Щастието е в малките неща

5 лесни начина да подсилим имунната си система през зимата

  • 05.12.2013
  • от Мария Христова

В разгара на студените месеци ти даваме няколко идеи как да подсилиш имунната си система, за да се радваш повече на приятните страни на зимата и да промърморваш по-малко заради някои нейни да ги наречем... неудобства.
 

ФРЕШ ОТ ЦИТРУСИ


Един от най-приятните и вкусни начини да подсилим имунната си система е редовното консумиране на плодове с високо съдържание на антиоксидантния витамин C. Най-добре е да се избират сезонни плодове, за да са с най-голямата си концентрация на полезни витамини и минерали. Сега подходящи са цитрусите, от които имате богат избор: леко горчивия жълт или по-сладкия розов грейпфрут, райската ябълка – кръстоска между портокал и грейпфрут, жълтия лимон, също ароматния лайм, мандарините, всички видове портокали, помело и др.


ЛИСТНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ - СЕЗОННОТО ЗЕЛЕ


Освен освежаващите и пълноценни фрешове, отличен начин да си набавите витамин C е чрез зелето, поради което някои го наричат „северен лимон“. Съществуват над 100 вида зеле, като в цветното и брюкселското се съдържа два пъти повече витамин C от съдържанието в портокалите и лимоните. Витамините (A, B1, B2, B6, C и др.) и микроелементите са концентрирани в кочана и най-горните листа. Зелето има детоксикираща и пречистваща способност, изключително полезно е за храносмилателната и за сърдечносъдовата система.


МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ


Още в древността е било известно, че медът повишава жизнената дейност на организма и неслучайно е бил основна съставка в амброзията – храната на боговете. Заради съдържанието на органични киселини и ензими той подобрява храносмилателните процеси и е добре да се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица, разтворена в чаша хладка вода 1–2 часа преди хранене. Медът и пчелните продукти – пчелен прашец, пчелно млечице, прополис, са богати на минерални вещества, сред които най-ценни за кръвотворенето са желязото, цинкът, медта, магнезият и кобалтът. Те са богати на витамини – B1, B2, B6, B12, PP, фолиева киселина и др., като B2, или рибофлавинът, е около 16 пъти повече, отколкото в кайсиите и ябълките.


РИБА


Хранителните експерти съветват да се консумира риба поне 2–3 пъти седмично, чрез която ще си набавяте първокласен протеин, важни витамини и минерали. Най-предпочитаните, особено от децата, са рибите, които спадат в графата „бяла“ риба, заради крехкото им месо. Те не са мазни и са отличен избор за хора, които се стремят да намалят теглото си, като в същото време ги зареждат с протеин, важен за ефективността на тялото.
Всички риби са полезни, но т.нар. „мазни“ са основен източник на полиненаситени мазнини, като омега-3, която спомага за превенция на артериални запушвания и намалява риска от сърдечни болести и проблеми.


ЛАКТОФЛОР


Лактофлор BIOPLUS е синбиотик, съчетаващ едни от най-важните бактерии, влияещи благотворно на здравето и имунната ни система. Създаден от изцяло натурални съставки, той включва 4 уникални щама – Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus и Bifidobacterium sp, в комбинация с фибри (инулин – добити от корените на цикорията).  Точно тази комбинация в Лактофлор BIOPLUS съдейства за подобряване баланса на чревната флора, като се грижи за превеса на „добрите бактерии“ vs. лошите, особено след терапия с антибиотици.

Известно е, че има натурален хранителен продукт, съдържащ ценните бактерии, а именно киселото мляко. Разликата е, че полезната част от киселото мляко е твърде малка, а останалата е неутрална за човека и като добавим външни фактори като активния начин на живот и това, че все по-често се храним непълноценно, ситуацията изглежда по друг начин. За сведение в една-единствена капсула Лактофлор БИОПЛЮС се съдържат 2 милиарда жизнеспособни млечнокисели пробиотични бактерии.


Специалната комбинация от пробиотиците, а именно бактериите, които осигуряват баланса на чревната микрофлора, и пребиотиците, фибрите (извлечени от корените на цикория), които подпомагат благотворния ефект на първите над 10 пъти, правят Лактофлор БИОПЛЮС синбиотик. Ето защо приемът на продукта  БИОПЛЮС е така важен за ежедневната ти добра диета не само като средство за засилване на  имунната защита и добрия баланс на чревната микрофлора, но също така за по-сияен тен на кожата на лицето и дори регулирането на теглото.

С други думи – пробиотиците са ключът към доброто здраве и възможността да се чувстваме по-здрави и по-красиви.