ДА СЕ ПОКАТЕРИШ НАВИСОКО

Открихме зала за катерене, сякаш в Космоса. Зарибихме се по спорта и не се тревожим да падаме отвисоко... поне върху специалния мат

  • 05.03.2014
  • от редакторите

Със сигурност си изпадал в умиление пред снимки на катерачи от места, на които трудно ти се побира в ума, че някой може да се изкачи. А нависоко е различно, казват, че височините провокират усещането за свобода и лекота повече от всичко друго. Ако все пак още не си готов да се качиш в посока облаците в естествена среда или пък пътуване до планината ти се струва трудна задача, имаш съвсем адекватна градска алтернатива, с която да позадоволиш желанието си  да изкатериш някой и друг връх в твоя живот.

Boulderland е зала за катерене в Paradise Center, в която можеш да се пробваш и да разбереш дали този спорт е твоят. Вариантите ти са да разчиташ на инстинкта си, или иначе казано, да правиш свободни опити, или пък да се запишеш на курс, в който професионалисти да ти обяснят за какво точно иде реч. Казват, че катеренето е съчетание от напълно естествени за тялото движения, каквито са пълзенето, ходенето или тичането. Ако се чудиш дали предварително трябва да се изпотиш във фитнеса, за да се подготвиш за това предизвикателство, отговорът ни е „не“. Добрата физическа подготовка би ти била от помощ за усъвършенстване на движенията, но пък не е задължително условие. Ако тренираш предимно “клубизъм” по заведенията в петък и събота, това не трябва да те спира.

Катеренето, чисто като позитивен ефект за теб, има доста общо с кардиотренировките, засилва сърдечната дейност и регулира нормалната работа на кръвоносните съдове и цялата сърдечносъдова система. Скалното катерене е изключително подходящо за премахване на излишните мастни натрупвания. Специалистите твърдят, че с умерена интензивност за един час се изгарят около 400 калории. Една от най-очевидните ползи от скалното катерене обаче си остава тонизирането, пък и увеличаването на мускулната маса. Спортът е насочен главно към мускулите на ръцете, гърдите, краката, тоест работи се едновременно върху няколко важни мускулни групи.

В залата има маршрути с различна трудност в зависимост от това, дали си начинаещ ентусиаст катерач, или минаваш в про графата. При тях разликите са в размера и удобството на хватките, от една страна, и наклона на стената, от друга. “Един вид  колкото са по-малки хватките и стъпките, толкова е по-трудно. Ако има и наклон – става ад”, предизвикват ни експертите. Добрата новина е, че в залата всеки маршрут е цветово обозначен, така че опасността да се хвърлиш по най-тегавия път е сведена до минимум. Иначе можеш да бъдеш спокоен във всеки един момент и да разчиташ на осигуровката си (традиционно в катеренето въже или специален мат), а колкото до екипировката, не е нужно да домъкваш нищо от къщи – всичко, което ти е необходимо, e налично в залата.

Остава да ти кажем едно – GO! И не забравяй, че в компания е по-весело.
София, Paradise Center, етаж 3, 02 967 60 23