Explore Bulgaria: София, каквато не сме я виждали

Българската поредица на National Geographic EXPLORE BULGARIA на обиколка в София следващата сряда

  • 07.10.2017
  • от редакторите

„И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна, тогава защо ли без тебе не мога – ти, София, моя любов и тревога…“, се пее в една песен за любимата ни столица. Освен на столичани и туристи София е спечелила сърцето и на екипа на National Geographic България и за четвърта поредна година те ще отведат зрителите по-далеч, отвъд познатото с поредицата Explore Bulgaria, този път изцяло посветена на София. Премиерата на новия, четвърти сезон е в сряда, 11 октомври, от 21:30 часа.

Новият сезон е фокусиран върху различни от познатите досега теми, развива се в нов формат и е заснет единствено в София.

Шестте епизода изследват софийски тайни, разбулват популярни градски легенди и ни срещат с малко известни, но колоритни представители на съвременната градска култура в столицата. Къде ли е отвел екипа на  National Geographic прекрасният ни град?

Софийската експедиция води журналистът Драго Симеонов. Неговото любопитство и пристрастеност към фактите ни разкриват Женския пазар,  Битака, минералните бани, Киноцентър „Бояна“ и дори Витоша по нов, изненадващ и непринудено забавен начин. Драго се среща с експерти и местни, които споделят малко познати истории и факти от историята, градоустройството, природата и културата на града. По време на софийската експедиция Драго е поставен пред изпитания – от екипа и от хората, с които се среща, и непрекъснато подлага на тест не само представите си за София, но и границите на собствените си възможности. Различните задачи, с които се справя, дават възможност на зрителите да се потопят в преживяванията му и да открият забравени традиции и нови начини на живот на софиянци.

На предпремиерната прожекция само за медиите своите лични впечатления и очаквания споделиха още Драго Симеонов, режисьорите на продукцията – Борис Мисирков и Георги Богданов, и драматургът Георги Тенев, сценарист на Explore Bulgaria – София.

Нека не забравяме, че когато променим вътрешния си поглед, се променя и светът навън. Какво ли ново ще открием за познатите ни улички, пазари и площади в София, когато ги погледнем през чужди очи? В приятно напрежение очакваме четвъртия сезон на Explore Bulgaria.

Виж какво още те очаква по телевизията през октомври.