Puzzling World

На границата между илюзията и реалността

  • 11.08.2013
  • от Косара Бахарова

Създаден от Стюарт Ландсбъро, Светът на пъзела е атракция, която вече над 35 години забавлява своите посетители. Намиращ се в Нова Зеландия, този антипод на действителността е изумителна паралелна реалност, напомняща за магическия свят на Алиса, но с разликата, че в него вие сте главните герои, без майтап!

 

ПЪЗЕЛЪТ

Светът на пъзела, Нова Зеландия

Ако вече сме загъделичкали любопитството ти, може да откриеш вълшебния свят на Пъзела, сгушил се на 7 акра земя между спиращите дъха езера в южната част на Нова Зеландия. Потапяйки се в него, това което ще ви впечатли, е абсолютно шантавата му архитектура. Едно от първите неща, които ще видиш, е странната кула Уанака, която подавайки се от земята, някакси е балансирана на завидните 53 градуса!

 

ЛАБИРИНТИТЕ

Светът на пъзела, Нова Зеландия

Друга впечатляваща част от Пъзела е един от първите модерни лабиринти в света, представляващ шантав пъзел, разположен на километър и половина площ и снабден с всевъзможни препятствия. За да го преминеш без много лутане и да излезеш от него, ще ти трябват от 30 мин. до един час. Разбира се, създателите му са предвидили и аварийни изходи за всички посетители с ограничено време или нямащи достатъчно търпение и енергия. Лабиринтът е голямо предизвикателство, което преминеш ли веднъж, чувството за постигнат успех е неописуемо!

 

СТАЯТА НА ПРЕСЛЕДВАЩИТЕ ЛИЦА

Светът на пъзела, Нова Зеландия

Сама по себе си всяка стая в Пъзела е една илюзия. Влизайки, пътят ви минава през зала, в която има огромна холограмна колекция от 3D изображения, разположени по стените. Стаята напреследващите лица представлява място, където 168 огромни модели на известни лица са там, за да ви преследват с поглед. Тази стая е сътворена, за да покаже, че е напълно възможно чрез игра с ляво и дясно, горе и долу да се създаде една илюзорна представа за действителността.

СТАЯТА НА ИЛЮЗОРНАТА ПЕРСПЕКТИВА

Светът на пъзела, Нова Зеландия

Техниката за пресъздаването на големи и малки хора в тази стая е била използвана и при заснемането на филма Властелинът на пръстените. Въпреки че гледайки през прозореца, стаята изглежда напълно нормална, реално формата ѝ е деформирана и нарушена. Ако решиш да посетите тази зала, трябва да се подготвиш, защото ще загубиш ума и дума, когато видиш как височината на твоите близки, разхождайки се вътре, започне да се променя от тази на лилипут до размерите на великан. Истината е, че стаята е с много голям наклон и е под ъгъл от 15 градуса. Странното е, че когато влезеш вътре, илюзията е толкова силна, че всичко ти се струва нормално и е невъзможно да те убедят, че наистина се разхождаш по толкова голям наклон.

 

ПОЧИВКАТА

Светът на пъзела, Нова Зеландия

Кафенето е мястото, където може да седнеш за малко да си починеш и да опиташ от чудатите вкусотийки, напитки и леки закуски. Всеки от служителите ще ти разкаже подробно за всички пъзели и възможности за забавление, за да не пропуснеш нещо. Най-интересното в кафенето обаче е таванът, който представлява гигантски калейдоскоп.

 

ДВЕТЕ НУЛИ

Колкото и странно да ви звучи, на тръгване не забравяй да посетиш и обществените тоалетни. Не, не се шегуваме! Те наистина са забавни и заслужават да си направиш поне една снимка в тях. Освен обичайните мъжка и дамска тоалетна има и трета, която е в римски стил с типичните стенописи, пресъздаващи атмосферата на това място преди векове... Мда, ще се въздържим от обяснението какво точно се случва тук, тъй като  снимките са повече от красноречиви...

 

ОБРАТНО КЪМ РЕАЛНОСТТА

Когато дойде време да си тръгваш, със сигурност ще ти бъде трудно да се разделиш с чудноватия Свят на пъзела. Единственото, което може да те утеши, е възможността освен всички снимки и спомени, запечатали се в съзнанието ти, да отнесеш и част от магическия свят на Puzzling World със себе у дома. Това може да го направиш в специалния магазин за подаръци, където се продават всякакви дървени пъзели, семейни игри, илюзорни пощенски картички, тениски и още много странни неща, подходящи за всички възрасти. Ако случайно нямаш място в куфара си – въобще не се притеснявай! От магазина предлагат всякакви видове пощенски, куриерски и онлайн услуги. Така че, ако си решил да се потопиш в света на илюзията и лабиринтите, ти пожелаваме наслука, и внимавай, когато си тръгваш, да съумееш да запазиш обективната си представa за реалността, в която всички живеем.