Сини спомени от лятото, което няма да се върне

Summertime sadness или колко сладък е споменът за края на лятото

0 коментара Сподели:

В една хубава песен се пееше, че “лятото е само наужким, замирише ли на печени чушки”. А какво е то, ако на терасите вече пекат зарзават, но навсякъде се носи ухание и на смокини и фрапета? 

Ставам и лягам с компютъра, преди това бях неразделна с конспектите. Ходя от задача на задача, от среща в среща и докато се обърна – станало първи август. И всяко лято така, същото усещане е и през уикендите. Оставяш всичко за “по-натам”, а накрая се чудиш кое по-напред. Забави за малко темпото, дай си почивка, сипи си по едно. Или две.

Виж повече: Негово величество, август!

Обещавам, че времето ще започне да тече различно. Едно такова по-бавно, лежерно и спокойно. Ще ти позволи да му се насладиш във всяка наносекунда и ще те вдъхнови да си почиваш… активно.

Казват, че август бил следобедът на годината. Това за мен обаче носи леко негативно послание – затова бих оприличила осмия месец на неделята на лятото. 

Позволяваш си да поспиш до късно, често хапваш брънч на раздумка и успяваш да свършиш онова, което все не остава на фокус. Отиваш на места, за които иначе нямаш време и възможности. Пиеш си кафето бавно, а понякога минаваш направо към по-твърдите неща. Август с неделен привкус е за семейството и приятелите, за моретата и планините и за всичко любимо в зелено-синята гама.

Започвам ударно и се прибирам само за да замина пак. Прехвърлям снимките на компютъра си, пускам няколко перални, докато наваксвам с музиката и галериите. А имам и от двете по мнооого. В багажа слагам хамак, сламена шапка, къси панталони, тениски, дъждобран (че знае ли се) и две рокли. Връзка банани и сламка за плажа. Ключовете, портмонето, зарядното… Телефона. Благословени сме с модерните технологии и това, че всичко е хем на един клик от теб, хем 5 в 1 – за сметка на едно време, когато калкулатор, mp3-ка, крачкомер, компютър и най-вече фотоапарат бяха абсолютно отделни неща.

От Samsung ме предизвикаха да поприкюченствам с новия Galaxy S10+ и да споделя с вас резултата.

Супер телефонът беше с мен по линията село – планина – град – басейн – море в разбъркана последователност,.Тук ви показвам 10 кадъра, заснети с магическата му мултикамера (означава, че е снабдена с директно вграден пълен комплект обективи), с която исках да уловя различните проявления на синьото. Защо точно синьо и защо точно 10 кадъра? Защото синьото е проявление на истинската свобода, а тази година Samsung отбелязват 10 години лидерство в иновациите с десето юбилейно издание на култовата си флагманска серия Samsung Galaxy S10.

Прелестните Родопи

Районът на Огняново, в частност селата Ковачевица и Лещен, са страхотно бягство за по-дълъг уикенд. Съчетава се с басейни с минерална вода и гурме туризъм в лещенската кръчма. Пренасяш се в декор на възрожденски филм, а небето разсърдено надвисва над теб, за да драматизира допълнително. 

Ако разполагаш с повече от дълъг уикенд, задължителни спирки в областта са Банско (летния джаз фест), слънчево изкачване на върховете Полежан и Безбог над Добринище и пътеката над Разлог… за разпускане. А ако си ентусиаст като мен и преоткриваш романтичната си страна, дай шанс на теснолинейката, която минава оттук. Алея “Стъпалата” в Разлог бе непредвидена, приятно спонтанна спирка – разходката в градския парк ни отведе към тематична фотоизложба с панорами. Малко чудене, малко търсене в интернет и половин час по-късно вече протягахме уморени крака на дървените шезлонги на върха и усещахме прохладата на вятъра там горе – където си заобиколен на 360 градуса от Родопи, Пирин, Рила.

Виж повече: Август преди девет лета

Южното море

Превключвам на режим “море”, защото зная, че всяка година по същото време мястото е едно и също. Нетърпеливо потропвам на предната седалка при табелата на входа на Бургас и търся бриза. Дестинацията е къмпинг Арапя. Свежият въздух ме вдига още на следващата сутрин, защото според правилата на лятото броят на изгревите ти трябва да е поне колкото залезите. Партитата до изгрев слънце оставям за друг ден, отдавам се на йога и слънчеви поздрави. Компания ми правят ранобудните чайки, водолазите и рибарите с въдиците. Настройвам професионалния режим на камерата, за да уловя едва доловимите сутрешни лъчи и меката светлина на Златния час.

Градски ритъм

Предизвикателството да заснема своето синьо лято ме отвежда до непознати скали и плажове на къмпинга, защото се чувствам като търсач. Русалствам до моряшките лодки, срещам невиждани хоризонти в преследване на необятното синьо пред мен. Тук откривам fish-eye опцията и удоволствието да улавям света си става още по-голямо!

Камерата на S10+ се опитва да достигне възможностите на човешкото око и нетърпеливо човъркам настройките, за да обхвана колкото може повече от пейзажа.

Там, където водата и небето се срещат, стават едно и пращат поздрави. 

Неделя следобед е. Зная какво ме очаква утре и не искам да си тръгвам – броя вълните и рисувам борчетата с поглед, докато измислям нов маршрут за града. Отпуската изисква както подобаващо количество книги и сериали, така и срещи и дълги разходки из града. Софиянка съм – обичам столицата и истински се наслаждавам на компанията ѝ – само ние двете. Улиците са (почти) празни – и те го раздават августовски. Решавам, че ще обиколя по-далечен квартал – Лозенец. Тематично посвещавам обиколката на маршрута на емблематичния трамвай № 10. Уви, не такъв, какъвто го помня от детството си. Галерията на Водната кула, спирката на ул. „Вишнева“, пазарчето на Римската стена, къщите на любими писатели и творци, „Графа“, „Алабин“. Zoom-вам напред, за да различа силуетите на сградите в подножието. Аристократичният полъх на Лозенец ме напуска и отново потъвам в градската джунгла.

Виж повече: Новото начало в края на лятото

Свечерява се, а утре е нов ден. Август ще залезе, ще те остави задъхан от последните летни моменти и ще побърза с жълто-оранжевите палитри. И няма нужда от допълнителни филтри, за да го пресъздам пред теб – минимален едит и няколко режима на standby, за да го запечатам такъв, какъвто е – разнолик и неподправен. 

А на финала аз съм с два нюанса по-тъмна кожа, назад с поне 3 GB кадри на всеки 10 дни и шепа слънчеви спомени. 

Наистина ли си отива лятото?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *