ФОТОГРАФЪТ НОМАД ПАТРИК АРМСТРОНГ

Диагноза "роден и израснал в Ню Йорк"

  • 23.01.2014
  • от редакторите

Започва първата си работа на 14 години в погребално бюро. Там му хрумва идеята да снима на местопрестъпления. Докато е в колежа, снима многобройните си гаджета, докато се разхождат голи из апартамента му. От този момент нататък не поглежда назад.


Тъй като е вегетарианец, Патрик работи само и единствено с дигитални апарати (лентите съдържат желатин, който се приготвя от свински кости). Снима с всичко – поддържа арсенал от ултрапрофесионална техника до сапунерки. В момента любим му е Nikon D700 с телеобектив, защото е лек, компактен, позволява му да се движи свободно и да снима при всякакви ситуации. Не тръгва и без комплект светкавици на Nikon и дистанционни на PocketWizard.Когато търси локации и теми, предпочита суровия неподправен стил и обекти със специфично излъчване, криещи някаква тайна. Така се получават кадрите му с натрапчива тишина, провокиращи тъмно желание.

Патрик предпочита естествената светлина, а ако се наложи да използва изкуствена – колкото по-малко, толкова по-добре. Осветеността е крайно минималистична, за да бъде кадърът безкрайно откровен. Колкото до компютърната обработка, фотошопът му върши прекрасна работа за някои малки хитрости, но избягва ретуша като чума, защото според него той изсмуква душата на фотографията.


За работата в студио Патрик казва, че може да бъде наистина досадна, но пък точно в студиото се чувства най-провокиран. Винаги предпочита да снима навън, където винаги е ново и различно – от имения за милиони до квартали, съставени само от каравани. Това е възможност да преживее едни съвсем чужди светове. Патрик разказва, че като малък любимото му занимание е да влиза в чужди къщи с приятели. Не взимали нищо, защото просто искали да видят как живеят другите хора.

Бунтар, който броди и наблюдава света – това е Патрик Армстронг и той не дава пет пари какво мислите за снимките му, но ще му достави удоволствие, ако извлечете нещо от тях. Всеки ден за него е като ново начало. Дали ще се събуди в затвор в Саут Бийч Маями или ще приключи вечерта на афтър парти на Victoria’s Secret в Холивуд – няма значение. Някои дни няма пукнат долар, в други заработва хиляди, но не може без дозата несигурност.

А какво става, ако диагнозата ти е балканска - виж визуалната драма на Ненад?