Интелигентен дизайн

ТОП 8 на най-красивите модерни сгради в света

  • 01.09.2013
  • от Панайот Савов – Пано

Когато добрите сгради са отправни места за технически иновации, говорим за най-великите производствени, научни и здравни центрове на света. Те често грабват с мащаб, друг път с уникални форми, а понякога дори само с концепция. Представяме ви класация на най-забележителните високотехнологични комплекси, проектирани от иконите на съвременната архитектура.

8. ROSE CENTERFOR EARTH AND SPACE, НЮ ЙОРК
POLSHEK PARTNERSHIP ARCHITECTS
СНИМКИ: FREDERICK PHINEAS & SANDRA PRIEST ROSE CENTER FOR EARTH & SPACE

изкуство, архитектура

Нещо като американски вариант на Земята и хората, но с вековна история, по-богата програма и колосален дизайн. Джеймс Полшек разчита на правилни геометрични форми, в чиито обеми намира място за планетариум и зала, разказваща със съвременни средства теорията за Големия взрив. Поредица от тематично свързани изложби пък прави плавна връзката между стъкления куб и по-старите звена на комплекса с обща площ от 335 000 m².

 

7. BREMBO TECHNICAL CENTRE, БЕРГАМО
ATELIERS JEAN NOUVEL
СНИМКИ: PIETRO SAVORELLI

изкуство, архитектура

Червеният километър – така Жан Нувел нарича центъра за висококачествени спирачни системи Brembo, тъй като той представлява лаконична алуминиева лента с дължина 1 km, успоредна на магистралата Милано-Венеция. Освен че се вижда отдалече, червената лакирана ивица играе ролята на защитна стена срещу шума от пътя, зад която откриваме спокойствието на работния процес, организиран в приятна паркова среда.

 

6. NESTLÉ CHOCOLATE FACTORY, ТОЛУКА
ROJKIND ARQUITECTOS
СНИМКИ: ROJKIND ARQUITECTOS

изкуство, архитектура

Всъщност „червото” с полезна площ от 634 m² включва само онази част от фабриката, предвидена за посетители. Приютява музей, нагледно обясняващ производствения процес. Мишел Рохкинд оправдава формата с детската таргет група, която без съмнение е най-многобройната. По принцип покриващата LT ламарина е студена и индустриална, но решена в червено и отлепена от терена, е като упражнение по оригами с опаковка от KitKat.

 

5. PHAENO SCIENCE CENTER, ВОЛФСБУРГ
ZAHA HADID ARCHITECTS
СНИМКИ: WERNER HUTHMACHER

изкуство, архитектура

Когато през 1867г. Моние е патентовал стоманобетона, едва ли е предполагал какви здания ще се ваят от него. Научният център на Заха Хадид е загадъчен и пряко атакува любопитството и жаждата у всеки да открива. Посетителите срещат сложен образ, основан обаче на проста система на конструктивна и функционална организация. Мостът към музея на Фолксваген определя комплекса като контекстуален, което е най-силният му урбанистичен аспект.

 

4. CANCER CENTER, АМСТЕРДАМ
MVRDV
СНИМКИ: ROB ‘T HART

изкуство, архитектура

В Холандия знаят какво точно значи дизайн и го изпълняват като по учебник – с конкретен набор от елементи. В случая това са 256 идентични метални кутии, заграждащи около 6000 m² за целите на медицински кабинети и лаборатории. Центърът е проектиран като временна постройка, развита във височина, а цветовете на контейнерите са контрастни, за да привличат вниманието на потока от близката магистрала върху предмета на дейност на комплекса.

 

3. REHABILITATION CENTЕRAINBERG, ФОРАРЛБЕРГ
SARAH SCHNEIDER
CG ИЗОБРАЖЕНИЯ: SARAH SCHNEIDER

изкуство, архитектура

Дипломна работа, изготвена под ръководството на концептуалния архитектурен гуру Грег Лин като възстановителен център за 50 души някъде в австрийските Алпи. Засега няма изгледи да бъде реализирана, но меките органични форми, силната идея за връзка между природа и технология, изразена с калиграфска метафора и орнаментен подход, й осигуряват място в настоящия списък – красивите мечти трябва да бъдат подкрепяни.

 

2. MCLAREN TECHNOLOGY CENTRE, УОКИНГ
FOSTER + PARTNERS
СНИМКИ: MCLAREN GROUP

изкуство, архитектура

Класацията не би била адекватна без сър Фостър, който във всеки свой проект решава по един принципен проблем. В комплекса на McLaren в Англия, например, успява да накара 900 работещи – иначе обитаващи 18 разпръснати сгради, да обикнат новата си месторабота. Още внушителни числа: РЗП от 57 000 m², 5000 t стомана за конструкцията и езеро с 50 000 m³ вода, което освен че завършва сградата визуално, играе главна роля за климатизацията й.

 

1. BMW PLANT, ЛАЙПЦИГ
ZAHA HADID ARCHITECTS
СНИМКИ: HÉLÈNE BINET

изкуство, архитектура

Производствената база на BMW в Лайпциг нямаше да е същата без своя централен нерв или елемента, проектиран от архитектите като главен. Това е единственото динамично звено в целия комплекс, изразено с визуално срязване – връзка между партера и първия етаж. В качеството си на разпределител сградата улавя, интегрира и направлява потоците от работници, като премахва функционалното зониране в себе си като термин изобщо. Такъв новаторски подход очевидно заслужава новаторски дизайн.

А знаеш ли кои са най-красивите метро станции в света?