Между небето и земята

Най-красивите храмове в света

0 коментара Сподели:

Храмовете винаги са били свещено място за преклонение, възхищение и смирение.

Те винаги са красиви, пищни и колоритни архитектурни обекти. Но не всички храмове са такива, каквито сме свикнали да ги виждаме. Има толкова футуристични, мистични и странни сгради по света, които противно на очакванията ни са храмове. Те не само учудват с нестандартните си материали, форми и места, на които са ситуирани, но и ни пренасят в един различен свят на надежди и мечти. В следващите редове те пренасяме в света на тези нестандартни храмове, но докосвайки се до тях, не забравяй, че именно те са проводника между света, в който живеем и този, който вярваме, че ни очаква след смъртта. И преди да прекрачиш прага на някой храм, следващият път се замисли за това какъв си, какъв искаш да бъдеш и какво правиш, за да си по-добър и да живееш в един по-красив свят…

ПАРАКЛИСЪТ НА СВЕТИЯ КРЪСТ
Седона

архитектура

Разположен между червените скални кули в Седона, Пaраклисът на Светия кръст разкрива невероятна гледка, особено при залез слънце, което го превръща в атракция за всички посетители. Историята му датира още от 1942 г., когато Marguerite Bruswig Staude отива на екскурзия до Ню Йорк. Там тя под определен ъгъл видяла фигурата на кръст в новостроящата се Empire State Building и се вдъхновила да построи църква на базата на този дизайн. Завършен през 1956 г., и днес параклисът е пример за модерната архитектура със своя огромен прозорец, издигащ се напречно зад олтара. Параклисът е отворен от понеделник до събота от 9 до 17 ч. и в неделя от 10 до 17 ч., а входът е свободен. Оттук може да си купите прекрасни сувенири, предмети и кръстове, изработени от местни камъни. Всяка година местността е посещавана от над 4 млн. посетители и няма да съжалявате, ако станете един от тях.

ХРАМЪТ TA PROHM
Камбоджа

архитектура

Ако се чудите откъде ви е познато това място, отговорът е – от филма Лара Крофт, тъй като част от сцените са заснети именно тук.Храмът е построен в края на 12 в. и до днес не е реставриран. Дърветата, които са били вградени в него вместо греди, днес го поддържат да не се разпадне и чрез внушителните си размери му придават мистично и божествено излъчване. Според местните неслучайно е избрано точно това стратегическо място с растителност, където от чакъл да се издигне божествения Ta Prohm, който в мига, в който го зърнете, ще ви пренесе в друго измерение на чувства и мисли, карайки ви да се замислите за величието на майката природа и колко беззащитни са всички човешки същества пред нея.

ХРАМЪТ ЛОТОС
Ню Делхи, Индия

архитектура

В сърцето на оживената столица на Индия – Ню Делхи, се издига величественият храм Лотос. Той пленява въображението и като гориво за любопитството привлича към себе си местни жители и туристи. Не е тайна, че разположеният на цели 26 акра земя храм на поклонението, е една от най-сложните конструкции в света. Храмът Лотос е конструиран през 1986 г. от иранския архитект Фариборс Сахба, който го построява с помощта на 800 техници, майстори, инженери и работници. Зданието се състои от 3 етажа във формата на 9 венчелистчета, които са изработени от бетон и са облечени в бели мраморни панели. Девет са и басейните, които обграждат храма и изобразяват зелените листа на цветето лотос. През 1987 г. храмът Лотос е награден за високи постижения в религиозното изкуство и архитектура, а година по-късно получава и втора международна награда за структурен дизайн. През 1990 г. печели името си на една от най-фините бетонни конструкции, а през 2000 г. е наречен Тадж Махал на 20 в. заради насърчаването на хармонията на хора от различни нации, религии и прослойки до степен, ненадмината от никой друг архитектурен паметник в света. Както всички бахайски домове храмът е отворен за всички без изключения. За 2002 г. Лотосът е бил посетен от 50 млн. посетители, което го нарежда сред най-посещаваните сгради в света, дори и пред Айфеловата кула.

ХРАМЪТ НА ПРОШКАТА
от Дейвид Бест

архитектура

Дейвид Бест е художник и скулптур, известен със своите огромни храмове, конструирани от шперплат и всякакви изхвърлени материали, от които се правят играчки. Последното творение на Дейвид е Храмът прошка, който построява през 2007 г. Идеята му е на едно място да се съберат хора от цял свят, които да оставят своите послания, проблеми, грешки, или просто да излеят мъката си върху лист хартия, или директно по гредите и стените на храма. Има и ентусиасти, които оставят част от неприятните си спомени тук под формата на касетки, записи, снимки, дрехи и какво ли още не. Оставяйки тези парченца от пъзела на  своя живот, хората се молят за прошка и, отърсвайки се от нежеланите емоции или неприятните спомени, пречистват душите си. Странен метод, но явно работи, имайки предвид тълпите хора. Има и такива, които идват само да позяпат и да се дивят на всичко, което другите са преживели… След като Храмът на прошката се препълни с послания и предмети, той се изгаря, и с него си отива цялата болка на всички, дошли дотук, за да поискат прошка от собствената си съвест или своите близки.

ХРАМЪТ НА НАДЕЖДАТА
от Марк Грийв

архитектура

Храмът на надеждата е странен, красив и мистичен, колкото и надеждата, живееща във всеки един от нас. Храмът е създаден от Марк Грийв с идеята това да бъде място, където всички да могат да идват и да оставят своите съобщения, мисли и чувства в писмена форма в памет на близки хора, които са загубили. Странните кули са построени от дървени обръчи и материали, малки еднакви парчета бял плат, и всяка кула е вариант на тема от криви. Между символичните кули, напомнящи на фентъзи свят от друга планета, има малки пътечки, по които разхождайки се, човек има усещането, че е попаднал в друго измерение на реалността.

ХРАМЪТ WAT RONG KUNG
построен от Чалермчай

архитектура

Wat Rong Kung, наричан още Белият храм, е същински архитектурен спектакъл по средата на нищото. Сътворен от художника Чалермчай Коситпипат в продължение на 13 години, храмът е ситуиран върху 6 акра земя, върху които има несметни количества огледално стъкло и бяла боя. Мостът, минаващ над реката е изваян от гротескови фигури на греха и страданието. За разлика от повечето будистки храмове, които отдават почит към Буда чрез цветни рисунки на лотуси, то тук нещата са различни. По време на обиколката ви из Белия храм ще има да се чудите и дивите на чудовищата, стенописите, стотиците свещи по пътеките, които сякаш са изскочили от деня на Хелоуин. Ще се стъписате от хилядите гърчещи се ръце и други части на тялото, подаващи се от земята, както и на рисунките по стените, изобразяващи проститутки и различни герои… Входът е безплатен, а в съседство има магазин за подаръци, от който може да си вземете чудновати щамповани тениски за спомен, бутилка със сок Мао, както и мед с прясно пържени червеи…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *