В София през ноември: 9 вълнуващи изложби

Бъди в крак с културния живот през ноември

0 коментара Сподели:

През ноември правим обиколка из галериите в града, защото всяка от тях ни е приготвила нещо стойностно. Разходи се из есенна София и виж изложбите, които любопитно ще разширят кръгозора ти, ще те разведат из различни светове на нови перспективи. 

Вдъхнови се за нещо различно, остави емоциите и чувствата ти да бъдат докоснати и провокирани от различните автори и техните произведения.

Обещаваме ти, че това няма да бъде скучен тур – ноември започва с пренасянето на стрийт света на Ню Йорк в София и не се ограничава в художествена форма, защото изкуството е тук и сега, част от хората, които познаваме, както и от всеки от нас. Ела на културно пътешествие из различни времена, епохи и пространствени измерения – разбери кой е Mr. Ruf, как е изглеждала София преди сто години, кой са българските най-добри дизайни през изминала година. Всичко това ще комбинираме и с бурните парти емоции, които циркулират из града.

JOJO GEORGIEV – NOT ENOUGH SPACE FOR ME

Обичаме да се отбиваме в любимата галерия Gifted – да си разглеждаме яките неща в магазина и да откриваме арт изненадите, които винаги присъстват. Този път там ни очаква изложбата на Георги Георгиев – Жожо. Not enough space for me е инсталация и фрагменти, част от работата му. Авторът се характеризира предимно в сферата на визуалните изкуства, като не се ограничава в даден материал или техники. Експериментирайки непрекъснато в различни и иновативни насоки, творбите, които ще видиш, са рефлексия върху живота му тук и сега, пречупена реалност през чувствата и спомените му, израз на личния му мироглед, пряко претворени през формулата „очи – мозък – сърце – ръце“.

Виж повече: Фрида Кало, Диего Ривера и картината на любовта

ЛЕО И ГОРСКИТЕ ДУХОВЕ / LEO AND THE FOREST GHOSTS

„Лео и горските духове“ е изложба, съвкупност от двадесет фотографии на Юлиан Атанасов. Ще добиеш красиво усещане за природата на неподвижните изображения, функциониращи различно от движещите се. Юлиан е оператор и често създава фотографските си произведения в периферията на снимачната площадка, в почивката или в края на деня, но фотографиите му не са част от конкретен кино епизод. Неговите образи се раждат в един нов свят, извън реалността на филма. Юлиан снима и далеч от филмовата действителност, когато пътува или е със семейството си, и тогава отново образите изплуват в този негов свят, размит между фантазия и реалност.

НА РЪБА / ON THE EDGE – МЕЖДУНАРОДНА ГРАФИЧНА ИЗЛОЖБА

В галерия Stubel се откри Международната графична изложба „На ръба“. С участието на автори от България, Полша, Япония, Украйна, Тайланд, Македония, Бразилия, Италия и Босна и Херцеговина, които работят в различни графични техники и тематични търсения. Според куратора Зоран Мише целта на изложбата е да събере в един проект млади графици и такива, чиито имена са добре познати на международната арт сцена, а ние сме особено доволни, че това се случва на родна територия.

ИЗЛОЖБА ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН 2019 | MELBA FESTIVAL

Изложбата Преглед на българския дизайн 2019 събира на едно място постиженията и добрите идеи на български дизайнери, екипи и агенции от последната една година в различни категории като графичен дизайн, брандинг и идентичност, продуктов дизайн, керамика, интерактивен дизайн, илюстрация, анимация, мода и текстил, социален дизайн и други. Над 30-те подбрани примера на ценни и реализирани вече постижения в дизайна са ярък спомен в колективната памет за сегашното състояние на българската визуална култура. Не пропускай да погледнеш програмата и участниците в страницата на събитието във фейсбук.

СОФИЯ УТРЕ: ИЗЛОЖБА НА ВИЗИЯ ЗА СОФИЯ

Изложбата „София утре“ с куратор Владия Михайлова показва събраното знание за актуалното състояние на града – каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре. Визията за София през 2050 година е за компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето, за да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. Тя ще бъде внесена за гласуване в новия мандат на Столичен общински съвет веднага след Местни избори 2019 – ела да я видиш още сега.

ДУМИ, ОБРАЗИ, МЕСТА

Сердика, Средец, София… за времето на своето съществуване градът ни има различни имена и минава през различни периоди в  развитието си. За 140 години – откакто София е обявена за столица – тя се трансформира от малко населено място с улици „до колене в кал“ в значим и динамичен град със свое лице, дух и култура. Изложбата „Думи, образи, места“ проследява живота и развитието на столицата, отразени в творбите на поколения български художници – чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци.

THANK YOU MR. RUF!

Изложба в чест на тайнствената и необикновена личност на Гауденц Руф. Посланик на Швейцария в България в края на 90-те години на XX в., колекционер и меценат със задълбочени познания в областта на изкуството. Г-н Руф превръща резиденцията си в галерия, отваряйки вратата на българското изкуство към света в едни тежки за страната времена, а след пенсионирането си основава своята Награда за съвременно изкуство, чрез която по различни начини подкрепя десетки художници, от различни творчески генерации. Тази година г-н Руф организира за последен път своята Награда за съвременно изкуство „Гауденц Б. Руф”. Изложбата FINALE ще покаже в галерия СТРУКТУРА работата на предварително селектирани от международно жури художници, всички до 40-годишна възраст.

GLUE FACTORY NYC POP-UP | SHOP & EXHIBITION

Гранде новината и събитието за всички фенове на стрийт модата. Директно от Ню Йорк за специален поп ъп магазин и изложба  пристига дуото зад бранда Glue Factory. Rey Martinez и Jackson Green са се запътили към нашенска територия. Рей е абсолютно самоук дизайнер и артист. На 26-годишна възраст и без университетско образование  успява да представи работата си в MoMA и Louis Vuitton Fondation. Колаборирал си е с едни от най-изявените имена в streetwear марките – Fuct, Supreme, Mishka, Nike. Другият член на дуото – Jackson Green – живее в Лос Анджелис, действащ като дизайнер и арт директор. Част е от екипа на Mad decent – музикален лейбъл, работещ с артисти от ранга на Diplo, Major Lazer, Dilion Francis, Blond:ish, Yellow claw, Sean Paul. 

Виж повече: Винсент ван Гог и белезите на гениалността

FACE YOUR FEARS

Чудесен повод за разходка в новото концептуално пространство за града – Doza. Изложбата FACE YOUR FEARS ще ти даде възможност да се изправиш очи в очи със страховете си и страховете на другите. Интерактивно, заедно ще ги надвием с помощта на изкуството. Ще ги обезсилим, като им се надсмеем. REFOBIA на Драго Kостадинов – PXRN е поредица от илюстрации, игра и метод за споделяне и свързване с другите. Изображенията ще ни представят най-разпространените 80 фобии и страхове, с цялата им ирационалност и мамеща лудост.

А ние те учим не само как да се върнеш към корените, но и да си градски диктатор със стил 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *