5 ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА ЖИВОТНИТЕ, И КАК ДА ИМ ПОМОГНЕШ

Подай лапа

  • 22.02.2016
  • от Мирела Василева

Ако считаш, че животните заслужават не по-малко от хората добро отношение и пълноценен живот, но не си намерил начина да го покажеш, можеш да се включиш в каузата, като подкрепиш по един или друг начин някоя от следните организации:

ПРИЯТЕЛИ НА ЧЕТИРИ КРАКА

„Приятели на четири крака“ са ферма в близост до Варна за селскостопански животни, които са били жертва на насилие и тормоз или пък са били изоставени, защото не могат да работят. Хората от фермата се грижат за тях целогодишно, като в момента там живеят общо 22 животни – кончета, прасенца, козички, кучета, котета и магаре. Освен че се грижат за тях, те предлагат и възможност на деца да се социализират с животните и организират редовни посещения на ученици във фермата.
Ако искате да подкрепите тяхната инициатива, може да харесате страницата им във Фейсбук и да се информирате за случващото се с тях.

ДИВИТЕ ЖИВОТНИ

„Дивите животни“ са група доброволци, които помагат на – както става ясно от заглавието, диви животни със съвети, транспортиране и ветеринарна помощ. Към тях се обръща всеки, намерил животинче или птица в беда. При тях можете да откриете прилепи, бухали, таралежи и какви ли не други зверове, които те пускат на свобода, след като са ги върнали към здравето.
Може да се присъедините към тяхната кауза, като харесате страницата им и се хвърлите в дивото.

ANIMAL RESCUE И ТЯХНАТА ФЕРМА

Може би най-популярната организация за защита на животните с клонове в различни градове е Animal Rescue. Те се грижат за кучета и котки, като им помагат да намерят уютни домове и да забравят живота на улицата. Често може да попаднете на техни инициативи и да се включите в тях, а най-много ще ги зарадвате, ако приютите някой от техните близо 200 любимци.
Можете да ги намерите в тяхната ферма и да погалите или разходите кучетата там.
За повече информация как може да им помогнете, може да използвате интернет сайта им  или фейсбук страницата.

БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПТИЦИТЕ

БДЗП си е поставило за цел опазването на птиците в България и техните естествени местообитания. Грижата за околната среда и съществата, с които я споделяме, е неразделна част от грижата за нас самите. С различни активни кампании дружеството се стреми да опази природата около нас, за да можем да й се радваме както ние, така и птиците.
Ако искате да съдействате за една по-зелена България, може да видите техния сайт и дейностите, в които можете да се включите.

ЧЕТИРИ ЛАПИ

Австрийската неправителствена организация „Четири лапи“ е основана през 1988 г., но бързо се разраства, като сега има клонове в девет европейски държави, в това число и България.
„Четири лапи“ има широк обхват на приоритетни действия, като се бори с проблемите на дивите, уличните, селскостопанските и дори домашните животни.
Ако искаш да им подадеш лапа, може да се информираш как на сайта или фейсбук страницата им.

Виж как можеш да станеш учител по обич.