Три места за септемврийска почивка в България

Прогнозата за времето е с нас, чакаме само шефът да ни одобри отпуската

0 коментара Сподели:
септемврийска почивка

„Септември ще е предимно слънчев, с малко валежи.“

Това е добра новина за хората със септемврийски отпуски, както и за тези, които тепърва ще „зарадват“ шефа и колегите, че няма да ги има няколко дни по сериозни, пътешественически причини. А най-добрият повод да изчезнем със 100 км/ч са официалните почивни дни.

Даваме идеи за три маршрута, заради които да избягаш от големия град. Освен в СПА процедури, можеш да се потопиш в златистите нюанси на септември.

Априлци

Ако не си успял да стигнеш до планината през лятото заради така желаното море, началото на септември ще ти предложи благодатно за походи време. Априлци е добра локация за пътешественици, които искат да са инкогнито, в планината. Представи си, наемаш си къща, близо до гората, сутрин излизаш да си пиеш кафето на верандата, а пред теб, вместо да гледаш гащите на съседката от блок 325, закачени на простора, се любуваш само на нюанси в синьо и зелено.

Наблизо ти е връх Ботев, както и Купените, Марагидик, Русалка, Юрушка грамада и Триглав. Старопланинското градче е скрило в околията си водопада Видимското пръскало. 80-метровият водопад – втори по височина у нас, се стича по склоновете на резервата Северен Джендем и една от задължителните спирки по пътя.

Белоградчик

Живописното градче Белоградчик ти предлага в радиус от 30 километра около него цели четири пещери, които да посетиш – Магурата, Лепеница, Козарника, Венеца, римска крепост, астрономическа обсерватория и много тайни, запечатани в Белоградчишките скали, образувани преди цели 230 млн. години. Това е една от задължителните спирки при пътуване край Видин, в Северозападна България, тъй като скалните образувания нямат аналог в света и трябва поне веднъж да ги посетиш. Можеш да си организираш една наистина романтична обиколка около крепостта „Калето“, където римляните преди векове са властвали. А ако искаш да броиш звездите с твоя любим човек, да докоснеш с поглед далечния Юпитер, направи предварителна заявка в Белоградчишката обсерватория – няма да съжаляваш.

Виж повече: 5 low cost дестинации в Европа

Златоград

Спомене ли ми някой нещо за месец септември, в главата ми веднага изниква пейзаж от моята любима дестинация в България – Родопите. Ако ти се пътува до най-южната точка в страната, ела в Златоград. Там ще имаш възможност да пиеш традиционното за града въртяно кафе в джезве, варено върху пясък, и да се потопиш в атмосферата на Стария град, в който няма и помен от бързия живот на столицата. Екопътеката „Света Неделя“, близо до града, е подходяща за планинарски ентусиасти с подготовка, тъй като е дълга цели 12 километра, а наблизо има язовир, покрай който може да си спечелите няколко часа почивка.

Това приказно място, далеч от мръсните булеварди и претъпканите шосета, ти дава всичко, от което се нуждаеш,

за една пълноценна почивка. На тръгване не забравяй да си вземеш нещо от Етнографския комплекс за късмет, било то ръчно изработени съдове от глина, изтъкани черги с традиционна родопска шарка или нож, издялкан в ножарската работилница. Ако ти омръзне, гръцките плажове винаги са на няколко крачки разстояние.

Искаш ли да се разходиш до по-далеч? Ето 10 неща, с които Шанхай ще те изненада.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *