ЛОРА ВАСИЛЕВА: ПОСОКАТА СЪМ АЗ

„Ако нямаш план, всичко върви по план. Ако нямаш очаквания, всичко е приятна изненада. Ако нямаш дестинация, просто се наслаждаваш на пътя.” – Лора Василева

0 коментара Сподели:

Ето какво иска да сподели една жена, обиколила почти целия свят сама, и то предимно на стоп:
„Това е едно пътуване без абсолютно никакъв план. Защото не дестинацията е важна, важен е пътят.
Посоката съм аз.
Най-доброто място на света е това, на което съм в момента. ”

Нейното име е Лора Василева, възрастта й е от без значение, само ще ти кажем, че е много млада и усмихната българка, облечена в сари (изящна индийска дреха, представлява дълго парче плат). Тя обожава да пътува навсякъде по света, но най-вече в Индия. Миналия понеделник Лора ни покани на нейната изложба, представяща снимки, заснети по време на приключенията й из индийските градчета. Останахме очаровани от прожектираните на стената кадри, както и от онези на бял картон, които бяха разпръснати прекрасно из целия салон в Trip Ten (бар под Моста на влюбените). По време на прожекцията тя разпалено говореше за живота, културата и обичаите на местните хора в Индия. Разказваше ни интересни случки за всяка снимка поотделно. Фотографиите пред теб сякаш оживяваха, съпроводени от лека индийска музика. Вдъхновени от нейния авантюристичен дух, решихме да спретнем за теб едно интервю с Лора, която на драго сърце прие да отговори на нашите въпроси. Сега си направи едно топло чайче, седни спокойно, пусни си някой чил сет от Индия и се наслаждавай!

Как изведнъж разбра, че искаш да пътуваш? И то до Индия? Защо избра тази дестинация?
Винаги съм обичала да пътувам и да съм близо до природата. Преди 4 години започнах най-дългото си пътешествие – почти 2 години през Европа, Африка и Азия. Тогава попаднах и за пръв път в Индия, не мога да кажа, че съм го "избрала", просто пътят ме заведе там. Всеки има някакви представи за тази пъстра страна, но изживяването на място, бих казала, ги разбива всичките.

На стоп ли пътуваше през цялото време в Индия?
В Индия пътувам главно с влакове, но и на стоп, пеша, рейсове, каруци, мотори, лодки… каквото има. Индия е огромна и разнообразна.

С какви хора се срещаше по пътя на твоето пътешествие? Какво обединява хората в Индия като цяло?
Хората, които срещнах в Индия, са толкова различни, че е трудно да бъдат описани. От богати брамини до бездомни клошари, от будистки монаси до сериозни бизнесмени, от мъдри старци до млади хипита… и от всички тях може да научиш по нещо.

Спомена на изложбата, че си се разболяла в един от градовете – кой беше той и защо според теб, след като си излязла от града, си се справила с болестта веднага?
По принцип по пътя рядко боледувам (много, много по-рядко, отколкото в България). Споменах, че се бях разболяла във Варанаси, тъй като това е един град с много силна енергия и по някакъв начин е по-близо до смъртта. Както може би всички са чували, Варанаси е свещен град, разположен на р. Ганг, в чиито води всеки мечтае да бъде кремиран.

По малките улички често се носят трупове на носилка и много хора чакат и искат да умрат тук.

Почти всички приятели се разболяха там, но всички бързо оздравяхме, щом напуснахме този град приказка.

Какво обединява хората в Индия като цяло?
Това, което може би обединява хората в Индия, е тяхната спонтанност. Всеки е готов да разговаря с теб на всякакви теми. И никой не бърза за работа.

Би ли се върнала отново в Индия?
Бих ли се върнала там? ДА – още сега!

И все пак ни е интересно  да разберем откъде намираше пари за пътешествието?
Първоначално тръгнах със спестени пари (работила съм цели 10 години в София!) и постепенно започнах да намирам различни начини за доходи по пътя.

Ако решим и ние да направим подобен трип до Индия, ще ни трябват ли много финанси?
За Индия освен самолетния билет са нужни съвсем малко пари.

Често се шегувам, че сметката ми за парно тук, е повече от цял месец в Индия.


Сподели, че си правила бижута на ръка там и си ги продавала. С това ли припечелваш и в момента?
Правя бижута и други ръчни материали, всяка година издавам календар с мои снимки, организирам изложби и презентации.

С какво друго още се занимаваш сега, като си в България?
Основната ми работа в момента е писането на блога „Споделянето е всичко” и въпреки че го правя, без да очаквам нищо в замяна, хората, които се вдъхновяват от блога и го оценяват, ми изпращат понякога финансова подкрепа.


Благодарим на очарователната Лора Василева, че ни запозна отблизо с екзотична Индия, очакваме след следващото й връщане в България да ни разкаже още много за това уникално кътче рай на земята. Ако искаш да прочетеш за останалите й пътешествия до Европа, Африка, Азия, влез в блога й и я подкрепи, като се впуснеш бясно в приключенията на Лора, които са били стимулът й да продължава винаги напред и нагоре.
И не забравяй – изкуството да пътуваш се крие някъде там… на пътя!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *