ НАДЯ:

Как да открием кой вид йога е най-добър за нас и какви са основните видове йога?
Най-разпространение видове йога у нас са: хата, виняса и ащанга. С различна интензивност и натовареност са, затова е добре човек да пробва различните техники и да избере за себе си подходящата практика. Виняса-ащанга е по структурираща тялото и е по-динамична.

Защо йогата се превърна в новото физическо?
Йога успокоява ума в края или началото на напрегнатото ни ежедневие. Заедно с това прави по-гъвкаво и заздравява тялото. Прави ни емоционално и психически свързани със себе си в дълбочина.

Ако имаме здравословен проблем, например възпален мускул или друго, редно ли е да правим йога упражнения?
Ако сте начинаещи в йога, е добре заниманията да се провеждат с квалифициран преподавател. В началото на всяка практика е полезно да се споделят с преподавателя всички неразположения, операции и специфични състояния на практикуващия. Да, има определени противопоказания и винаги е добре да се консултираме предварително преди всяка практика.

Защо е важно да попаднеш на точния йога инструктор? Понеже имам чувството, че всеки с малко познания става такъв?
За мен това е преди всичко усет. Ако се чувствам комфортно в залата, значи всичко е наред. Иначе, да, има такава тенденция и затова може да се информирате предварително при кого отивате или да разпитате самия инструктор за подробности.

Как така се случва, че повечето практикуващи йога спазват и хранителен режим или са вегетарианци, или вегани.
Това се случва напълно естествено с напредването на практиките. Но не е самоцел. Самото тяло се усеща по-леко и подвижно и няма нужда вече от тежка храна.

Ако приемаме месо, можем ли да правим йога?
В повечето традиционни системи не е препоръчително. Но аз мисля, че всичко може, стига да ни кара да се чувстваме удовлетворени.

Йога не е състезание с точки, най-малкото е акт на ненасилие. Ако ни се хапва месо… бон апети!

Все пак е по-добре да правим нещо за себе си, дори и да ядем месо, отколкото да ядем само :).

От колко години се занимаваш с това и какво те провокира да тръгнеш по този път?

Занимавам се с различни техники за себеизследване, откакто се помня, с йога от около 15 г. Когато започнах да го правя… просто ме караше да се чувствам в добра физическа кондиция.

След време установих, че и в ментален, и в емоционален план нещата търпяха трансформация. Засилваха се сензитивноста и интуицията ми. По това време работех като банков служител и целият стрес и неудовлетвореност ме тласнаха с пълна сила към новата ми професия, която като че ли сама ме намери.

Кой беше твоят учител и кой те посвети в йога?
През годините преминавах различни обучения, в разнообразни школи и учители тук и в Индия. Голямата ми страст е да дълбая надълбоко в собствената си психика и да наблюдавам механизма на работа на съзнанието и подсъзнанието ми. С практиката и годините не се придържам към определен стил, а експериментирам. В момента съм силно пристрастена към акро йога, медитативни и дихателни техники. Практикувам, разбира се, и класическа хата или виняса-ащанга.

Разкажи ми какво представлява йогата с цигулка и защо избра точно този тип?
Ами случи се някак си много естествено. Йога сама по себе си е изкуството за живота. Животът е приключение, изпълнено с много звуци, цветове, аромати и емоции. Класическата цигулка е един от любимите ми инструменти, защото много умело може да събуди заключения в нас потенциал и да го изведе на съзнателно ниво в комбинация с асани и пранаями (дишане).

Това отново е експеримент както за мен, така и за прекрасната Венда. Заедно ще разберем какво би донесъл този съвместен проект в бъдеще. Не знам. Досега в България не е правено подобно нещо, залагаме на автентичността.

За какъв тип хора тази практика е подходяща. И защо новите духовни водачи са жени?
Практиката е подходяща за всички. Няма ограничения. Ще следваме естествения процес на движение през звука. Ха, защо жени? Ами… Ин, от inside (отвътре).

Жената е носител на живота в буквалния смисъл. Обществото ни винаги е налагало Ян енергията и мъжете да бъдат логични, и "да владеят ситуацията". Винаги съм смятала, че мъдрата жена със своята Ин полярност може да провокира Ян в най-висша форма и обратното, разбира се.

Искаш принц до себе си? Дръж се като кралица!

Какво послание би изпратила на хората, които ще прочетат това интервю?
На първо място да не се страхуват да експериментират и да грешат. Грешки наистина няма, има само опит (е, може и да е горчив понякога). Второ – да не си пречим сами, да не спираме това, което идва към нас, със закостенели убеждения и концепции, взимайки се твърде на сериозно.

Така или иначе ще минем от там, от където трябва да минем, но в единия вариант ще е доста болезнено и неприятно, а в другия… водата ще следва естествената форма на коритото. Трето – обичайте себе си! Без любов към наша милост никаква любов не може да намери път към нас. Никаква! То това май е номер едно, а не три!

Окрий своята йога в студио Амара

ЗАПОЗНАЙ СЕ С ВЕНДА – МОМИЧЕТО С ЦИГУЛКАТА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *