Обиколи света с Go Guide: Дубровник

Този, който търси рая на земята, трябва да посети Дубровник

0 коментара Сподели:

Дубровник е онази гореща любов, чийто спомен топли и в най-студените дни.

Наричан още „Перлата на Адриатика“, градът наистина е бижу, до което, докоснеш ли се, приисква ти се да прибереш в малкия си джоб и да превърнеш в любим аксесоар. Още първите стъпки в стария град те пренасят в миналото, което и до днес е така добре съхранено, въпреки че Дубровник отдавна се е превърнал в туристическа дестинация. Лекият морски бриз носи ухание на солена вода и те приканва да навлезеш още и още по-навътре в магията на града.

Тесните улички водят в различни посоки, всяка от които крие своята история,

всяка от които чака теб, за да напишеш нова, своя. Животът сякаш кипи и е спрял едновременно – въпреки наплива от туристи възможността да се усамотиш на някоя пейка с изглед към морето или да седнеш в някое от безбройните малки кафенета и да се насладиш на чаша ароматно кафе, която, смесена с уханието на море, има силата да спре времето.

Ирландският драматург Джордж Бърнард Шоу възкликва при посещението си в града през 1929: „Този, който търси рая на земята, трябва да посети Дубровник“. Въпреки че според мен залезът е красив навсякъде, тук залезите са неописуеми. Последните слънчеви лъчи вечер нежно падат върху крепостните стени, галят морския бряг и последните посетители в кафенета и сладкарници

разтапят с целувка сладоледите им и се сбогуват с тях до следващото утро.

Разхождайки се по малките улички, преоткриваш цели исторически епохи, запечатани във фасадите на готически, ренесансови и барокови къщи и дворци. Неслучайно тук се снимат епизоди на Game of Thrones, чиито любители могат да закупят сувенири от многото магазинчета на GOT, скрити из града. Освен всичко това Дубровник крие възможност за бягство от урбанизацията с уникалната си природа, девствени плажове, скалисти брегове, които откриват зашеметяващи гледки и защитени местности.

Островът Локрум, намиращ се само на половин километър от Дубровник, примамва със своята зеленина и девствена природа.

Обявен за природен резерват, островът крие екзотични растения, различни видове птици и дребни животни, които необезпокоявано се разхождат край туристите. Напълно възможно е да се почувствате като Алиса в Страната на чудесата, попадайки в тази огромна райска градина. А когато напълно спокоен заек ви пресече пътя, погледне ви многозначно и продължи забързано, сякаш закъснява, точно като Алиса, ще почувствате желанието да го последвате към някое тайно място. Корабчета пътуват до там на всеки половин час от старото пристанище, като разстоянието се взема за около 15 минути.

Вечер Дубровник е магия.

Кара те да се чувстваш като Оуен Уилсън в „Полунощ в Париж“ – преоткриваш града и себе си, правейки огромни скокове в минало и настояще. Вечер Дубровник пише любовни истории не само между влюбени, но и между себе си и своите посетители. На сбогуване не рони сълзи, целува те с онази жарка слънчева любов и знае, че отново ще се върнеш.

Виж още красиви места из България, които си струва да посетиш.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *