10 неща, с които Шанхай ще те изненада

...или как да "хакнеш" този град и да го заобичаш

0 коментара Сподели:

Шанхай е като шапката на магьосник – пълен с изненади, неочаквано вълнуващ и винаги подготвен за нов фокус. Китайският град държи световния рекорд по жители. Населението му надхвърля 24 милиона в централната част и 31 милиона с предградията. 

Местните казват, че темповете му на растеж са толкова шеметни, че ако си го посещавал преди година – ще ти се стори като десет. Наистина за 12 месеца в най-големия град в света изникват нови квартали с размера на български регионални населени места. Въпреки това там не ти е необходим гид, за да прекараш страхотно. Трябва просто да знаеш какви са особеностите на региона. 

Ето ти десет факта за Шанхай, с които се сблъсках и които със сигурност ще те изненадат, и няколко полезни съвета как да „хакнеш“ този град и да го заобичаш:

1. Една от най-големите туристически атракции в Шанхай е музеят на пропагандата, който поразително напомня на огромна колекция от соц слогани от младостта на майка ти.

Тук има англоговорящ персонал, който ще ти разкаже повече за историята на държавата, но е важно да знаеш, че на мястото са забранени снимките – не си взимай фотоапарата.

2. Китайците вярват, че ако вържат любовно желание върху панделка или картичка, то ще се сбъдне и те ще открият половинката си. Затова някои от тях пишат и телефонните си номера на бележките, за да знае любовта на кого да се обади.

Не е нужно да учиш мандарин, ако искаш и ти да „опиташ късмета си“ с едно желание – можеш да си купиш подобен амулет от сувенирните магазини, а цената му се равнява на 2 – 3 лева.

3. Всяка неделя в най-големия парк в Шанхай – People’s Park, родители организират импровизиран пазар за булки и младоженци. Там те „продават“ децата си в уреден брак, като залепват върху чадъри обявите си. Да, тази традиция още е жива, но за щастие не всички са длъжни да встъпят в уговорения от мама и тате съюз.

Тук е добре да отидеш към обед, когато тълпата намалява, за да се разходиш спокойно и няма никакъв проблем да снимаш хората.

4. Една от традициите в будистките храмове в Китай гласи, че който успее да вкара монета в метален съд през тесни процепи, ще бъде вечно щастлив и заможен.

Ако ти е интересно и искаш да посетиш такъв храм – най-добре да отскочиш до Jade Buddha Temple, който се намира в самия Шанхай и е отворен за чужденци. Входът е приблизително равен на 10 лева, а вътре, освен да разгледаш, може да преписваш древни китайски религиозни книги като част от медитационните практики.

5. Светлата коса се счита за изключителен късмет. Затова китайците се снимат тайно с русокосите туристи, а от рижавите дори не се срамуват да си отмъкнат кичур, защото вярват, че той ще им донесе несметни богатства.

Много важно е да си подготвен, че дори да откажеш снимка, те ще те издебнат и пак ще те щракнат в гръб, не им се ядосвай.

6. Небостъргачите в Шанхай са сред най-любопитните сгради в света. Редом до телевизионната кула със звучното име „Перла“ се намира така наречената „Отварачка за бира“ – заради приликата със споменатия домакински уред, и втората най-висока сграда в света Shanghai Tower. Тя се издига на 632 метра над земята. Светлинният надпис, който вечер поздравява града, също впечатлява с размер – всяка негова буква е висока по 60 метра.

Най-хубави снимки може да им направиш по залез от крайбрежната улица The Bund, край която ще откриеш и редица добри rooftop барове.  

7. Сред кулинарните мании в града особено популярна е тази клиентът сам да си приготви вечерята. Понякога в ресторанта на масата има вряща купа, в която сам да свариш продуктите, които си избрал. Друг път в заведението има голям хладилник, от който взимаш неща, а готвачът ги приготвя пред очите ти. Тук не бива да се пропуска фактът, че местните не говорят много английски и обичат екзотични добавки в менюто като кокоши крака и дреболийки – внимавай.

Съветвам те да инсталираш на телефона си приложение за превод от китайски на английски, за да ти е по-лесно с поръчката, иначе може да отнеме половин час да се разбереш с персонала.  

8. В сърцето на огромния град се крият Градините на щастието Yuyuan. Те са построени от военен офицер, който искал да покаже на възрастните си родители императорските градини в столицата Пекин, но предвид годините им нямало как да ги посетят.

Сигурно се чудиш как да се придвижваш между всички тези забележителности. Метрото е една опция. В него купуваш билет от машина, която „говори“ английски. Другият вариант е да си инсталираш местното приложение Didi, подобно на Uber, и да се движиш с коли. Цените са разумни, а шофьорите – любезни.

9. Регионът около Шанхай изобилства от множество речни градове, запазили древните китайски традиции. И до днес в тях може да се види какъв е бил битът на местните и как те са се придвижвали с лодки по водата. Сред най-малките е Чибао, в който отсъстват тълпите туристи и разходката е най-приятна.

До някои от тях може да отидеш директно с метро. За други ще трябва да се повозиш на влак. Съветвам те да си вземеш билет предварително, защото чужденците могат да направят това само от гише на гарата, а опашките са големи и може да те забавят.

10. В Шанхай има цял мол на няколко етажа, в който се продават фалшификати на известни западни марки. Въпреки това китайската мода и локалните дизайнери все по-убедително набират популярност из цяла Азия.

Парите в Китай са любопитна тема. На-добре да си ги обмениш още от тук, преди да тръгнеш, и знай, че един техен юан се равнява на по-малко от 25 стотинки – по-добре е да ти дадат едри банкноти. 

Китай е сред местата, на които може да гушкаш панди в естествения им хабитат или пък да обикаляш исторически забележителности на хиляди години. Шанхай определено е неговият най-многолик град. Той е запазил традициите и кухнята си, но е усвоил и модерното от всеки новодошъл. Сякаш се простира на граничната линия между вечно бързащия Запад с неговите небостъргачи и спокойния Изток, пленяващ с градини и тишина. 

Ето и какво сподели нашия Go Agent в Ухан (Китай) – Йолина Василева

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *