ТРИМАТA ОТ APE MEN И ВИДЕОТО, КОETO ХАРЕСАХА ЧАК ОТ UNIVERSAL

Най-добрия бг клип, който сме гледали напоследък. Pictionary, което трябва да видиш

0 коментара Сподели:

Любомир Игнатов - cargocollective.com/lyubomirignatov

Повод за този разговор с Борис Чеширков, Иво Чалъков и Петър Съмналиев стана новото им видео към парчето Picnionary, по което всички полудяхме. Парчето също "кърти". Абсолютна рядкост е да се изкефиш толкова много на български музикален клип, особено на алтърнатив банда. (Да ни прощават засегнатите, ако има такива, просто мнение.)

А ако не знаеш за APE|MEN, то поне се надяваме да си чувал за Gravity Co. E, това са същите агенти, но с новия си проект. (За разбирачите – изобщо не нов проект.) Доста различен, ние лично много повече харесваме маймунската идея. Някак си е по нашият саунд, но това е лирично отклонение. Без да ти губим повече времето – гледай видеото, виж за какво говорим, а после прочети интервюто, има прелюбопитни неща.

Да започнем от името на бандата. Това, че се казвате АPE|MEN, има ли нещо общо с парчето на The Kinks – Apемаn

Борис: Kinks са от великите герои, но от друга епоха, ние залитаме по настоящето. APE|MEN, защото е модерно да си супергерой. А и често с маймуни се разбираме по-добре, отколкото с хора.

Къде снимахте това жестоко видео? Коя беше любимата ви част около снимачния процес?

Петър: Както се вижда, една част е в Ботаническата градина, нашите кадри са в един бар. Всичко беше в рамките на не знам дали има и двадесет и четири часа. Може би най-любимата ми част е, че всичко мина абсолютно по план и без никакви спънки. 

Борис: Видеото е жестоко. Любим момент – като разбрахме, че няма да се налага да бъдем актьори.

Чия беше идеята за него?

Борис: Подозирам Деметри Василев, режисьора на клипа. При първата ни среща много разпалено разказваше за анимираните цветя. Ние, естествено, му повярвахме. Той ни отвори по една хипстерска бира. Останалото е история.

Кой снима и как се казва главният герой в клипа?

Борис: Пацо е емблемата на клипа. Андрей Андреев е зад обектива. Цялата продукция е на nulla.tv. Анимациите са авторски на Аспа и Наско. Разбираме, че екипът се издирва от Universal, за добре свършена работа.

Иво: Та така, студио NULLA за парче от ZERO… явно няма нищо случайно.

Някои от кадрите ми напомнят за сериала „Декстър“. Откъде дойде вдъхновението?

 Иво: Мисля, че ще ти трябва отделно интервю с режисьора.

Разпознахме няколко столични герои като Александър Първанов – Шута в клипа? Кой е отговорен за жестокия кастинг?

Иво: Щом разбрах, че и Шута е, в клипа вече бях сигурен, че ще се получи яко – нещо като добра поличба. И безкрайно убедителен е в ролята си… Върнах му жеста със соло в парче на Piranha.

Проектът ви APE|MEN дава заявка да стане дори по-успешен от Gravity Co. Как мислите?

Иво: За мен и двете групи са нещо супер специално, макар и по много различен начин. Но след Gravity добре знам, че ,,успех'' е много, много относително нещо. Вярвам,че АPE|MEN тепърва ще бъдат оценени – от точната публика, разбира се. Изобщо не целим  да се харесаме на всеки.

Борис: Две различни групи, в две различни ери за музиката. APE|MEN не гони успехите на Gravity Co.

Петър: Още ми е трудно да разбера какво означава 'успешен' в контекста на българската музикална действителност.

Как се оцелява на българската алтернативна сцена?

Петър: Не мисля, че на този етап има свирепа конкуренция между бандите, така че да се налага да се пазим един от друг или от нещо/някой, който да иска да завземе „бизнеса“.  Даже е доста приятно да си част от това.

Борис: С чувство за хумор и публика. Осъзнавам, че е трудно да имаш и двете, но поне в България няма излишък на комични сцени.

Иво: Честно, не знам. Права си, че някой може да умре от скука.

През 2015 издавате EP като APE|MEN  – Zero, a дебютно видео към сингъла Cash e режисирано от Рушен Видинлиев. То също е мега добро по скромното ми мнение. Та как избирате с кой режисьор да работите? И режисьорът трябва ли да ви е фен?

Борис: Руши беше първото ни желание, защото има различно виждане, което не се преподава в НАТФИЗ. Нищо против останалите професионалисти, просто и ние не сме от Консерваторията.

Иво: Разчитахме на мнението му и се доверихме. С Pictionaryе по-различно: от nulla.tvимаха конкретна идея за точно това парче, когато ни се обадиха. 

Смятате ли да пробивате зад граница и няма ли да си организирате някое турне?

Иво: Ясно е, че не описваме балканската реалност и не се вписваме в онова, което тук масово се слуша вместо музика. Бихме пътували и свирили непрекъснато, но никой от нас няма идея как се организира турне. Разбираме от други неща.

Борис: APE|MEN е създадена за фестивална група. Имаме всякакви амбиции, някои са реалистични. Иначе EP-то ни се повъртя по две дузини колежански радиостанции в Щатите, получихме доста сериозни рецензии от водещи музикални блогове и видеото за CASH беше откроено като най-свежо за деня от водеща платформа за инди клипове Rormix.

Кои български нови банди бихте отличили?

Петър: Hayes&Y, Mazut.

Иво: Бих отличил още ТubeHedzz, Comasummer, Casual Treesome.

Борис: Делим репетиционна със Saint Electrics. Делили сме репетиционна с „Остава“. Харесваме Hayes&Y.

А какво слушате напоследък? Препоръчай едно-две нови неща.

Петър: Fear Factory “Genexus”.

Борис: В момент съм някъде между The Underground Youth и Shearwater. Sunflower Bean са свежи, както и евъргрийните Iggy Pop и Josh Homme (QOTSA) с новия им Post Pop Depression.

Имате ли шеф на групата и как си разпределяте работата вътре. (Има се предвид как върви работният процес.)

Петър: Би било полезно в някои ситуации да имаме някой с неоспорим авторитет, особено в тези, в които всеки един от нас е убеден, че работи с идиоти.

Борис: Иво се прави на шеф, когато става дума за репетиции и записи. Петър се прави на шеф в постпродукцията. Аз се правя на шеф, когато имаме лайв. Истината е, че никой от нас не е шеф за дълго, а се обичаме и ненавиждаме като братя.

Иво: Е, чак пък шеф – всеки прави каквото смята, че е правилно. Може би това е една от причините да нямаме много концерти, ха-ха…

Доста музикални вселени си заминаха напоследък, вие страдахте ли?

Борис: Принс отнесе главите и на тримата, като го гледахме на Сигет (Sziget), в Будапеща, преди пет години. На третия час от концерта пита публиката „Знаете ли колко хита имам? Имате ли цяла нощ“, след което продължи цяла нощ. Незабравим. Но за Боуи ще се сещаме при всяко слушане на ЕР-то ни, защото определено е повлиял на звученето ни.

Петър: Не.

Иво: Никак не обичам да страдам, затова предпочитам да вярвам, че изкуството е безсмъртно.

Как ги виждате нещата занапред (като цяло)?

Борис: На световно ниво нещата доста се смрачиха. Може би е наивно, мисля, че потребността и създаването на изкуство са единственият смислен ход напред, за да се измъкнем от калта.

Иво: О, все по-надолу, но пък съм оптимист за част от различното.

Дайте няколко съвета как биха могли колегите ви музиканти да вдигнат левъла у нас.

Петър: Лично аз не бих поел отговорност да давам съвети – някой току-виж ме послушал.

Борис: Да имат самочувствието не като бг музиканти, а като музиканти от България. Да спрат да слушат музика. Да пътуват или да отидат на някоя изложба. Най-скучното вдъхновение е актуална, „голяма“ група.

Кога мислите да си вземете своите минутки слава?

Петър:  Ние си ги получаваме регулярно на пренебрежимо микроскопични порции.

Иво: Поредните ли? Скоро.

Борис: И тримата сме имали доста минутки.

Готвите ли албум и кога ще го извадите от фурната?

Иво: По друга е нашата рецепта.

Борис: Имаме стотина идеи за нова музика и нито една не е да издадем албум 😉

За какво мечтаете?

Петър: Онзи ден исках да съм Лудия Макс.

Как отбелязахте и как ще отбележите празниците?

Борис: С изглед към морето.

Иво: Пътуване, репетиция, интересни разговори с приятели.

Петър: Дълги разходки из празните софийски улици.

Дали според вас трябва да се постави Jesus Christ Superstar на следващото Възкресение Христово, вместо заря над „Александър Невски“?

Борис: Като цяло, мисля, че има повече от необходимите постановки. А за фойерверките мисля, че са звуков терор и са ненавиждани от епилептиците.

С какво друго се занимавате извън групата?

Борис: Работя за ООН. В момента живея на остров. (Знаем, че островт е Лесбос и се занимава с мигранти.)

Иво: С друга музика, от време на време с още по-друга. Репетирам и с група Тангра, които се събраха наскоро.

Петър: Уча се да програмирам и продуцирам техно.

ЗАПОЗНАЙ СЕ И С ЕДИН ДРУГ АГЕНТ ОТ НЮ ЙОРК, КОЙТО ЩЕ ТИ СВИРИ В СОФИЯ СКОРО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *